Match | Jönköpings Södra - Hammarby

Allsvenskan, 2017-07-29 16:00

Publiksiffra: 5914

Jönköpings Södra

1:0

(1:0)

Hammarby

Jönköpings Södra

Hammarby

Bajen bäddade för knöligt i Småland

 

Hammarby lämnade handicap i bortamötet med Jönköpings Södra, i form av en straff som Tommy Thelin förvaltade i 27:e och en utslängd arm som innebar rött kort i 36:e. Den starka andra halvlek som tio tigerrandiga sedan presterade räckte inte ända fram, för att ordna poäng på Stadsparksvallen.

 

Den allra mest besynnerliga öppningsraden bland landets tusentals sportsånger, ”Sida vid sida som Thåström sa” i Jönköping Södras inmarschlåt, ljöd över Stadsparksvallen. Där hade 5914 tagit plats, säsongsbäst för hemmalaget, men bland dem sjöng mer än en tredjedel istället om Hammarby, då och matchen igenom.

 

Framför de tillresta som valt ståplats på kortsidan ställde sig Johan Wiland mellan stolparna; den meriterade målvakten som skrev på för Bajen i går klev alltså rakt in i elvan. Det gjorde även anfallaren Fredrik Olsson, som blev klar för en återkomst i ”J-Södra” på onsdagen, men någon särskild match i matchen nyförvärven emellan blev det aldrig.

 

Bajen öppnade piggt och redan i första spelminuten kom tillställningens första halvchans. Mats Solheims långa inkast från vänster möttes av Pa Dibba med en nickskarv i första ytan, men ingen medspelare fanns vid den bortre för att utnyttja Anton Cajtofts enda halvdana ingripande för dagen. Ett tydligt vapen inledningsvis var också kontringarna. Sex minuter in bröt Jeppe Andersen, och spelade kvickt vidare till Arnór Smárason, som petade bollen förbi Fredrik Karlsson. Mittbacken hade visserligen understöd bakom, men gick så tydligt på allt utom kulan att det gula kortet var givet. Frisparken plockade dock Cajtoft ner.

 

Farligare blev det med tolv spelade. Bjørn Paulsens styrka i luftrummet gav Jiloan Hamad möjligheten att förlänga i djupled på volley, och Smárason löpte sig till ett rätt så fritt avslutsläge från höger. Skottriktningen blev perfekt, men farten hade behövt vara lite bättre för att nå fram till bortre stolproten; Cajtoft kunde sträcka ut och klara.

 

När tigerränderna väl gick till mer samlade anfall låg hemmalaget oerhört kompakt i sina positioner. Kvarten in bröt Mads Fenger mönstret genom att kliva fram centralt, och precis som senast mot Elfsborg stod mittlåskollegan Marcus Degerlund för ett fint uppspel med vänsterdojan, när han fann Smárason i straffområdets högra del. Den vikarierande lagkaptenen kom inte rätt till bollen; halvvolleyn seglade högt över. Strax därpå kom Degerlunds första vassa nickavslut i matchen, efter att Paulsen försökt lägga karbon på sin första pyts mot IFE, men fått skottet täckt. Cajtoft hann dock ner i backen och motade.

 

Kallduschen kom rejält oväntat, direkt efter ytterligare två fina anfallsintentioner; ett delikat Fenger-uppspel som Smárason tog ner utan att hitta rätt med inspelet respektive ett försök från Arnór att nå Pa i boxen. Daryl Smylie, som dittills varit direkt inblandad i sex av 15 ”J-Södra”-seriemål, var här förtjänt av ännu en passningspoäng – men några sådana delas ju inte ut vid straffar. Robert Gojani läste den nordirländska skarvens överskruv, och fick en tryckare av Birkir Már Sævarsson till vänster om Wilands bur. Axel mot axel och förstärkning, menade HIF-högerbacken. I rygg, tyckte domarna. Tommy Thelins till synes modstulna ansats lästes sånär av Wiland, som ju häromveckan gjorde en otacksam straffräddning för Malmö FF i Champions League-kvalet, men själva skottet var för välplacerat.

