Match | Hammarby - BK Häcken

P19-Allsvenskans slutspelsserie, 2019-08-03 16:00


Hammarby

0:2

(0:2)

BK Häcken

Hammarby

BK Häcken

P19: Tidiga mål fällde Bajen mot Häcken – “Två starka lag”

 

Hammarby föll med 0-2 mot Häcken i första hemmamatchen i Slutspelsserien, efter tidiga bortamål, båda efter bolltapp i ofördelaktigt läge och hårda gulsvarta inlägg från höger. Bajen förde sedan det mesta av spelet, men utan att finna nycklarna för att låsa upp ett allt lägre Hisingen-försvar. – Häcken var väldigt starka och det är sådana här matcher vi behöver för att spelarna ska utvecklas, framhåller tränare Martin Foyston.

 

Tillfälliga hemmaplanen Årsta IP bjöd in med lagomt sommarväder. Gästerna tackade, tog emot och tog för sig – 0-1 redan åtta minuter in kom inte ur ingenstans, även om det föregicks av att Bajen blev av med bollen på mittplan. Isaac Jonsson hade redan hunnit bränna ett jätteläge, då han förvaltade Jacob Hedenquists inlägg från höger och knoppade dit 0-1, välplacerat och från nära håll bakom maktlöse Oliver Dovin.

 

Med undantag för att André Alsanati 20 minuter in fick på ett fint avslut ur fint läge där Jovan Lucic sträckte ut och gjorde hörna, så handlade det även fortsättningsvis mest om de gulsvarta. Två minuter efter denna HIF-chans klarade Dovin friläge sedan Samir Maarouf spelats ren, och burväktaren fick även tag i returen då Marcus Bärkroth försökt få dit bollen. Just nämnda duo revanscherade sig dock ytterligare två minuter därpå; Maarouf fläkte sig fram på Bärkroths hårda högerinspel och Dovin såg att med hjälp av stolpen ha lyckats freda sig, men en välplacerad assisterande domare var säker på sin sak. Bollen var inne – 0-2.

 

Resten av tillställningen blev en jakt på i första hand en grönvit reducering, men Hammarby hade svårt att hitta spetsiga möjligheter för en sådan, även om några nästan-chanser skapades genom att man överbelastade på ständigt påfyllande vänsterbacken Oliver Svalanders flank. Mest noterbar var istället länge en dråplig situation nere vid offensiv hörnflagga, där innermittfältets Hampus Söderström hamnat, och fått en motståndare över sig. Kaptenen skakade av sig parterrunderläget medan Bajen hade fördel av boll några meter därifrån, men väl loss och med innehavet tappat, förlorade han sedan fattningen något och fick själv syna det gula kortet efter sin satsning.

 

Nästa varning drog Bilal Mohammed på sig, framemot halvlekens mitt, då han tröjdrog sönder en omställning och sånär även själva den gulsvarta tröjan. Vackrare var då vänsterytterns dragningar på liten yta i straffområdet – en handfull på någon sekund – vilket gav André Alsanati möjlighet att nypa till. Avslutet gick dock i Lucics första stolpe. Närmre än så kom inte Hammarby i dag, och visst var det talande att vassaste chansen uppstod så. Tyngden saknades i förkylde Leon Hiens frånvaro, och Eeti Ämmälä byttes i samma veva in för att ta sig an targetrollen.

 

Finländaren såg förvisso ut att dras i tröjan då Albin Mörfelt lyft in en central boll i boxen, men den eventuella förseelsen inträffade först på tilläggstid; straff hade varit för lite och för sent för grönvit del. Och i ärlighetens namn var Häckens tre mot en-läge just innan närmre att reducera. Mörfelt lyckades kapa bollhållaren och komma undan med gult, och 0-2 stod sig alltså speltiden ut. HIF får härnäst ta sig an GIF Sundsvall nästa helg, även det på hemmaplan, men ordinarie Hammarby IP.

 

 

En jämn match i vad som nog är sluttabellens övre regioner så småningom, men där Häcken får börja med att göra två likartade mål. Vad tycker huvudtränare Martin Foyston om dagens 90 minuter?
– Ja, vi är besvikna över målen vi släpper till, båda efter inlägg. Men allt som allt tycker jag att vi kan se på dagens match som en ordentlig fotbollsmatch, mellan två starka lag. Häcken var väldigt starka. Det är sådant vi behöver för att spelarna ska utvecklas, och positivt är att vi stod upp och tog fajten. Vi tävlade i duellerna och vek inte ner oss utan fortsatte trycka på hela vägen, och det gör mig stolt. Men vi måste acceptera att Häcken är ett bra lag.

 

–Och den här sortens matcher kommer bara göra oss bättre, för vi har något att ta med oss. Inte resultatet, men annat att bygga vidare på under återstoden av säsongen. Chansmässigt saknade vi klara lägen, vi är lite kort om folk just nu generellt, och med Leon Hien sjuk var vi utan det målhot vi normalt har. Men jag tycker mig kunna vara skapligt positiv även fast vi förlorade. Man kan torska och känna sig tomt besviken, men detta kan vi ta med oss något från, och det är huvudsaken.

 

 

Statistik, HIF-BKH 0-2 (0-2):
Avslut 8-18 (4-11)
På 5-7 (2-6)
I ramen 1-1 (0-0); Lucas Ucar 49’, André Alsanati 72’
Frisparkar för 10-5 (8-3)
Hörnor 7-2 (3-1)
Gula 3-1 (0-0); Ture Widestrand 52’, Hampus Söderström 55’, Bilal Mohammed 64’, Albin Mörfelt 85’
Offside 2-1 (0-1)

 

 

Mattias Jansson

 

Foto: hammarbyfotboll.se