Match | Örebro SK - Hammarby

P19-Allsvenskan Norra vår, 2019-04-13 19:00

Publiksiffra: 47

Örebro SK

1:2

(1:0)

Hammarby

Örebro SK

Hammarby

P19: Foyston om helgens vändning – ”Hade tålamod”

 

I fredags vände Hammarby 0-1-underläget från första halvlek till seger, då Alex Douglas och Bilal Mohammed nätade i mitten av andra. ÖSK som inlett med två förluster spelade mer tillbakadraget än vad Martin Foyston väntat sig, men Bajens tränare ser förstås mest till den egna prestationen, som han är nöjd med. – Jag tycker att vi sedan början av året visat att vi är ett 90-minuterslag, säger han.

 

Hur var helgens 2-1-vinst?
– Vi mötte ett starkt Örebro. Jag tycker inte att resultaten hittills har gjort dem rättvisa. Fyra spelare från deras A-lag var med, och det säger en del om vad vi ställs inför under säsongen; varje gång vi spelar kommer motståndarna försöka ha så många bra spelare som möjligt tillgängliga. Det tyder på respekt.

 

Och det är väl antagligen bra för Hammarby också?
– Ja, det är bra, för vi sätts alltid på prov. Vi är alltid garanterade att alla lag vi möter prioriterar matchen mot oss och ställa sitt starkaste lag på benen. Så mötet med Örebro var ett bra test för oss. En riktig match.

 

Du förväntade dig ett motståndarlag som agerade mer frimodigt än Lidingö och Täby. Men det blev inte riktigt så?
– Ptja… delvis. Sett till hur de ville spela var jag inte överraskad, men sett till respekten de hade inför oss uppträdde de liknande som lagen du nämner – rädda för att jaga oss för högt, de ville hellre bryta och kontra. Ur den aspekten fick vi kontrollera matchen, men vara tålmodiga tills vi kunde hitta chanserna vi ville skapa. Och jag tycker att vi, sedan början av året, visat att vi är ett 90-minuterslag. Och vi behöver inte stressa upp oss under de första 20 eller 30 minuterna, när vi vet att vi är mentalt och fysiskt förmögna att spela matchen färdigt. I helgen visade vi återigen att vi är vältränade, har bra karaktär i laget och bra sammanhållning. Vi ger aldrig upp.

 

– Vi vänjer oss vid insikten att vi kommer att diktera villkoren i matcherna, sett till vårt tempo, i och med hur motståndarna väljer sin strategi. Jag tror inte att det ändras under året. Det blir intressant att se vilket lag som blir först med att våga steppa upp mot oss. Kanske händer det oftare i slutspelsserien, men vi måste fokusera på oss själva först och främst, inför varje match.

 

– Vi ska heller inte ta för mycket ifrån Örebro; det var ju som sagt en ”riktig match” av hög kvalitet, som vi kontrollerade i högre utsträckning och skapade fler målchanser, men vi hamnade i underläge och fick ta oss tillbaka. Och killarna som kom in från bänken gjorde skillnad. Vi har både styrka och djup i truppen, och killarna på bänken är inte ersättare – de är avslutare. De kommer in för att avsluta jobbet, oavsett om det arbetet innebär att jaga eller bevaka.

 

Och vi låg alltså under i paus. Vad låg bakom det?
– I första halvlek hade vi bra kontroll. Vi flyttade bollen riktigt bra och spelade oss igenom deras första press på ett bra sätt. Vi fick bollen från målvakten, via backlinjen, till mittfältet – men i sista tredjedelen blev vi lite slarviga. Vi tappade bollen onödigt några gånger, men hade också ett par bra chanser; Kevin Jarrett och Leon Hien klara möjligheter och Olle Edlund en skaplig. Det fanns möjligheter att näta. Målet vi släppte in var svagt – vi slappnade av för en kort stund och de högg påpassligt, följt av ett bra avslut, men de hade inte mycket mer framåt.

 

– Bilal Mohammed ersatte Kevin till andra halvlek, och det fick en god inverkan på laget; vi hade betydligt mer tanke bakom vad vi gjorde. Uppträdde med bättre aggressivitet och hade full kontroll på händelserna. Och även om kvitteringen inte kom tidigt hade vi tålamod, vi stressade inte med något, och fortsatte att göra rätt saker. Avgörandet dröjde visserligen till 70:e men jag tycker att vi kontrollerade matchen sett till 90 minuter, och det är ett kliv framåt, för vi mötte ett bra Örebro.

 

Som dock tog sig an matchen mindre framåtlutat, kanske i och med sina två inledande förluster.
– Ja, och det kan du aldrig förutse, vad exakt motståndarna kommer att göra. Allt handlar om hur vi vill bestämma. Och i Hammarbys akademi är det Hammarbys lag som dikterar villkoren i matcherna. Vi kommer alltid att göra det vi tycker är rätt för resultatet, och inte minst för spelarnas utveckling; vi ryggar inte tillbaka för något lag och kommer alltid vara aggressiva och diktera både mer och utan boll. På det sättet blir vi kanske lättlästa… för vi ändrar oss aldrig. Men så är det inte med andra lag.

 

– Det jag påminner spelarna om är att när vi träffar på ett lågt liggande lag och motståndare som ändrar strategi, så är det av respekt för hur vi spelar och för att de vet att de alltid blir straffade om de begår misstag. De gör sitt yttersta för att inte ge oss några tillfällen att skapa något, för de vet att vi börjat och förblir starka. Det blir nog så vi får resonera nu närmast mot Vasalund och Djursholm. Men sedan kommer möten med Djurgården och AIK… det blir intressant att se hur de gör. Men framför allt har vi våra nio poäng på de tre första matcherna – och så ska vi fortsätta.

 

Mattias Jansson

 

Foto: Gustav Scheutz

 

Startelva

Oliver Nnonyelu Dovin
Leon Hien
Lucas Cedermark
Albin Mörfelt
Hampus Söderström
Theodor Johansson
Oliver Svalander
Alex Douglas
10.
Kevin Jarrett
23.
David Nilsson
32.
Olle Edlund

Arena

Behrn Arena

Avbytare

Bilal Mohammed
Otis Unda Toivio
Edrisa Bojang
Noa Williams
Alexander Nyström
Leo Lanneborn
Benjamin D’Amore

Domare

Nedim Prguda

Mål

  • 1-0 Anton Ingves (18)
  • 1-1 Alex Douglas (65)
  • 1-2 Bilal Mohammed (71)

Kort

  • Hampus Söderström (34)

Byten

  • Kevin Jarrett / Bilal Mohammed (46)
  • Albin Mörfelt / Alexander Nyström (65)
  • Leon Hien / Otis Unda Toivio (65)
  • Oliver Svalander / Leo Lanneborn (76)
  • Theodor Johansson / Noa Williams (84)