Match | Mjällby AIF - Hammarby

Träningsmatch, 2019-03-24 15:00


Mjällby AIF

0:1

(0:1)

Hammarby

Mjällby AIF

Hammarby

Uddamålsseger i Blekinge avslutade försäsongen

 

Hammarby kom till Strandvallen i blekingska Hällevik och genrepet inför Allsvenskan med ett besvärligt truppläge, som också förvärrades under andra halvlek. Bortser man från farhågorna det för med sig var ändå matchen en stabil seger, om än genomförd i tydligt försäsongstempo under andra hälften. Nikola Djurdjićs mål efter förarbete av Imad Khalili, Leo Bengtsson och Jean Carlos de Brito, halvtimmen in, blev dagens enda.

 

Våren är av naturliga skäl längre gången i detta återvändsgrändslandskap, än i nordligare delar av landet, och Strandvallens gräsmatta såg klart inbjudande ut – om än långsam då man undvikit att vattna för att inte riskera slita ut underlaget. 1108 fanns på läktarplats, de flesta grönvita, däribland en lokomotåg-tillrest klack i högform som besjöng alla från Luca Sciacca till Kennedys son.

 

Men hemmapubliken var nog sammantaget nöjdast med dagens drabbning, där man får säga att Superettan-nykomlingen stod upp bra mot fjolårets allsvenska fyra. Mjällby lär ha nytta av sina båda offensiva islänningar, Trelleborg-bekante Óttar Magnús Karlsson och lånade Gísli Eyjólfsson, och den senare höll på att rinna igenom tidigt efter en grönvit indianare men Odilon Kossounou vann löpduellen och hann emellan.

 

Bajens målmöjligheter kom främst till genom omställningar. Den första vassa låg Darijan Bojanics djupledsboll bakom, 20 minuter in. Av två anledningar hade Vladimir Rodićs löpning och aktion i straffområdet kunnat resultera – dels gick lobben över Jesper Johansson och mot nätmaskorna, men hanns upp av mittbacken Adi Terzic som avvärjde med en cykelspark. Och dels fick Rodić målvaktens dobbar i låret efter avslutet, utan att det dömdes straff.

 

Fem minuter därpå drog Nikola Djurdjić upp en kontring där Leo Bengtsson friställde Vladimir, som fått sitt lår kylsprayat och sköt, om än ur snäv vinkel. Johansson lyckades dock göra hörna med en handbollsräddning. Nästa omställning, ytterligare åtta minuter senare, gav tillställningens enda mål. Imad Khalili hittade Bengtsson centralt, och efter att först ha fastnat på närmsta MAIF-spelare, fick han med sig bollen i andraläget. Jean fyllde på till vänster i straffområdet och fick bollen, som han spelade vidare mot bortre stolpen där Nikola enkelt men påpassligt bredsidade den i nät. Halvleken avslutades sedan med att en ursinnig Jeppe Andersen och en press-glidtacklande Leo båda varnades.

 

Andra akten inleddes med en annan approach än vad vi sett dittills, från båda lagens sida. Hammarby satte in en aggressiv återerövring, ett bättre bolltempo och en högre intensitet – samtidigt som MAIF beslutade sig för att ligga betydligt lägre i sina utgångspositioner och därigenom varken bjuda på kontringsytor eller möjligheter att spela sig igenom den kompakta gulsvarta elvan det minsta obehindrat.

 

De första minuterna såg det också ut att öppna upp för att Bajens ofrånkomligt större individuella skicklighet skulle ge utslag i att matchen dödades resultatmässigt, men Mjällby stod emot anstormningen och närmre än Bengtssons aviga avslut tio minuter in var det aldrig att 2-0-målet kom. Hemmalaget bytte manskap medan de grönvita behöll sitt intakt, tills Odilon fick en smäll mot höft- eller knätrakten. Mittbacken återvände i spel, men när han skulle slå en kort passning till David Fällman föll han ihop igen, och det var förstås inget att välja på. Oscar Krusnell byttes in medan Simon Sandberg klev in centralt.

 

Tillfälligt Frej-tillbakalånade Krusnell stod för en god insats, men det var i den vevan som matchen trasades sönder. Mot slutet av genrepet klev Fällman av för att undvika överansträngning, och Andersen klev ner bredvid Sandberg medan vanligen mer offensive Olle Edlund fick vikariera på balansmittfältet jämte Darijan. Mjällby försökte forcera efter bästa förmåga, men närmre en kvittering var Bengtsson att öka i slutskedet, efter att Djurdjić stått för framspelningen. Dock hann mittbacken bryta resolut i sista stund och det hela slutade med grönvit uddamålsseger.

 

Mattias Jansson

 

Startelva

2.
Simon Sandberg
4.
Odilon Kossounou
5.
David Fällman
6.
Darijan Bojanic
7.
Imad Khalili
8.
Jeppe Andersen
11.
Vladimir Rodić
16.
Leo Bengtsson
27.
Gianluca Curci
28.
Jean Carlos de Brito
40.
Nikola Djurdjić

Arena

Strandvallen

Avbytare

21
Oscar Krusnell
25
Davor Blažević
31
André Alsanati
32
Olle Edlund

Domare

Mål

  • 0-1 Nikola Djurdjić (34)

Kort

Byten

  • Odilon Kossounou / Oscar Krusnell (65)
  • David Fällman / Olle Edlund (79)