toggle menu

4. Richard Magyar

 

Se Richards intervju ovan i samband med återkomsten 2019.

 

Richard Magyar är född i Malmö och har Åkarps IF, från orten nordostöver i Skåne, som moderklubb. Magyar provspelade som 15-åring för Malmö FF, men skrev istället på för Lunds BK, där det dock bara blev en säsong innan familjens flyttlass gick till Halmstad. Efter en säsong i moderklubben BK Astrio värvades Magyar till Halmstads BK och bollklubbens ungdomslag.

 

Efter ett år med U21-laget gjorde han debut i Allsvenskan i maj 2010, och året därpå blev han uttagen i U21-landslaget – vid första kallelsen var han dock tvungen att tacka nej på grund av skada, varpå Bajens mittback Marcus Törnstrand ersatte. När Allsvenskan drog igång var Magyar ordinarie i HBK och efter fyra säsonger på Örjans Vall där han också tog över kaptensbindeln flyttade han i vintras till schweiziska FC Aarau.

 

Då laget åkte ur högsta serien utnyttjade Magyar en klausul som tillät honom att lämna, och den 7 juli 2015 presenterades han som Hammarby-spelare. Dåvarande sportchef Mats Jingblad beskrev honom som en modern mittback, med gott om allsvensk rutin trots att han inte är äldre än 24. Magyar gjorde seriedebut för Bajen i 0-1-förlusten mot IFK Norrköping den 27 juli 2015, och etablerade sig därefter i den grönvita startelvan där han återfanns i ytterligare tio allsvenska matcher samma höst.

 

Sommaren 2017 lämnade Richard Hammarby för Greuther Fürth i tyska andraligan, men två år senare var det alltså dags att dra på sig den grönvita tröjan igen när han den 11 juli 2019 presenterades tillsammans med Aron Jóhannsson. Totalt gjorde han 47 matcher och fyra mål under sina två säsonger i Tyskland. 

 

– Richard är en stabil mittback som hade en väldigt fin avslutning på sin förra sejour här i Hammarby, och han har utvecklats ytterligare under sina två år i Tyskland. Richard kan ju också Hammarby väl, och vi är övertygade att han kommer bli en bärande spelare här hos oss, löd sportchef Jesper Janssons ord i samband med presentationen. 

 

Richard är en av spelarna som långintervjuats i vår podcast Just idag. Richard har flera gånger berättat om sitt arbete mot psykisk ohälsa, och öppnar han för första gången upp totalt och berättar sin egen historia. Utöver det berättar han även om livet i Hammarby, karriären i stort och tankarna om framtiden. Ladda hem avsnittet från 5 juni 2020 nedan.

 

 

Richard facts
Ålder 32
Position Försvarare
Längd/Vikt 191 CM / 84 KG
Landskamper 2 U19, 5 U21
Nationalitet Sverige
Moderklubb Åkarps IF

Anton

Kralj

Simon

Strand

Moustapha

Amadou Sabo

Montader

Madjed

Isak

Vural

Tesfaldet

Tekie

Ibrahima

Fofana

Saidou

Alioum

August

Mikkelsen

Viktor

Djukanovic

Adi

Nalic

Abdelrahman

Boudah

Pavle

Vagic

Shaquille

Pinas

Bubacarr

Trawally

Loret

Sadiku

Nahir

Besara

Nathaniel

Adjei

Fredrik

Hammar

Dennis

Collander

Sebastian

Selin

Edvin

Kurtulus

Joel

Nilsson

Jón Guðni

Fjóluson

Jusef

Erabi

Alper

Demirol

Markus

Karlsson

Ludvig

Svanberg

Oliver

Dovin

Mads

Fenger

Davor

Blažević