 

Surt, men det skulle bli värre. Smárasons nästa dust med Karlsson, i 33:e, kunde ha gett friläge men blev hemmafrispark. Och naturligtvis var det Karlsson som träffades i ansiktet, när Dibba flängde med armen efter en närkamp utanför spelet, minuten därpå. Rött kort – lika onödigt som ödesdigert. Hammarby såg bara ut att vilja in i omklädningsrummet för paussnack och direkt när spelet kom igång igen blixtrade Olsson till med ett skott i ribbans översida. Jönköping var nära att utöka även när Dzenis Kozica helt tappades bort – men Degerlund som pressats att göra hörna täckte med knät. 1-0 för ”J-Södra” borde sammantaget inte ha känts något vidare i paus, men gjorde det där och då.

 

Matchen levde vidare, och Rômulo – som ersatte Smárason till andra halvlek – pumpade omedelbart efter avspark friskt blod i det som skulle bli en stukad poängjakt. Brassen fick tag i en crossboll och fintade undan André Calisir, men Cajtoft benparerade näravslutet till en vänsterhörna där det blev rörigt. Ingen utdelning, men Bajen fick tryck på hemmalaget, utom när man gav bort två gratishörnor på kort tid efter missförstånd på egen planhalva.

 

I halvlekens mitt fick Karlsson alldeles fruktansvärt ont när Solheim pressade och satsade sent vid sidlinjen, men var frisk som en nötkärna på en halvsekund när det dömts inkast. Även om både straff och utvisning varit korrekta i sig kunde Bjørn således ta emot en skänkt frispark med gott samvete, i nästa sekvens. Det var många om budet, men Fenger fick dra till i praktläget just utanför straffområdet, utan att få bollen förbi muren.

 

Med 20 kvar av ordinarie tid avlöstes Hamad av Leo Bengtsson, och då knappa tio återstod gjordes en offensiv rockad där Imad Khalili kom in istället för Sævarsson. Hemmalagets inhoppande Jesper Svensson testade visserligen Wiland däremellan, men Hammarbys forcering var närmre att betala sig, och i slutskedet hotade Khalilis frisparkar mest. Junior ordnade den farligaste i 84:e, och Imads pressat dykande serve möttes av Degerlunds panna – men nicken strök ribban.

 

Tilläggstiden blev mest rejält frustrerande. Fyra HIF-inkast från den defensiva vänstra sidlinjen motades enkelt av gröntröjorna, i 93:e och 94:e. Men JSIF hade gjort ett fördröjande byte och tid fanns för ett sista försök i 95:e. Leo kastade långt och Paulsen var först i situationen, men nedtryckt bakifrån av Smylie – som snabbtänkt slängde sig huvudstupa i gräset; därigenom såg det tydligen tillräckligt otursamt ut. Ingen straff, men Hammarby-förlusten var sett till helheten ganska logisk – fortsatt motigt på bortaplan för söderbröderna.

 

Mattias Jansson

 

Foto: Bildbyrån

Startelva

1.
Johan Wiland
2.
Birkir Már Sævarsson
4.
Bjørn Paulsen
6.
Jiloan Hamad
8.
Jeppe Andersen
11.
Arnór Smárason
13.
Mads Fenger
14.
Pa Dibba
19.
Junior
23.
Marcus Degerlund
77.
Mats Solheim

Arena

Stadsparksvallen

Avbytare

7
Imad Khalili
10
Kennedy Bakircioglu
16
Leo Bengtsson
16
Rômulo
18
Rebin Asaad
27
Benny Lekström

Domare

Stefan Johannesson, Täby

Mål

  • 1-0 Tommy Thelin (27 (straff))

Kort

  • Marcus Degerlund (29)
  • Pa Dibba (36)
  • Jeppe Andersen (78)

Byten

  • Arnór Smárason / Rômulo (46)
  • Jiloan Hamad / Leo Bengtsson (71)
  • Birkir Már Sævarsson / Imad Khalili (82)