Match | Djurgårdens IF - Hammarby

U21 Allsvenskan Norra vår, 2018-04-02 14:45


Djurgårdens IF

1:1

(1:1)

Hammarby

Djurgårdens IF

Hammarby

Hammarby fick nöja sig med kryss i derbyt

 

Inledningsvis i den första halvleken, och i princip hela den andra mot ett allt yngre motståndarlag, var Bajens spelövertag kompakt i U21-seriens tredje omgång. Mats Solheims mål räckte dock bara till 1-1 i paus, och därefter var Arnór Smárason måttligt överens med linjedomaren, medan ett av Nikola Djurdjics många avslut gick i ribbans undersida. En missräkning för HIF, som dock är fortsatt obesegrat.

 

I U21-säsongens första Stockholmsderby i behaglig inomhustemp ställdes två klubbar emot varandra, som under de två första serieomgångarna tagit sig an matcherna på vitt skilda sätt. Det handlar förstås också om att Hammarby har en bred trupp i år. De grönvita hade hittills, med klart A-betonade trupper, enkelt besegrat BP med 3-1 och Sirius med 7-2. Detta medan DIF, med tonvikt på U19-spelare, fallit stort mot Norrköping och Sirius (1-5, 0-3). Förfarandet skiljer sig rejält mot tidigare U21-säsonger för dom blårandiga, då det oftast varit riktigt meriterade manskap som mönstrats.

 

Djurgården ställde upp med sju A-namn från start. Den grönvita duo som var pappersförhindrad att delta i gårdagens A-premiär fanns med i dag, i en lika namnkunnig Bajen-elva som de två tidigare. Man tog också tag i matchen direkt, mycket tack vare Gershon Koffies tidiga bollvinster och Kennedy Bakirciolgus snabba kantbyten. Första chansen skapades sju minuter in, när Sander Svendsen läste en halvdan DIF-passning på egen planhalva, vilket gav Nikola Djurdjic läge att sticka bollen åter till norrmannen. Tommi Vaiho stod dock rätt och kunde hålla skottet.

 

Knappa kvarten i kom sedan också det logiska ledningsmålet. Mads Fenger hjälpte till utanför offensivt straffområde, och Mats Solheim fick loss bollen ut till höger, där Kennedy fyllde på med ett hårt inlägg. Andrabollen gav Solheim gott om tid att måtta just utanför straffområdet, och det låga avslutet placerades säkert invid stolpen.

 

Hammarby hade bud på betydligt mer. Minuten efter baljan spelade Kennedy ut till överlappande Mats, som tog ner på bröstet och spelade in till Nikola, vars direktavslut smet utanför Vaihos första stolprot. En omställning med samarbete mellan inspelande Erkan och avslutande Sander gav ett skott halvmetern över. Norrmannen följde snart upp med stiligt mottag och bra knorr på skottet, tätt på fel sida om Vaihos vänsterstolpe.

 

Ett av två Djurgården-lägen i halvleken uppstod i 28:e när Koffie fick frispark emot sig. Den tog Kevin Walker förtjänstfullt hand om, men Davor Blazevic sträckte ut uppemot sitt högra kryss och klarade via ribban. När sedan Julian Kristoffersen rakade in returen kom offsideflaggan upp. Kort därpå kom ändå 1-1 för den gänglige norrmannen, efter samarbete med Cameron Streete och avslut från nära håll.

 

Bajen fortsatte att producera lägen, men utan att få dit 2-1-bollen. Djurdjic förde boll när Bajen ställde om till ett två mot två-läge, och spelade fram medan Svendsen diagonallöpte. Keepern kunde inte hålla det rappa avslutet och returen hamnade hos serben, vars lobb från distans dock blev för hög. I slutet av halvleken fick två HIF-spelare kliva av. Zengin, som trampats på tårna tolv minuter in, försökte fortsätta men lämnade i 38:e plats för Leo Bengtsson. Minuten före vilan blev också Svendsen liggande, med vad som visade sig vara en mindre blödning i vaden. Medicinskt ansvarige Mikael Klotz gav dock snabbt lugnande besked om att det i båda fallen var fråga om säkerhetsåtgärder.

