Match | Malmö FF - Hammarby

Allsvenskan, 2018-10-20 13:00

Publiksiffra: 19 125

Malmö FF

2:1

(0:1)

Hammarby

Malmö FF

Hammarby

Tungt tapp till förlust i Malmö

 

MFF och Hammarby bjöd på en match med så högt tempo och så många tuffa dueller som det anstod en seriefinal, även om det nu ”bara” var en Europa League-plats med i dagens pott. Två med himmelsblått förflutet ordnade ledningen – Nikola Djurdjić ordnade den straff Jiloan Hamad satte, i 31:a. Men när skåningarna öppnade andra halvlek furiöst kunde Bajen inte stå emot; mål i 47:e och 57:e avgjorde.

 

Lagen kom till spel med var sitt oannonserat frånfälle – Neto Borges kunde inte starta och Simon Sandberg agerade därmed vänsterback, medan Anders Christiansen uteblev på hemmalagets mittfält. Desto mer välbekant var ju att Johan Wiland missade såväl matchen på sin gamla hemmaarena, som den resterande delen av säsongen. I hans ställe ersatte Davor Blažević, som fick stå för ett första ingripande redan sekunder in. Hammarby vann bollen efter hemmalagets avspark, men tappade den i en mindre bra yta, men Markus Rosenbergs inspel från höger kom målvakten ut och greppade.

 

Matchinledningen höll ett ursinnigt tempo från båda lagens sida, och det märktes att mycket stod på spel. Ett gult kort hade varit mer logiskt och troligen också domartaktiskt bättre, då Søren Rieks knuffade omkull Bjørn Paulsen efter avblåsning, än den varning som istället kom strax därefter när Paulsen förvisso sparkade högt när han tog ner bollen – men gott och väl en halvmeter ifrån pressande Rieks.

 

Chansmässigt var den första möjligheten Bajens, och även där var Paulsen involverad, när bollen längs hans högerkorridor släpptes av offsidestående Vladimir Rodić – istället tog Djurdjić vid, och vid nästa passning var montenegrinen på rätt sida. Johan Dahlin kunde inte hålla avslutet och Jiloan Hamad var först på en retur som han sånär stötte in, just framför den utsålda bortasektionen med 1350 grönvita, dock hade detta inte räknats då flaggan kom upp i den situationen.

 

I minut 23 hedrades spelaren som iförd MFF-tröja 23 gjorde det första målet på arenan, och som ju ryckts bort alldeles för tidigt, gemensamt av lagen och de båda supporterlägren. Sedan tog det fart igen. ”Di blåe” hotade med en omställning där Mads Fenger stod i vägen för Marcus Antonssons avslut, och i nästa moment vrålade den i dessa lägen alltid lika förorättade himmelsblå publiken efter straff. Det domslutet gick istället Hammarbys väg då spelet vänt, i 29:e. Rodić såg att Paulsen fyllde på till höger, och vid inspelet vräktes Djurdjić klumpigt omkull av Lasse Nielsen. Hamad psykades i två minuter av Dahlin, som också gick åt rätt håll, men inte nådde bollen.

 

Då det behövts läkartillsyn för Arnór Traustason under ordinarie tid och för Junior under tilläggstiden, som blev extra lång i och med hyllningsapplåden och käbblet mellan Behrang Safari och Djurdjić, blåstes halvleken av först med nära 50 minuter spelade. Visst behövde spelarna sin halvtidsvila, men särskilt med 0-1 på resultattavlan var första akten så pass njutbar att den gärna fått pågå en stund till.

 

De känslorna byttes snabbt mot helt andra, när MFF satte full fart med en offensivare uppställning direkt efter paus. Eric Larsson, som fått en position högre upp i banan, kom dryga minuten in loss till ett inspelsläge från sin högerkant där bollen gick förbi Blažević och vidare till den bortre yta där Paulsen och Antonsson befann sig. Det blev anfallaren som fick en fot på bollen, och den alldeles för tidiga kvitteringen var ett faktum.

 

MFF fortsatte att ösa på och Blažević stod för en fin räddning där framför allt returen var väl undanstyrd, då Traustason dragit till, men det dröjde inte länge innan han återigen tvingades hämta bollen ur nätmaskorna. Rosenbergs direktavslut från nära håll smärtade, men självklarheten i genomförandet av den upprullning som föregick skottet var än jobbigare att beskåda.

 

Initiativet gav malmöiterna sedan åter till de tigerrandiga, som inte kunde förvalta det bättre än att halvlekens första egentliga avslut kom i 67:e, då Jeppe Andersen – som var desto mer framgångsrik i duellspelet matchen igenom – sköt över i skapligt läge. Det hjälpte heller inte att Oscar Lewicki slog tre oförklarliga indianare. Denne byttes ut, samtidigt som även Hammarby gjorde förändringar; Leo Bengtsson och Borges äntrade planen. Strax därpå knuffades även Junior ner då spelet inte pågick, av just inbytte Bonke Innocent, som också han slapp undan varning.

 

En kvitteringschans värd namnet tog sig Bajen fram till mot ett effektivt bevakande MFF, och den var i gengäld saftig. Jiloans snabbt slagna frispark gav Muamer Tanković utrymme att ta sig fram centralt, till en mycket fint avvägd och friställande boll mot höger och Leo. Inhopparen var dock väl osjälvisk på det höga oktobergräset. Passningen i sidled, som skulle ge Nikola helt öppet mål, fastnade också tillräckligt på Rasmus Bengtsson för att ställa serben.

 

Framemot full tid lyftes Paulsen upp på topp samtidigt som Kennedy Bakircioglu kom in i spel, och kaptenen hade lite oflyt med medspelarnas närkamper i potentiella frisparkslägen. Först fick Andersen snarast nackdel av boll, och sedan uteblev visslan då Tanković gjordes ner. Djurdjić var också på rätt sida då flaggan oturligt kom upp vid ett tillfälle, men desto fler gånger var offsideavblåsningarna helt självförvållade, i en forcering som Bajen aldrig riktigt fick ordning på – och de fem tilläggsminuterna trasade MFF effektivt sönder.

 

Nästa match spelas på hemmaplan, mot Kalmar FF. Över 24 600 har biljett – här finns fler!

 

Mattias Jansson

 

Foto: Bildbyrån

Startelva

2.
Simon Sandberg
4.
Bjørn Paulsen
5.
David Fällman
6.
Jiloan Hamad
8.
Jeppe Andersen
11.
Vladimir Rodić
13.
Mads Fenger
19.
Junior
22.
Muamer Tanković
25.
Davor Blažević
40.
Nikola Djurdjić

Arena

Stadion

Avbytare

3
Neto Borges
7
Imad Khalili
10
Kennedy Bakircioglu
14
Junes Barny
16
Leo Bengtsson
27
Benny Lekström
77
Mats Solheim

Domare

Kristoffer Karlsson

Mål

  • 0-1 (str) Jiloan Hamad (31)
  • 1-1 Marcus Antonsson (47)
  • 2-1 Markus Rosenberg (57)

Kort

  • Bjørn Paulsen (5)
  • Jeppe Andersen (79)

Byten

  • Vladimir Rodić / Leo Bengtsson (68)
  • Simon Sandberg / Neto Borges (68)