Match | Östersunds FK - Hammarby

Allsvenskan, 2018-11-11 15:00

Publiksiffra: 6183

Östersunds FK

3:3

(2:0)

Hammarby

Östersunds FK

Hammarby

Upphämtningen och desperationen förgäves

 

Seger i säsongsavslutningen skulle räcka för en säkrad tredjeplats, och HIF stod för en bra första halvlek – där ÖFK gjorde båda målen. Upphämtningen till 2-2 och dramatiska 3-3 höll på att ge ett förlösande slut på året, men Bjørn Paulsens nick i 94:e blev smått symbolisk för Bajens säsong. Dansken kom upp imponerande högt, men inte tillräckligt för att styra bollen i nät, och stoltheten över året får komma efterhand snarare än precis nu.

 

Matchinledningen blev osannolikt händelserik. Halvminuten efter avsparken slog Simon Sandberg ett inlägg där Muamer Tankovićs halvvolley smet över, minuten in markerade Neto Borges lite extra mot Hosam Aiesh som för att tydliggöra hur det inte skulle se ut som i Bajens hemmamöte, efter 90 sekunder stannade en rödsvart djupledsboll upp i det frostiga konstgräset vilket sånär slutade illa för Davor Blažević som ändå hann peta undan den framför Ludvig Fritzson. Innan fyra minuter var spelade hade Aly Keita bjudit på ett av sina patenterade naiva uppspel, där Tanković kvickt hittade Nikola Djurdjić i boxen, men serben tappade bollbehärskningen vid avslutet.

 

Efter ytterligare fyra minuter nåddes han också av Jiloan Hamads inlägg från vänster och nickade på Douglas Bergqvists arm… eller axel, vilket det faktum att inte ens ”Niko” protesterade alltför kraftfullt tyder på. Hamad var på samma spelhumör som mot Häcken senast och flöt förbi två motståndare minuten därpå, och via Djurdjić hittade bollen vidare till konstant påfyllande Bjørn Paulsen, som i obalans sköt tätt utanför. Två tidiga möjligheter hade också Imad Khalili, som kom fel till nickläget då Hamad skickat in en andraboll efter hörnan som uppstod efter att Djurdjić testat Keita, och heller inte lyckades överlista målvakten från distans.

 

Samtidigt som Hammarby trummade på framåt stod försvaret, och inte minst David Fällman, för duellvinster och brytningar då ÖFK stack upp. Och även om Dino Islamović fick vika in från vänster och söka bortre burgaveln, så var känslan allt bättre; Bajen kontrollerade händelserna mer och mer, och vi väntade på det viktiga första målet. Hamad lyfte in en andraboll där Djurdjić vann luftduellen resolut men Keita stod rätt. Det gjorde keepern också vid en handfull distansförsök, fler än i någon halvlek tidigare i år, och då Paulsen felaktigt vinkades av för offside i avslutsögonblicket.

 

Istället gjorde hemmalaget 1-0. I en snabb motattack fick Curtis Edwards på ett vänsterinlägg där Roland Mukiibi glömdes och tappades bort i bortre ytan. Volleyn förbi chanslöse Blažević innebar förstås uppförsbacke för Hammarby. Den skulle bli än brantare. Islamović bommade ett praktläge från nära håll, men lyckades bättre i halvlekens slutsekunder, då han pricksköt in 2-0 från 25 meter. Mellan ÖFK-målen hade Bajen en sylvass kvitteringschans, efter att Mads Fenger klivit fram från sitt mittlås och hittat Imad med genomskäraren. Bollen petades förbi Keita, men Bergqvist hann emellan när Nikola skulle stöta den i tom bur. En märklig halvlek, med lika besynnerliga siffror på tavlan.

 

Till andra halvlek fick Sandberg kliva av, till förmån för Mats Solheim. Norrmannen stod för ett lika bra inhopp som mot Häcken senast. Men mest taggad inför matchens andra hälft var ändå Djurdjić. Anfallaren tjuvade så att ÖFK-avsparken fick slås om – och när Hammarby snabbt vunnit bollen och via ett par snabba väggpass på mitten satt Muamer i läge att spela fram, var det Nikola som störtade mot mål, och fick på ett pressat avslut under Keita. Utjämnat med 45.19 på uret, och två minuter in i halvleken var 2-2 inte långt borta, sedan ”Mujos” kantfrispark orsakat oreda i offensiv box.

