Match | IF Brommapojkarna - Hammarby

U21 Allsvenskan Norra vår, 2018-03-12 17:00


IF Brommapojkarna

1:3

(1:0)

Hammarby

IF Brommapojkarna

Hammarby

U21: Bajen ökade takten och vände mot BP

 

Hammarby kom till Vällingby och ett dimmigt Grimsta IP med en ren A-lagstrupp, men låg ändå under i paus. Jacob Ortmark hittade rätt i 17:e, för ett BP som ställde upp med ett yngre gäng, något som ju dock ligger lite i sakens natur. Detta stod sig länge även om BP kroknade rejält, men under slutkvarten vände Bajen – genom två mål av Pa Dibba och ett av Muamer Tanković.

 

Hammarby åkte till Vällingby med en elva och bänk helt utan inslag av färskingar – samtliga i matchtruppen tillhörde A-laget, förstås delvis beroende på U19-ligacupderbyt i förrgår. Rent matematiskt ser vi snabbt att detta också innebär att reglementet ändrats inför säsongen 2018; begränsningen gällande överåriga spelare är slopad. Davor Blazevic hälsades välkommen tillbaka när speakern läste upp elvan, Junior hälsades extra varmt välkommen tillbaka, och därefter var det dags att sparka igång U21-säsongen.

 

Att man på pressläktaren får sin skärm i ansiktshöjd på (i övrigt förtjänstfullt) renoverade Grimsta IP, det var ingen nyhet för oss i Bajen då U21, U19 och dam hunnit bevakas här, även om det lär ta en och annan murvel på sängen när Allsvenskan drar igång. Det första man noterade var således att den offensiva fyran, med Leo Bengtsson, Arnór Smárason, Sander Svendsen och Jiloan Hamad, skiftade positioner så friskt att det hade varit meningslöst om en elva utifrån formation hade publicerats. Bengtsson utgick oftast från höger medan Hamad oftast hade hand om vänsterflanken, men Svendsen och Smárason turades om att agera ”tia” och spjutspets.

 

Det andra var tempot, som också fick en extra skjuts av att domarteamet lade ribban högt för avblåsningar. BP tog sig till ett par halvchanser, med runt kvarten spelad. Först var det Marko Nikolić som drog till utifrån, utan att kunna hota Blazevic nämnvärt. Därefter samarbetade Nikolić med Rasmus Alm, vilket tvingade Bjørn Paulsen att bryträdda framför egen mållinje. Och därefter tog man också ledningen, när Jacob Ortmark hittade rätt efter ett längre anfall, serverad från vänster av Ahmed Bonnah.

 

Hammarby försökte replikera snabbt, och tog sig till halvlägen för Bengtsson och för Kennedy Bakircioglu. Desto farligare blev det i 28:e, när Hamad drev boll centralt och släppte den vidare ut till Neto Borges i vänsterkorridoren, som i sin tur nådde vidare in i straffområdet där Svendsen tog emot sedvanligt elegant. Högeravslutet ämnat för första stolproten bommade dock med en halvmeter. Redan i samma spelminut gav Dusan Jajics långa centrala bolltransport Hamad möjligheten att dra till från höger i straffområdet, ett skott som via BP-spelare strök Rasmus Emanuelssons bortre stolpe.

 

Presspelet fungerade inte helt klockrent i halvleken. Med kvarten kvar till paus ställde BP om och kom två mot en mot Borges, som ändå klarade av att avstyra farligheten. Och med åtta minuter kvar till vilan gav sig hela Hammarby-bänken iväg för att värma upp. Mycket riktigt – alla sju byttes in i halvtid. Noterbart är att Mats Solheim klev in från höger till mittlåset, och där stod för en fullgod halvlek.

 

Han och resten av Bajens backlinje, där Oscar Krusnell ersatte Borges och Simon Sandberg förstås agerade högerback i Solheims ställe, hade dock inte speciellt mycket att stå i under den andra halvleken. Något bollinnehav räknades det förstås inte på här, men det torde ha kunnat vara uppemot 75 procent i grönvit favör.

