Match | HJK Helsingfors - Hammarby

Träningsmatch, 2018-01-13 14:00

Publiksiffra: 1001

HJK Helsingfors

3:4

(2:1)

Hammarby

HJK Helsingfors

Hammarby

Offensiv grannlåt när Bajen äntligen slog HJK

 

Hammarby har spelat otaliga försäsongsmatcher utan att kunna betvinga finska ligans dominant Helsingin Jalkapalloklubi, men nu var det äntligen dags. Och även om värdarna stod för tre mål, så var Bajen strået vassare, med avgörande i slutminuten – precis som damerna. En ovant tidig matchpremiär på försäsongen, med flera hundra tillresta på läktaren, slutade således i dur.

 

Med 40 sekunder kvar av dammatchen avgjorde Frida Sjöberg för Hammarby. Och supportrarna behövde bara vänta i 90 sekunder till, innan det var dags för nästa måljubel i bandykylan. Det här var något utöver det vanliga – visst bidrog Muamer Tanković och Rebin Asaad till att ordna utrymme för Jiloan Hamad, men sättet som fjolårsvärvningen lade bollen tillrätta och sedan borrade upp den i Markus Uusitalos högra kryss, som om det vore den naturligaste saken i världen att kirra ett drömmål för distans. Det var verkligen något – men inte det första praktmålet som herrmötet hade att erbjuda.

 

Som siffrorna antyder var det en svängig tillställning som 1001 närvarande fick bevittna. HJK gjorde elva byten i paus, men innan dess hann kongolesiske 17-åringen Enoch Banza och Afghanistan-födde (nyligen Finland-debuterande) Moshtagh Yaghoubi glänsa. Lite väl mycket för vår smak, förstås. Banza fick ett ypperligt läge kort efter Hamads mål, men Benny Lekström kunde enkelt ta hand om det tama avslutet.

 

Dusan Jajic inspirerades, men såg inspirerad ut helt på egen hand också, och försökte även han från långt håll. Hamad och Tanković i såg till att sätta Uusitalo i ytterligare arbete, och det såg på det hela taget ganska bra ut, med ett brett anfallsspel.

 

Halvvägs mot paus var en tigerrandig prestation värd ett bättre öde – en ganska utdragen sådan. Leo Bengtsson fick fördel av boll, Hamad likaså, Mats Solheim höll bollen kvar i spel… och Bengtsson skar in från höger och vrickade sig förbi back efter back. Sander Svendsen mötte med ryggen mot mål och bollen sattes via honom i skottläge för Tanković, som dock fick för mycket fot under den.

 

HJK uppträdde lika ”spelande” som vi vant oss vid de gånger laget besökt Bajenland på försäsongen. Bollarna slogs aldrig tillspillo – hellre då en snurrfint på egen planhalva. Och så hade man också finess som ledde till konkreta saker framåt. Med tio minuter till pausvilan vinklade slovenen Filip Valenčič dit 1-1 från högerläge, perfekt och otagbart i Lekströms bortre burgavel. Och med en minut till halvtid tog gamle bekantingen Demba Savage elegant emot till höger i straffområdet. Framspelningen var dock av det turligare slaget, då den gick via täcket vilket ställde Bajen-försvaret helt. Men att det var Banza som fanns på plats i rätt yta, det var ingen tillfällighet.

 

Till andra akten gjorde HJK alltså elva byten. Visst var det en slags U21-uppställning som Hammarby ställdes emot, och vann emot, under de avslutande 45 minuterna. Men då ska man komma ihåg att ”Klubi” i princip värvar det man vill (och det som Ajax inte snokar upp först) inom landets gränser, och att detta i det närmaste var som att spela mot ett U21-landslag… om än finskt.

 

HIF bytte å sin sida också – som planerat i förväg kom Kennedy Bakircioglu och Imad Khalili in. Bytet där Pa Dibba ersatte Sander Svendsen fick tidigareläggas med en kvart då norrmannen togs av som en säkerhetsåtgärd efter en närkamp, men Brandbergens stolthet skulle definitivt visa sig förtjänt av den extra speltiden. Efter paus dröjde det bara fyra minuter innan Dibba ordnade 2-2 – i ett en mot en-läge till vänster i straffområdet, mot Kalle Katz, hittade han förbi såväl denne back som inbytte målvakten Robin Källman med ett rappt skott invid bortre stolpen.

