Match | Västerås SK - Hammarby

Träningsmatch, 2018-03-07 16:15

Publiksiffra: 604

Västerås SK

1:4

(1:1)

Hammarby

Västerås SK

Hammarby

4-1-vinst i bra genomkörare mot VSK

 

Samma dag som samarbetet mellan Västerås SK och Hammarby IF tillkännagivits, möttes klubbarna i en försäsongsmatch på Solid Park Arena. Det tvärrandigt grönvita hemmalaget stretade emot inför 604 denna tidiga eftermiddag, men tempot och kvaliteten tog ut sin rätt när de tigerrandiga söderbröderna under slutkvarten gick från 2-1 till 4-1.

 

Eftersom det inte blev avancemang från Svenska Cupen-gruppspelet för Bajens del, så genomförs det istället ett par vänskapsmatcher, för att truppen ska vara i fas när det allsvenska allvaret inleds. I dag, mot fjolårstrean i Norrettan, matchades främst spelare som av olika anledningar behöver spelminuter i kroppen, sett till försäsongen och cupspelet. Dessutom fick vi ånyo se våra gäster, Abdul-Halik Hudu på mittfältet och Kossounou Odilon i mittlåset, där Gershon Koffie också testades. Dusan Jajic fick också återigen agera högerback.

 

Även VSK var några skade- och skavankfrånvarande namn ifrån att betraktas som helt ordinarie; kantspelaren Filip Tronêt, lagets målspottare Karwan Safari och förre Hammarby-mittfältaren Carlos Gaete fanns inte med i dagens trupp. Man testade här franske mittbacken Birahim Sarr, som senast gjorde 15 framträdanden i bulgariska ligan. Fram till mötet med HIF var VSK-försäsongens resultatrad som följer: 1-1 mot Forward, 3-1 mot Linköping, 0-2 i Eskilstuna och 3-3 mot Brage i Borlänge.

 

I matchens första halvlek var det ganska uppenbart att VSK inte hängde med när HIF drog upp bolltempot på offensiv planhalva. Det gjordes dock alltför sällan, även om spelövertaget var rätt så bastant. Och väl mycket utrymme gavs för potentiellt, för serietillhörigheten, högintressant högerduo hos hemmalaget – franske ytterbacken Ravy Tsouka som lånats ut lite varstans i Italien från Serie B-klubben Crotone, och amerikanske yttern Brian Span som har spel för Mariehamn närmast bakom sig.

 

Det var främst där saker hände för VSK, men chansfördelningen gick klart i tigerrandig favör. Undan gick det när Leo Bengtsson skapade sig utrymme för ett inspel till centralt offensive Arnór Smárason, men direktavslutet träffade inte rätt. Fart hade Sander Svendsen när han precist hittade Kennedy Bakircioglu i sidled, för ett distansskott som det var bra tryck i, men Anton Fagerström i VSK räddade även om han såg en smula överrumplad ut.

 

27 minuter in kom målet – och det var riktigt vackert. Bengtsson hittade åter in från höger, nu till Svendsen, som tog emot elegant och sedan kvickt vände bort bevakningen, innan han med en vänster skickade upp bollen högt i bortre burgaveln.

 

Ljungskile-bekante tränaren Tor Arne Fredheim, som nyligen avlöst Gefle-flyktade Johan Mjällby som huvudtränare, torde ha varit belåten med 1-1 i paus. Men kvitteringen uppstod inte ur tomma intet. Douglas Karlberg, 20-årig anfallare värvad från grannen Skiljebo, imponerade med sin löpstyrka och beslutsamhet. Med halvtimmen spelad tryckte han sig in från höger, och tvingade Odilon att bryta till hörna. Och kort därpå vaskade VSK fram sin första målmöjlighet, när Koyar Salimi sånär fick tag i bollen just framför Davor Blazevic i Bajens mål. 1-1 i 36:e stod förre Örebro- och Gefle-mittbacken Ilir Berisha för, när han nådde högst på Salimis vänsterhörna.

 

Efter att Bakircioglu fått fin träff mot första burgaveln på en frispark, som dock inte var tillräckligt välriktad för att överlista Fagerström, fick lagen gå in och värma sig. Kennedy återvände dock inte i spel, utan lämnade plats för Bjørn Paulsen, ett byte som var förutbestämt och innebar att dansken tog plats som mittback medan Koffie blev balansspelare bredvid Hudu.

 

Ju längre halvleken gick, desto mer tog Hammarby – naturligt nog – över, även om nästa mål framåt gjordes ganska kort efter att Karlberg återigen hotat ett par gånger i offensivt straffområde. Svendsens andra balja föregicks också av en möjlighet där Arnór välavvägt skarvat fram norrmannen till ett skott som parerades, och av en fin Oscar Krusnell-aktion där Leo fick för mycket fot under avslutet. Smárason fick i 64:e framspelningsrevansch, och retroaktiv utdelning för ett eget avslut, när den följande högerhörnan resulterade. Dusan slog den mot första ytan, där Arnór nickskarvade vidare mot den bortre, och där fanns Sander på plats för en enkel nick i nät.

 

Efter Bajens 2-1-mål var det knappast något snack om saken längre. En period av hafsigt spel till följd av att båda lagen bytte om vartannat följde, innan inhopparna Mats Solheim och Junior presenterade sig på bästa sätt under slutkvarten. Solheim nätade minuten efter att han nickat ihop med Dennis Persson, och var då (i 75:e) inte vimsigare än att det fina anfallet där Junior stötte fram högerbacken i friläge förvaltades med ett avslut, som Fagerström förvisso nog hade velat ha tillbaka.

 

Som det långa stunder sett ut i första halvlek, och som matchen utvecklade sig, väntade vi nu mest på det 4-1-mål som skulle komma att spegla tillställningen sett till helheten. Nära var det med tio minuter kvar, när Bengtsson höll undan en hel kvartett VSK:are innan han stöp, men sedan lyckades tackla tillbaka bollen till Hudu. Ghananen hittade Svendsen i straffområdet, men denne fick inte igenom sitt avslut.

 

Istället fick matchen en skön slutpunkt, då sista bollberöringen blev Juniors nick i nät. Där fyllde mittfältaren på i boxen och tog tillvara på sin egen ribbretur, efter att Krusnell hittat in via Svendsen. Skönt med bättre utdelning framåt, förstås, och som helhet en bra genomkörare.

 

Mattias Jansson

Startelva

Kossounou Odilon
9.
Sander Svendsen
10.
Kennedy Bakircioglu
11.
Arnór Smárason
16.
Leo Bengtsson
17.
Dusan Jajic
18.
Rebin Asaad
20.
Abdul Halik Hudu
21.
Oscar Krusnell
25.
Davor Blažević
28.
Gershon Koffie

Arena

Solid park arena

Avbytare

4
Bjørn Paulsen
19
Junior
27
Benny Lekström
77
Mats Solheim

Domare

Mohammed Al-Hakim, Köping

Mål

  • 0-1 Sander Svendsen (27)
  • 1-1 Ilir Berisha (36)
  • 1-2 Sander Svendsen (64)
  • 1-3 Mats Solheim (75)

Kort

Byten

  • Kennedy Bakircioglu / Bjørn Paulsen (46)
  • Gershon Koffie / Junior (68)
  • Arnór Smárason / Mats Solheim (68)