 

Brommapojkarna kroknade rejält, och i takt med detta skapade Hammarby också både fler och allt vassare kvitteringslägen. Rebin Asaad fick i 54:e på ett riktigt rappt skott som Emanuelsson inte kunde hålla, och den returen hade lika gärna kunnat hamna hos Imad Khalili, som i anfallet dessförinnan försökt klacka fram Muamer Tanković i skottläge. I nästa attack spelade ”Mujo” ut till Imad, som från höger hittade in till Pa Dibba med inlägget, men direktavslutsnumret blev för svårt.

 

Bakircioglus pressdirektiv ekade över arenan, och Hammarby fortsatte envetet att trycka på. Undantagen kom runt 70:e minuten och bestod dels av en situation där Eric Johana Omondi tog sig in i straffområdet men motades undan av Paulsen, och dels av en sekvens där den kenyanske Vasalund-värvningen gick omkull i duell med Bjørn och ville ha straff. Det skulle visa sig vara dödsryckningarna i matchen för BP. Med kvarten plus en minut kvar hittade Bakircioglu fram till Tanković, som snabbt satte iväg en stickare för Dibba. Anfallaren gjorde inget misstag utan placerade säkert dit 1-1.

 

I samband med målet hade vår vän Erik Figueroa ropat så irriterat om offside att han varnats, och i 83:e drog han övertydligt i Pa bakifrån, ett till synes givet andra gult kort som av någon anledning inte halades upp ur domarens ficka. Det gjorde dock inte så mycket. Minuten senare kombinerade Junior och Dibba till vänster, innan Asaads inlägg möttes med en Tanković-volley i mer eller mindre öppet mål vid bortre stolpen.

 

För segern fodrades ett bra Blazevic-ingripande när Nikolić gick på kraft från femton meter, och Bajens målvakt fick upp händerna, och tag i returbollen som gick rakt upp. Men när Hammarby istället utökade till 3-1, då kändes ändå segermarginalen rättvisande sett till de 90 minuterna. Med en av dessa kvar slog Imad en riktigt fint pressad högerhörna, där Kennedy nickskarvade vidare mot bortre stolpen, och Pa enkelt kunde stöta dit bollen. ”Jag tappade tre hår, de får ni ta och hitta!”, hojtade kaptenen till lagkamraterna… Och efter en klart värmande slutkvart i det nollgradiga och fuktiga marsvädret, vände HIF så hem till Söder med tre poäng i bagaget.

 

Siffror, BP-HIF 1-3 (1-0):

 

Avslut 7-13 (6-4)
På mål 4-5 (3-1)
I ram –
Tilldömda frisparkar 6-12 (4-7)
Offside 1-5 (0-0)
Hörnor 2-5 (1-2)
Kort 3-0 (0-0)

 

Ytterligare matchfakta finns här.

 

Nästa match i U21-vårserien spelas mot Sirius, som besegrade Örebro med 5-2 i sin premiär. Avspark: 17.00 kommande måndag. Observera att spelplats ännu inte är fastställd.

 

Mattias Jansson

Startelva

3.
Neto Borges
4.
Bjørn Paulsen
6.
Jiloan Hamad
9.
Sander Svendsen
10.
Kennedy Bakircioglu
11.
Arnór Smárason
16.
Leo Bengtsson
17.
Dusan Jajić
23.
Marcus Degerlund
25.
Davor Blažević
77.
Mats Solheim

Arena

Grimsta IP

Avbytare

2
Simon Sandberg
7
Imad Khalili
14
Pa Dibba
18
Rebin Asaad
19
Junior
21
Oscar Krusnell
22
Muamer Tanković

Domare

Suhel Youssef, Sollentuna

Mål

 • 1-0 Jacob Ortmark (17)
 • 1-1 Pa Dibba (74)
 • 1-2 Muamer Tanković (84)
 • 1-3 Pa Dibba (89)

Kort

Byten

 • Jiloan Hamad / Imad Khalili (46)
 • Arnór Smárason / Muamer Tanković (46)
 • Sander Svendsen / Pa Dibba (46)
 • Leo Bengtsson / Rebin Asaad (46)
 • Neto Borges / Oscar Krusnell (46)
 • Dusan Jajić / Junior (46)
 • Marcus Degerlund / Simon Sandberg (46)