Match | IK Sirius - Hammarby

Allsvenskan, 2017-05-21 15:00

Publiksiffra: 7124

IK Sirius

1:1

(1:1)

Hammarby

IK Sirius

Hammarby

Bortapoäng mot Sirius efter Torsteinbøs kvittering

 

Halvlekarna skilde sig återigen åt mycket, när Hammarby tog sig an succénykomlingen Sirius på bortaplan. Den första blev händelserik och avslutades med att Fredrik Torsteinbø fastställde 1-1 på nick, ett mål som nog borde ha föregåtts av fler grönvita. Andra akten var sedan mest en tempofattig transportsträcka, mot det likaläge som båda lagen föreföll rätt så belåtna över.

 

Utsålt sedan länge med närmare 2500 grönvita på plats, varmt och behagligt om än molnigt för den som valde att ladda upp i det gröna vid Fyrisån, två formstarka lag – perfekta förutsättningar? Inte riktigt. Den omtalat dåliga mattan på Studenternas IP släppte ordentligt redan vid uppvärmningen; det kändes ofrånkomligt att några chansartad studsar skulle kunna leda till farligheter. När det gäller uppställningen valde Hammarbys tränare Fredrik Torsteinbø på vänsterkanten, Pa Dibba på topp, och att återgå till den nu tillgänglige Birkir Már Sævarsson som högerback med Mats Solheim till vänster.

 

Bajens matchinledning var god, och man hade också flera möjligheter att dra nytta av just mattans egenskaper, i form av fasta situationer. Där valde dock Kennedy Bakircioglu högre lyftningar, vid frisparkarna utifrån, snarare än studsiga chansningar mot mål. Den första var Bjørn Paulsen dock inte långt ifrån att kunna nicka mot Joshua Wicks mål. Kennedy hade fortsatt en huvudroll i första halvlek, och åtta minuter in hittade han Dibba med en lyftning från mittplan. Wicks kom då ut snabbt, samtidigt som lobbavslutet blev för tamt. Farligt blev det också två minuter därpå, när Torsteinbø satte Paulsen i skottläge från halvmånen, men då täcktes skottet.

 

I och med de skapliga grönvita chanserna kändes 1-0-målet för de blåsvarrandiga – halvminuten efter den senaste – lika ologiskt som olyckligt. Lagkaptenen, Niklas Busch Thor, nosade efter att bollen fått en märklig bana upp ett halvvolleyläge från 15 meter. Skottet fick ”Ömmi” inte tag i, och det tidiga underläget var ett faktum.

 

Fredrik var fortsatt inblandad i mycket i halvleken, inte minst genom sitt huvudspel. Halvvägs mot paus hittade han Kennedy centralt, som snabbt förlängde ut till höger och Birkir. Högerbacken lättade bollen över Jesper Arvidsson som dock hann tillbaka för att göra hörna. När kaptenen lyft in bollen i boxen blev det rörigt, men även en offsideavvinkning. En ny dubbelmöjlighet kom kort därpå när Smárason och Torsteinbø fann Dibba som avslutade i jätteläge, men återigen fläkte sig en hemmaback och avvärjde. Returen gick ut till Bakircioglu som fick för mycket fot under direktskottet.

 

Så fortsatte det fram till paus. Richard Magyar klev fram, och spontant såg det vanskligt ut att driva boll längs vänstersidan där mattan var som värst, men räden och inlägget mynnade ut i en luftduell mellan Fredrik och keepern, som kunde ha resulterat. Samtidigt som solen bröt igenom molntäcket för gott utspelades ett ställningskrig på planen, runt halvtimmen in, men snart fortsatte Hammarby att skapa kvitteringslägen. Torsteinbø nickskarvade fram Dibba som den här gången hann före Wicks och sånär rundade denne från vänster, men Karl Larson hann tillbaka för att kliva emellan Pa och det öppna målet.

 

Efter att Busch Thor blivit liggande blodig, till följd av en duell med Bjørn som domarna inte uppmärksammade, kom utdelningen. Ett fint anfall gav dubbelhörna, den andra från vänster, och Kennedys serve möttes av Fredrik, med en distinkt nick vid bortre stolproten. 1-1, förvisso i underkant med 7-1 i avslut, men förstås likväl psykologiskt viktigt med 44 minuter på uret.

 

Till andra halvlek bytte Sirius ut Johan Andersson, som inte fått mycket uträttat till höger, till förmån för Dragan Kapcevic. Denne kom dock till betydligt mindre än befarat. Den omedelbara inledningen på halvleken blev händelserik – Wicks var ute och cyklade vid en hemåtpass vilket Pa sånär utnyttjade, och Mats Solheims praktlöpning i 53:e slutade först i straffområdet, där Philip Haglund av alla gjorde ner honom – men Mats fick inte gehör hos de bestämmande. Rejält irriterat blev det således på läktarplats när Bjørn strax därpå gjordes ner bryskt och behövde tillsyn, men efter möjligt spel på bollen, och lika upprört på planen var det inte.

 

Därefter blev halvleken i stora delar en tempofattig transportsträcka mot full tid. Rômulo kom in istället för Dibba med halvtimmen kvar, utan att lyckas uträtta lika mycket som mot Malmö FF senast, och de få gånger som Sirius förmådde hota och ta sig förbi Joseph Aidoo och Magyar stod Kristinsson rätt. Med 20 kvar att spela gick det ett sus runt hela arenan – Kennedy stod för en fin vändning innan han gjordes ner av Haglund, i ett riktigt vasst frisparksläge, men fick sedan inte tillräcklig fart och riktning på knorren.

 

Solheims för dagen fina inlägg var närmre att resultera, men överlag hände det alltså väldigt lite när lagen var allt mer belåtna med krysset. Matchens sista spark blev ändå hypergiftig. Torsteinbø var några decimeter ifrån ett drömmål på volley, men bollen smet alltså på fel sida om Wicks högerstolpe. Och norrmannen fick därmed nöja sig med ett mål, och Bajen med en skaplig pinne. Tagen av de flesta på förhand, men visst borde chansövertaget ha gett mer.

 

Statistik, IKS-HIF 1-1 (1-1):
Frisparkar för (5-7)
Hörnor 2-4 (1-3)
Offsidelöpningar 0-2 (0-2)
Gula kort 2-2 (0-0); Paulsen, Bengtsson
% 63-37 (56-44)
Avslut totalt 4-10 (1-7)
På mål 3-5 (1-4)
Publik 7124 (1500+)

 

Mattias Jansson

 

Foto: Bildbyrån

Startelva

1.
Ögmundur Kristinsson
2.
Birkir Már Sævarsson
3.
Richard Magyar
4.
Bjørn Paulsen
6.
Joseph Aidoo
10.
Kennedy Bakircioglu
11.
Arnór Smárason
14.
Fredrik Torsteinbø
14.
Pa Dibba
77.
Mats Solheim

Arena

Studenternas IP

Avbytare

7
Imad Khalili
9
Stefan Batan
16
Rômulo
16
Leo Bengtsson
17
Dusan Jajic
23
Marcus Degerlund
25
Tim Markström

Domare

Magnus Lindgren, Göteborg

Mål

  • 1-0 Niklas Busch Thor (12)
  • 1-1 Fredrik Torsteinbø (45)

Kort

  • Bjørn Paulsen (62)
  • Leo Bengtsson (90+1)

Byten

  • Pa Dibba / Rômulo (61)
  • Arnór Smárason / Leo Bengtsson (81)