 

Med halvtimmen kvar kom beskedet från Malmö om det himmelsblå ledningsmål som definitivt tvingade de grönvita att gå för tre poäng. Och det gjorde laget verkligen, med fler kvitteringslägen. Bjørn gick på kraft men fick för mycket fot under skottet, Mats nickade efter Jiloans inlägg, och när produktionen väl kommit av sig och ÖFK kunde spela sin innehavsfotboll för att få minuterna att gå – så ordnade Nikola straff. Bergqvist slog hål i luften på egen planhalva, Paulsen stal bollen som Hamad spelade vidare och Tom Pettersson gjorde ner Djurdjić. En viktig elvametersspark med 20 kvar att vinka på, men ”Jille” var iskall och skickade upp bollen i nättaket. Pettersson, som inte direkt spelat på bollen med sin ryggknuff, klarade sig dock med gult kort – och nog hade en utvisning varit läglig inför den tänkta forceringen.

 

Anstormningen blev kraftig men mojnade; än mer på sin plats än det nämnda röda kortet hade det varit om Neto Borges vågat försöka hinna bryta, då Jerell Sellars tilläts måtta från högerläget och skicka in i Davors bortre hörn. Islamović, som just dessförinnan bränt ett gyllene frisparksläge, hade också möjligheten att stänga matchen helt i 83:e – men sköt utanför.

 

Kanske var det trots allt tur att Pettersson fick vara kvar på planen, för i 90:e misslyckades han helt med att hindra Borges fina, långa uppspel. Vladimir Rodić, som bytts in i samband med straffmålet, snodde åt sig bollen och lämnade över den till Djurdjić. Denne släppte tillbaka kulan i rätt ögonblick, och ”Vladi” tryckte resolut dit 3-3. Montenegrinen hade nog mer än gärna bytt sina tre mål i Bajen-tröjan mot något annat. Även den här gången hämtade han bollen till avspark efter en sen fullträff, som inte räckte ända fram.

 

Närmast under tilläggstiden då HIF förstås lyfte fram allt var Solheim, i 93:e, som träffade ribbans undersida via Keitas fingertoppar då Borges återigen svept in bollen centralt. Kanske lika bra att den bollen räddades, för annars hade vi haft en närapå surjämtsk grönvit diskussion hela vintern om offsideflaggan – som måste ha åsyftat Vladimir, vars närkampsvinst hjälpte inlägget fram.

 

Bajen lyckades alltså inte bärga tredjeplatsen, utan tappade den till MFF på målskillnad. Att en bronspeng ändå erövrats, med klubbrekordmånga inspelade poäng, det kan nog såväl den massiva grönvita supporteruppslutningen i Jämtland som laget glädjas mer åt framöver än just nu.

 

Matchen i siffror, ÖFK-HIF, 3-3 (2-0):
Avslut 11-22 (6-13)
På mål 4-10 (2-6)
I ramen –
Hörnor 0-7 (0-5)
Frisparkar för 23-5 (11-2)
Gula 1-3 (0-1)
Offside 2-7 (0-3)
Publik 6183

 

Mattias Jansson

 

Foto: Bildbyrån

Startelva

2.
Simon Sandberg
3.
Neto Borges
4.
Bjørn Paulsen
5.
David Fällman
6.
Jiloan Hamad
7.
Imad Khalili
13.
Mads Fenger
14.
Junes Barny
22.
Muamer Tanković
25.
Davor Blažević
40.
Nikola Djurdjić

Arena

Jämtkraft Arena

Avbytare

9
Sander Svendsen
10
Kennedy Bakircioglu
11
Vladimir Rodić
16
Leo Bengtsson
21
Oscar Krusnell
27
Benny Lekström
77
Mats Solheim

Domare

Glenn Nyberg

Mål

 • 1-0 Ronald Mukibi (29)
 • 2-0 Dino Islamovic (45)
 • 2-1 Nikola Djurdjić (46)
 • 2-2, str Jiloan Hamad (70)
 • 3-2 Jerell Sellars (76)
 • 3-3 Vladimir Rodić (90)

Kort

 • Junes Barny (22)
 • Bjørn Paulsen (87)
 • Mads Fenger (89)

Byten

 • Simon Sandberg / Mats Solheim (46)
 • Muamer Tanković / Kennedy Bakircioglu (63)
 • Imad Khalili / Vladimir Rodić (72)