Match | IF Elfsborg - Hammarby

Svenska Cupen, 2018-03-04 15:00

Publiksiffra: 778

IF Elfsborg

2:1

(1:0)

Hammarby

IF Elfsborg

Hammarby

Olycksminuter innan paus fällde Bajen i Borås

 

HIF var bättre i första halvlek, men gick trots det till paus i underläge. Just efter en grönvit dubbelchans rann Per Frick igenom. GAIS gjorde tidigt i andra akten 3-0 mot Vasalund, och i Borås blev det således lite avslaget. Elfsborg utökade på straff, innan Kennedy Bakircioglu smekte in en frispark i 87:e. Kvitteringen var sedan inte långt borta, men cupspelet avslutades med förlust.

 

En spelare som Neto Borges torde ha undrat var han egentligen hamnat, under uppvärmningen. Innan biljetterna till Bajen-sektionen släpptes hade Elfsborg sålt 185 plåtar, och speciellt många fler blev det inte, medan den grönvita välfyllda klacksektionen gungade för fullt. Det sade förstås också något om förutsättningarna; Hammarby hade något slags halmstrå kvar, medan Borås-publiken i princip gett upp efter den inledande hemmaförlusten mot GAIS.

 

Matchinledningen på Borås Arena var, i tregradig kyla, avvaktande – samtidigt som gruppspelets skyttekung Edin Hamidovic fick hål på Vasalund redan efter tre minuter. Men därefter trädde en av halvlekens förgrundsfigurer in i handlingen. Återigen startande Imad Khalili utmärkte sig visserligen först med ett onödigt bolltapp långt ner på egen planhalva, efter åtta minuter, vilket beredde väg för Simon Lundevalls inspel mot Daniel Gustavsson – som från nära håll sköt metern över Benny Lekströms ribba.

 

Men nästa aktion var betydligt mer positiv. Först tog Imad emot Juniors djupledsboll till vänster om straffområdet, något som föranledde en längre grönvit anfallssekvens, som landade i att han kapades av IFE-mittbacken Ibrahim Dresevic. Frisparken från vänsterläget tog Jiloan Hamad hand om, och den var nära att smita in vid Kevin Stuhr Ellegaards första stolpe, men nätrasslet kom sig av att bollen strök nätet på fel sida.

 

Hemmalaget hade kort därefter en mindre trevlig intention, med en genomskärare från Lundevall till Gustavsson, där Lekström ändå benparerade ganska enkelt. Farligare blev det kvarten in. Då lyckades Khalili ta sig förbi Adam Lundqvist och sticka in bollen mot Pa Dibba, som dock inte kom rätt till jätteläget från nära håll. Nästa chans, halvannan minut senare, skapade Pa mer eller mindre på egen hand då han fick tag i en förlupen boll. Bajen-anfallaren var nära att runda keepern, men fastnade på försvarande Jon Jönsson.

 

Den chansrika perioden på åtta-nio minuter följdes av tjugotalet händelsefattigare spelminuter. Sedan, i 35:e, tog det fart igen – och då hände återigen allt på en gång. Först matchens vassaste chans dittills, åtminstone sett till decimetrar, för det var bara någon sådan som fattades när Muamer Tanković tog fart från mittplan och flöt fram till avslutsläge– skottet var Stuhr Ellegaard chanslös på, men bollen gick i ribbans översida. Hammarby fick snabbt tag i bollen igen, och då nickjonglerade sig Dibba in i straffområdet, utan att komma till skottläge. En kort passning i sidled nådde istället ”Mujo”, som fick för mycket fot under avslutet.

 

Istället för ett välförtjänt ledningsmål för HIF, var det Elfsborg som fick utdelning, halvminuten efter Muamers dubbelchans. Per Frick blev frikombinerad och tog sig runt Lekström från höger, innan han rullade in 1-0, en omställning och ett avslut som Marcus Degerlund och Bjørn Paulsen inte förmådde stoppa. Med det framgångsrika presspelet och övertaget i chansproduktionen var Hammarby förtjänt av ledning istället för uddamålsunderläge, och den branta uppförsbacken som gruppläget innebar i paus.

 

Om den första halvleken åtminstone stundtals varit intensiv och händelserik, så finns det desto mindre att skriva hem om när det gäller eftermiddagens andra akt. Hammarby fick visserligen till ett vasst frisparksläge fem minuter in. Kennedy Bakircioglu, som ersatt Jeppe Andersen i paus, stegade förstås fram – men sköt i muren. Och så hade Elfsborgs kreatör Issam Jebali, som det kändes, sina två första bollkontakter på kort tid. Båda slutade med halvfarligheter.

 

Timmen in hade Hamad, som tidigare dragit på sig ett gult kort genom att trycka till Frick för att stoppa en kontring, kunnat få syna det röda – när han gjorde om precis samma sak på mittplan. Han fick dock det domslutet med sig. Kort därpå blandade och gav Lekström – först hamnade han i bryderier vid en utrusning varpå Gustavssons yttersida bommade öppet mål, och i nästa moment revanscherade han sig med en reflexräddning mot samme avslutare, som då friställts av inbytte Stefan Ishizaki.

 

Benny tvingades ändå kröka rygg i 79:e, efter att Mats Solheim gjort ner just inhoppade Jesper Karlsson. Straffen tog Samuel Holmén hand om, och HIF-målvakten gick åt fel håll. Det hade förstås mindre betydelse för utgången i cupgruppen, och poäng blev det ju heller inte i matchen, men den eleganta Kennedy-frisparken i 87:e värmde likväl. Leo Bengtsson, som kommit in istället för Khalili, hade då gjorts ner efter flipperspel just framför IFE-straffområdet. Nära kvittering i slutskedet var sedan både Solheim och Paulsen, men cupäventyret slutade alltså i förlust, efter en skaplig insats där effektiviteten dock hade behövt vara högre.

 

Mattias Jansson

 

Foto: Bildbyrån

Startelva

3.
Neto Borges
4.
Bjørn Paulsen
6.
Jiloan Hamad
7.
Imad Khalili
8.
Jeppe Andersen
14.
Pa Dibba
19.
Junior
22.
Muamer Tanković
23.
Marcus Degerlund
27.
Benny Lekström
77.
Mats Solheim

Arena

Borås arena

Avbytare

9
Sander Svendsen
10
Kennedy Bakircioglu
11
Arnór Smárason
16
Leo Bengtsson
17
Dusan Jajić
25
Davor Blažević
28
Gershon Koffie

Domare

Andreas Ekberg

Mål

  • 1-0 Per Frick (36)
  • 2-0 (straff) Samuel Holmén (79)

Kort

  • Jiloan Hamad (34)
  • Marcus Degerlund (80)

Byten

  • Jeppe Andersen / Kennedy Bakircioglu (46)
  • Jiloan Hamad / Sander Svendsen (69)
  • Imad Khalili / Leo Bengtsson (76)