Match | Kalmar FF - Hammarby

Allsvenskan, 2018-05-27 15:00

Publiksiffra: 9313

Kalmar FF

1:1

(0:0)

Hammarby

Kalmar FF

Hammarby

Startelva

1.
Johan Wiland
3.
Neto Borges
4.
Bjørn Paulsen
5.
David Fällman
6.
Jiloan Hamad
7.
Imad Khalili
8.
Jeppe Andersen
13.
Mads Fenger
19.
Junior
22.
Muamer Tanković
40.
Nikola Djurdjić

Arena

Guldfågeln Arena

Avbytare

9
Sander Svendsen
14
Pa Dibba
18
Rebin Asaad
20
Abdul-Halik Hudu
21
Oscar Krusnell
25
Davor Blažević
77
Mats Solheim

Domare

Robert Daradic

Mål

 • 1-0 Romario (54, str)
 • 1-1 Jeppe Andersen (65)

Kort

 • Neto Borges (46)
 • Muamer Tanković (53)
 • David Fällman (75)
 • Pa Dibba (77)

Byten

 • Nikola Djurdjić / Pa Dibba (28)
 • Jiloan Hamad / Sander Svendsen (62)
 • Neto Borges / Mats Solheim (75)

  Kryss i händelserik våravslutning

   

  Hammarby fick, som senast mot AIK, ett diskutabelt straffbeslut emot sig i Kalmar. Någon jätteinsats svarade inte de grönvita för heller här, men det kreerades åtminstone tillräckligt för att såväl utjämna snabbt som att ligga närmast trepoängaren. När uppehållet nu påbörjas är Bajen i tabelltopp, och när säsongen summeras brukar bortapoäng mot övre halvan-konkurrenter trots allt gå att leva med.

   

  Efter avstängningen mot AIK var Jeppe Andersen tillbaka i Hammarbys startelva, för en framträdande roll i dagens vårsäsongsavslutande bortamatch mot Kalmar FF. Neto Borges, som hoppat in senast, inledde till vänster. Och mittfältsplatsen som Andersen tog tillbaka, den lämnade Mads Fenger, för högerförsvaret. Offensivt valde man Imad Khalili snarare än Pa Dibba, ett truppstyrkebesked timmen innan avspark, tillika timmen innan det tillkännagavs att Dibba utsetts till Månadens Spelare i Allsvenskan.

   

  Med två raka hemmaförluster var det knappast någon parkerad buss med gräs upp till anklarna som gällde för det rödvita hemmalaget. KFF gick på knock, och långt ifrån var det inte att man fick in tidig en träff på serieledarna; efter fyra minuter nickade Erton Fejzullahu ner till Melker Hallberg – som just framför dryga tusentalet av sina tidigare supportrar fick snedträff från mycket nära håll.

   

  Spelet jämnade ut sig, men även nästa målmöjlighet blev hemmalagets, kvarten in. Hallberg spelade in från höger, mot Papa Diouf, men Bjørn Paulsen störde senegalesen tillräckligt för att denne inte skulle få ordning på skottet. Ett ganska välbehövligt avbrott uppstod halvvägs mot vilan. Borges fick en flipperboll på näsan, och då organet sitter i ansiktet blåstes spelet av. Det ville sig dock inte bättre än att Nikola Djurdjic i samma veva fick en skadekänning – och efter sex minuter med tio och en halv lirare ersatte så Dibba.

   

  Pa hittade, efter fem minuter på planen, fram till en första grönvit målmöjlighet efter påpasslig passning från Muamer Tanković. Dibba fintade Chima Akas och avslutsläget centralt var vasst, men Lucas Hägg Johansson räddade starkt. Nära var han också med fem minuter kvar till 45. Viktor Agardius missbedömde en hög djupledsboll så fullkomligt att Dibba skarvades fram. Han fick med sig såväl målvakt som mittback i dragningen till höger, men varken Jiloan Hamad eller Khalili träffade rätt i andra- och tredjelägena.

   

  Den andra halvleken blev mer genomgående intensiv, med klar chansövervikt för Hammarby, dock efter att KFF även här gått för ett tidigt mål men utan att kunna spela sig igenom Andersen och Junior centralt. Den senare fanns med i upprinnelsen bakom matchhälftens första målchans, när han gav Tanković läge att sätta av i en sådan central räd som vi sett många av under vårsäsongen. Avslutet tog han själv, det täcktes till vänsterhörna, och där höll ett KFF-misstag i boxen på att resultera. Hägg Johansson kolliderade med Hallberg, och Paulsen fanns på plats i bortre ytan, men reaktionstiden för att styra nicken i nät blev för kort.

   

  Direkt därefter tilldömdes istället KFF straff, efter en HIF-uppspelsmiss. Hiago lät stödjebenet ge vika innan han tryckte vänsterfoten mot David Fällmans sko, och gick teatraliskt omkull. Först verkade det som att huvuddomaren öppnade för att ta stöd i sin bedömning av sin assisterande, men Bajen-spelarnas häftiga protester var förgäves. Romário stegade fram och väntade ut Johan Wiland – 1-0. Hemmalaget stärktes direkt och Fejzullahus distansrökare gick tätt över, sekunder efter avsparken.

   

  Kort efter att Hamad ersatts av Sander Svendsen utjämnade Hammarby, med Paulsen som köttig kreatör. Efter att ha ordnat kantfrispark till höger och varning för Hiago, mötte Bjørn den välslagna lyftningen från Muamer och nickade ner till Jeppe – som dundrade in 1-1 i 65:e. Nästan lika viktigt var det att Bajen stod emot vid slumpläget en minut senare, där bollen damp ner via Paulsens axel efter en hörna, men Hiago trängdes till ett avslut över från nära håll.

   

  För att inte tala om Khalilis avvärjande tåvolley i 73:e. KFF-hörnan möttes med en Viktor Elm-nick, och bollen seglade mot nätmaskorna, men Imad lyckades alltså komma åt avslutet och få det på rätt sida ribban. Surare då, att Fällman och Dibba drabbades av sina tredje gula kort strax därefter, där det första var odiskutabelt och det andra närmast obegripligt; duon missar omstarten mot ÖFK. I samma veva äntrade den i höstas Guldfågeln-olycklige Mats Solheim planen, och skapade sig ett trevligare minne av detta återbesök på sin tidigare hemmaarena.

   

  Men han, och lagkamraterna, lär gräma sig betydligt över vad som ändå är ett starkt bortakryss. En andra felaktigt dömd och poängkostande straff emot även i dag, men här låg – till skillnad från senast – en god grönvit chansproduktion på näthinnan efteråt. KFF tog god tid på sig vid fasta situationer mot slutet, om än lika mycket för att inte slarva med sin största styrka, som för att sänka tempot. Bajen spelade sig å sin sida fram till möjligheter, och hade nog gärna spelat tio minuter till. På tilläggstid kroppsfintade Khalili fram Fenger till ett skott som dock blev en strumprullare, och närmre segern kom inte HIF.

   

  Tabellen ju är ändå angenäm att betrakta över VM-uppehållet. I nästa omgång, måndagen den 9 juli, tar Bajen alltså emot ÖFK. 16 677 har i nuläget biljett – säkra plats du med och köp på den här länken!

   

  Mattias Jansson