 

De resterande 45 minuterna blev en, särskilt då tiden obönhörligen rann iväg, rejält frustrerande historia för de grönvita. DIF, vars A-spelare just landat med ett försenat flyg från Jämtland, föryngrade sitt manskap i paus och än mer under halvlekens gång. För HIF kom ”Rooney” Hudu in istället för Kennedy i halvtid. Arnór Smárason gick, i och med Bengtssons inträde, in från vänster till en släpande anfallsroll. ”Niko” lämnade således den positionen och flyttade upp längst fram. Och av det dussin avslut som Hammarby skapade för ett avgörande låg duon bakom merparten.

 

Det låter sig heller inte riktigt göras, att bli mer målande än att rada upp de många lägena, för det var i princip spel mot ett mål medan Blazevic fick fokusera på att hojta direktiv med sin överblick. Under de fem inledande minuter hade Arnór en bra träff tätt över medan Nikola testade Vaiho rätt ordentligt. Kvarten in spelade Djurdjic in från höger, och Smárason drog till, distinkt och högt i nät via första stolpen. Målet blev dock mycket tveksamt bortdömt för offside.

 

Djurgården stack, med runt tjugo minuter kvar, emellan med två bra avslut. Streete avslutade en omställning ganska tätt utanför och Edward Chilufya fick på ett riktigt fint avslut efter DIF-frispark mitt på offensiv planhalva, men Blazevics räddning där han limmade bollen uppemot krysset var lika stark som tv-mässig. I samma veva ersattes Mads Fenger av U19-högerbacken Jakob Rylander, som fick agera mittback bredvid Marcus Degerlund.

 

Men kanonaden mot det blårandiga försvaret fortgick. Smárason tvingade Vaiho att sträcka ut ordentligt via en vass distansträff. Oscar Krusnell överlappade och spelade in till Hudu, som också sköt från håll, men fick se bollen träffa nätet på fel sida om stolpen. Lika nära var Bengtsson när han skar in på patenterat maner med ett lågt avslut tätt utanför bortre stolproten.

 

Med tio kvar satt äntligen 2-1 – trodde alla. Rebin Asaad, som kom in i paus och stundtals hade ett gott samarbete med Solheim i högerkorridoren, väggade med Djurdjic. Serbens inspel skarvades vidare av Rebin mot bortre stolpen där Arnór smugit in bakom mittbacken och bara hade att sätta dit foten. Den här gången kunde han inte behärska sig när linjemannens flagga kom upp, och vrålade ”hur?”, så det ekade högt som ett tvilling-PA-system på arenan.

 

Djurdjic, som visade bra skalle när fortsatte att gå på avslut trots att han inte fått till dessa, förpassade en boll i ribbans undersida. Och den sista chansen hade Degerlund, som i 89:e nickade Smárasons vänsterhörna över från nära håll. Motigt, men samtidigt ett resultat som innebär att Hammarby är fortsatt obesegrat samtidigt som Djurgården ännu är utan seger.

 

Här finns tabellen.

 

Mattias Jansson

Startelva

9.
Sander Svendsen
10.
Kennedy Bakircioglu
11.
Arnór Smárason
13.
Mads Fenger
21.
Oscar Krusnell
23.
Marcus Degerlund
25.
Davor Blažević
26.
Erkan Zengin
28.
Gershon Koffie
40.
Nikola Djurdjić
77.
Mats Solheim

Arena

Tele2 Arena

Avbytare

1
Giuliano Gatica
8
André Alsanati
16
Leo Bengtsson
17
Jakob Rylander
18
Rebin Asaad
20
Abdul Halik Hudu

Domare

Mohammad Dabestani, Täby

Mål

  • 0-1 Mats Solheim (14)
  • 1-1 Julian Kristoffersen (31)

Kort

  • Mats Solheim (41)

Byten

  • Erkan Zengin / Leo Bengtsson (38)
  • Sander Svendsen / Rebin Asaad (46)
  • Kennedy Bakircioglu / Abdul Halik Hudu (46)
  • Mads Fenger / Jakob Rylander (70)