Match | Malmö FF - Hammarby

Allsvenskan, 2020-07-23 19:00


Malmö FF

3:0

(2:0)

Hammarby

Malmö FF

Hammarby

MATCHVÄRD

För många ”om” när Bajen föll i Malmö

 

Efter att ha brutit den långa segerlösa sviten borta mot Kalmar FF hade Hammarby, i nästa match på resande fot, en till allsvensk trend att sätta stopp för. Och visst, om inte Johan Dahlin jätteräddat Alexander Kačaniklićs skott i 23:e, och om Bajen inte glömt bort Jo Inge Berget vid en Malmö FF-hörna strax därefter. Men sedan blir det väl många ”om” och ett himmelsblått lag i medflyt vann till slut med 3-0, mot tigerränder i motlut.

 

Efter det sena tappet till 1-1 mot IFK Göteborg senast gjordes fyra förändringar i HIF – trots Davor Blaževićs stormatch i måndags var David Ousted tillbaka mellan stolparna, Imad Khalili och Tim Söderström ersatte Paulinho och Dennis Widgren som ju fick kliva av då, och Darijan Bojanic klev in centralt på mitten i avstängde Jeppe Andersens frånvaro. MFF hade å sin sida Jonas Knudsen åter, och Ola Toivonen i en matchelva för första gången på 14 år – men visst hade det varit klädsammare om han istället ägnat ålders coronahöst åt att skjuta upp sitt Degerfors i Allsvenskan.

 

Malmö FF har fått skaplig fart på sin säsong och inledde också med att tvinga Mads Fenger till att avvärja med en lång tå i sista momangen, två minuter in. Men de tydligaste chanserna fick tigerrandiga Hammarby fram. Efter att Söderström skickat in ett lite för långt inlägg tio minuter in, så tog Alexander Kačaniklić ned bollen i bortre delen av straffområdet och hittade Bojanic centralt. Direktskottet täcktes till hörna. Söderström vände dessutom bort två MFF:are med halva halvleken spelad, vilket ledde fram till den stora chansen. Efter den dubbla aktionen missförstod han och Gustav Ludwigson först varandra i straffområdet, men den senare fann sig och satte Kačaniklić i ett praktläge. Direktskottet förpassade delar av bollen över mållinjen, men Johan Dahlin lyckades mota resten av kulan.

 

Med eftertankens kranka blekhet är det ju glasklart att en sådan möjlighet behövt sitta, i en bortamatch som den mot MFF. Och med facit på hand kan man nog också slå fast att ”Di blåe” gavs blodad hörntand, när lyftningen från vänster (strax innan Bajens jätteläge) möttes med Isaac Kiese Thelins helt ostörda nick i backen och upp i Ousteds famn. Det sägs att detta var första gången någonsin som Hammarby ställde upp med en grönklädd keeper – sant eller ej, så är det dessvärre inte vad som hamnar i historieböckerna. Inte för att dansken hade något att göra på 1-0-målet, när nästa omarkerade himmelsblå fick avsluta vid vänsterhörna; tvärtom gjorde Muamer Tanković skottet från Jo Inge Berget otagbart. Hörnan föregicks dessutom av en stark räddning mot Toivonen. Men vad hjälpte det?

 

Föga. Med tio minuter till vilan fick Ousted vittja nätmaskorna än en gång – återigen precis efter en Hammarby-chans där Khalili fått för mycket boll under sitt avslutsläge. Toivonen nyttjade skoningslöst ett bolltapp högt upp på planen och friställde Kiese Thelin, som tog sig in framför Söderström och dundrade in 2-0. Fem minuter senare hade även Bajen en boll inne, men då var offsideflaggan uppe. Imad friställde Gustav, och båda hade alltså behövt tajma det avgörande näst sista momentet bättre för en välbehövlig injektion innan andra halvlek.

 

 

Den inleddes, som lök på laxen, med en riktig hurring. Junior missbedömde en boll i fel läge och MFF var inte sena att hugga. Berget tog sig fram till höger i straffområdet och hittade in till Marcus Antonsson, som kunde knäa dit 3-0 från en halvmeter. 20 sekunder in i andra akten; lika långt in i Aimar Shers inhopp då han ersatt Bojanic i paus.

 

Abdul Khalili och Vladimir Rodić byttes in tidigt i andra, men utan att kunna ändra på att återstoden av tillställningen blev en transportsträcka. Om man ska ta med sig något jämfört med de senaste årens besök i Malmö så rann det åtminstone inte iväg mot slutet, men på sätt och vis hade det ju gjort det tidigare i matchen sett till markeringsspel och baklängesmål, så det är inte mycket till ljuspunkt det heller. Däremot hade detta, såklart, blivit en helt annan drabbning om Kačaniklićs jättechans till matchens första mål suttit. Vilket den säkert också gjort, om Hammarby inte lämnat sju spelare djupt in på offensiv planhalva i 92:a för tre kvällar sedan. Och så vidare. Nu blir detta istället till ett misshagligt pärlband av missöden, som behöver brytas.

 

 

I nästa allsvenska omgång tar Bajen emot Örebro, nu på måndag 19.00.

 

Mattias Jansson

 

Foto: Bildbyrån

Startelva

Arena

Eleda Stadion

Avbytare

1
David Ousted
2
Simon Sandberg
3
Dennis Widgren
5
David Fällman
6
Darijan Bojanic
7
Imad Khalili
11
Vladimir Rodić
13
Mads Fenger
14
Tim Söderström
16
Gustav Ludwigson
17
Abbe Khalili
19
Junior
20
Alexander Kačaniklić
23
Aron Jóhannsson
25
Davor Blažević
26
Kalle Björklund
31
Aimar Sher

Domare

Andreas Ekberg

Mål

 • 1-0 Jo Inge Berget (28)
 • 2-0 Isaac Kiese Thelin (36)
 • 3-0 Marcus Antonsson (46)

Kort

 • Imad Khalili (35)
 • Ola Toivonen (77)
 • Abbe Khalili (79)

Byten

 • Darijan Bojanic / Aimar Sher (46)
 • Alexander Kačaniklić / Vladimir Rodić (59)
 • Muamer Tanković / Abbe Khalili (59)
 • Anders Christiansen / Erdal Rakip (68)
 • Jonas Knudsen / Behrang Safari (68)
 • Jo Inge Berget / Guillermo Molins (74)
 • Isaac Kiese Thelin / Amin Sarr (74)
 • Junior / Aron Jóhannsson (76)
 • Marcus Antonsson / Adi Nalic (81)
 • Kalle Björklund / David Fällman (85)