Match | Trelleborgs FF - Hammarby

Allsvenskan, 2018-07-30 19:00

Publiksiffra: 5381

Trelleborgs FF

1:3

(0:2)

Hammarby

Trelleborgs FF

Hammarby

Säker trepoängare på skånskt hö

 

TFF höll Bajen ifrån sig väl – ett tag. Men efter en praktbalja på halvvolley av Junior och ett skytteligaledarmål av Nikola Djurdjić inom någon minut såg det komfortabelt ut. Deniz Hümmet reducerade visserligen tidigt i andra, men TFF var aldrig nära en nervig forcering, och Muamer Tankovićs 3-1 en stund därefter betydde logiska grönvita segersiffror.

 

Som nykomling gäller det att ta till alla medel, som att nyttja vädrets makter. I den 27-gradiga hettan såg gräset nästan nedbrunnet ut, och i slantsinglingen var Alexander Blomqvist starkare än kaptenskollegan Jiloan Hamad – det mesta av kvällssolen riktades i Johan Wilands ögon. Det hjälpte ändå inte; Hammarby visade ett kvalitetsövertag som motsvarar skillnaden i inspelade poäng, och var sammantaget ohotat i detta inledande möte av två i följd.

 

Det kunde dock ha gått än värre för TFF i synnerhet, och den för fjärde gången korsbandsskade-comebackande mittbacksvärvningen Jasmin Sudic i synnerhet – bara nio sekunder efter avsparken krokade han i Muamer Tanković och blev liggande, men vi kunde snart andas ut. Och garva åt sekvensen i andra spelminuten, när Nikola Djurdjićs snedträffsavslut gick mot hörnflaggan och glömdes bort… men bollen stannade kvar i spel.

 

Vid sidan av Sudic flyttade Lasse Nielsen ut till höger, medan lika nye amerikanen Kofi Sarkodies debut gjordes i vänsterförsvaret. Den nykomponerade defensiven höll emot bättre än hemmapubliken befarat, och framåt stod Deniz Hümmet och Freddie Brorsson för halvfarliga avslut. Men precis som i Östersund senast kom ett ras, och det hade kunnat inledas tidigare än i 28:e. För tio minuter innan brottades Tanković tydligt omkull i boxen. En given straff, om offsideflaggan beträffande Djurdjić – som knappast inverkade på spelet – lyfts.

 

Med 24.11 på uret tog MFF-lånade Marko Johansson emot en tillbakapassning, och tecknade lugnande till sin backlinje. Hammarby-pressen svarade – med att utebli helt. Den bisarrt utdragna chicken race-sekvensen varade i 35 sekunder… till en visselorkan från bortaföljet och taktfasta, smått självironiska applåder från hemmapubliken.

 

Därefter dröjde det dock inte länge innan Jeppe Andersen ordnade en vänsterkantfrispark åt sig själv, där David Fällman vann sin duell i gröten kring straffpunkten. Junior fick därmed tag i andrabollen – och drog till på halvvolley, en underbar träff som borrade sig upp till höger om keepern.

 

Nästan direkt på avspark pressade Bajen åt sig bollen igen, och efter att Neto Borges väggat vackert med Hamad, forsade brassen in i straffområdet. TFF-försvararna hann inte komma åt Nikola vid snettinåtbakåt-passningen, och när säkert serben satte dit vänsterdojan skickade han såväl upp sig själv i delad skytteligaledning på nio påsar, som laget mot en betryggande målmarginal.

 

Skåningarna var förstås i gungning, men paussiffrorna stannade vid 0-2. Således blev det spännande igen, när Hümmet visade takter från fjolhöstens mirakel med Gefle, och nyttjade ett motlägg på bästa sätt – en välplacerad distansträff i skuggan av Juniors, tio minuter in. Hammarby började dock inte uppträda ängsligt alls; bolltempot drogs resolut upp igen och såväl Tanković som Sander Svendsen hade kunnat avgöra det hela ganska omgående.

 

Istället snodde Junes Barny åt sig en del av poängäran, när han från sin högerkant hittade en tillräckligt otippad insticksboll, för att Muamer skulle få tag i den och rätt så ostört panga upp den i nättaket från nära håll. TFF svarade med att släppa in 190 centimeter islänning på topp i form av Molde-lånade Óttar Magnús Karlsson, men hade förtvivlat svårt att spela sig till inläggslägena.

 

När man istället försökte agera Trilleborg och spela sig igenom det samlade grönvita försvaret, så föll det på sin egen orimlighet, och på hö-gräsets tillstånd. HIF spelade kontrollerat av matchen, medan 803 på bortastå och 473 på bortasitt växelsjöng så att hela palmstaden vajade.

 

Redan nu på söndag den 5 augusti är det retur – efter Söderbönornas hemmamöte med IFK Kalmar! Här köper du biljett till Hammarby IP, där matchen börjar 12.00. Och här finns plåtarna till Tele2 Arena, där det är avspark 15.00.

 

Siffror, TFF-HIF 1-3 (0-2):
Avslut 8-16 (3-8)
Avslut på mål 3-5 (2-4)
Hörnor 1-1 (0-1)
Frisparkar 12-13 (4-5)
Offside 3-7 (3-4)
Varningar 2-1 (0-1); David Fällman 42′
Publik 5381

 

Mattias Jansson

 

Foto: Bildbyrån

Startelva

1.
Johan Wiland
3.
Neto Borges
4.
Bjørn Paulsen
5.
David Fällman
6.
Jiloan Hamad
8.
Jeppe Andersen
9.
Sander Svendsen
13.
Mads Fenger
19.
Junior
22.
Muamer Tanković
40.
Nikola Djurdjić

Arena

Vångavallen

Avbytare

2
Simon Sandberg
14
Junes Barny
16
Leo Bengtsson
18
Rebin Asaad
21
Oscar Krusnell
25
Davor Blažević
77
Mats Solheim

Domare

Johan Krantz, Uppsala

Mål

  • 0-1 Junior (28)
  • 0-2 Nikola Djurdjić (30)
  • 1-2 Deniz Hümmet (55)
  • 1-3 Muamer Tanković (72)

Kort

  • David Fällman (42)

Byten

  • Sander Svendsen / Junes Barny (64)
  • Muamer Tanković / Simon Sandberg (73)
  • Jiloan Hamad / Leo Bengtsson (91)