 

Abdul Halik ”Rooney” Hudu fick även han äntra planen lite tidigare än planerat, eftersom Leo tvingades utgå, till följd av en lättare smäll i förarbetet till Pas mål. Den ghananske 17-åringen skulle göra ett lika starkt intryck som sin nästan exakt jämnårige motståndare Banza, och fick värmande applåder för sin halvvolley då Khalili spelat fram, ett skott som dock träffade Hammarbyklacken istället för målet. Mest imponerade dock ghananen i defensiven – innermittfältaren (Asaad klev ut på högerflanken) visade skön spelförståelse när Hammarby tappat boll på mittplanen, och såg helt enkelt till att stå på rätt ställe för att vinna den åter, något som bidrog till att suga musten ur det yngre HJK-gardet.

 

Hemmalaget var dock inte färdiga med det frejdiga. När man för en stund fick spela med numerärt övertag, stod Tommi Jäntti för ett klackavslut där vi får tacka Bjørn Paulsens mittbacksreflexer – fotparaden var det Eriksdalshallen-klass på. Annars handlade det mesta om Bajens påfallande bollskicklighet framåt – det var lite ombytta roller. Och då hade ju ändå flera riktiga snidare gjort sitt, redan i första halvlek.

 

Rebin har ju, till exempel, gjort intryck på Hammarby-publiken med sin bolltrygghet sedan han anslöt i somras. Som en av den här matchens förgrundsfigurer, var den skånske irakiern logisk som ledningsmålskytt, halvvägs i halvleken. Dibba vann ett inkast uppe till vänster, och med en blandning mellan galant kroppsfint med överstegare och småflyt med en studs, tog sig Asaad till ett läge att dra till med högern från vänsterläge – och pressade upp avslutet i bortre krysset.

 

Efter HIF-ledningsmålet blev det här ganska såsigt, en ganska god stund. Undantaget: Abiel Sequar, mittfältskapten i U19-laget, ersatte Rebin i 74:e. Och han var bara på planen i fem-sex sekunder, innan han älgade fram och drog full nytta av att motståndarna ännu inte visste var de hade honom – oerhört nära ett friläge direkt med Dibba som framspelare.

 

Med åtta minuter kvar av ordinarie tid utjämnade HJK till 3-3. Och även här var det bara att tillstå att en fin offensiv prestation resulterade. Jäntti serverade vindsnabbe och nyss Honka-värvade Rony Huhtala, med en djupledsboll, och anfallaren sprintade loss till ett säkert 3-3-skott invid Lekströms högerstolpe. Kort därpå räddade också Krusnell ett givet mål, med just den duon involverad.

 

Därefter böljade det för fullt igen – båda lagen ville vinna, men det var Bajen som hade de vassaste verktygen i sin låda. Med uret på 89 (av 90 plus två tilläggsminuter) vann Dibba ett inkast till höger. Den snabba kombinationen via Oscar Krusnell nådde tillbaka till Pa, återigen till vänster i straffområdet, som tog emot och hittade Imad centralt. Direktskarven tillbaka var minimalistiskt precis och peggade upp skottläget, där avslutet återigen var distinkt. Och HJK hann alltså inte svara. Dubbla slutminutsvinster i dag – med båda avgörandena i slutminuterna. Det blev sannerligen både livat och glatt på hemvägen.

 

Mattias Jansson

 

Foto: Peter Jonsson

 

Startelva

Leo Lanneborn
4.
Bjørn Paulsen
6.
Jiloan Hamad
17.
Dusan Jajić
18.
Rebin Asaad
21.
Oscar Krusnell
22.
Muamer Tanković
23.
Marcus Degerlund
27.
Benny Lekström
77.
Mats Solheim

Arena

Telia 5G-areena

Avbytare

1
Giuliano Gatica
2
Simon Sandberg
7
Imad Khalili
10
Kennedy Bakircioglu
13
Abiel Sequar
14
Pa Dibba
20
Abdul-Halik Hudu

Domare

Oskari Hämäläinen

Mål

 • 0-1 Jiloan Hamad (2)
 • 1-1 Filip Valenčič (36)
 • 2-1 Enoch Banza (44)
 • 2-2 Pa Dibba (50)
 • 2-3 Rebin Asaad (64)
 • 3-3 Rony Huhtala (82)
 • 3-4 Pa Dibba (90)

Kort

Byten

 • Jiloan Hamad / Kennedy Bakircioglu (46)
 • Muamer Tanković / Imad Khalili (46)
 • Leo Bengtsson / Abdul-Halik Hudu (54)
 • Rebin Asaad / Abiel Sequar (72)