Match | Djurgårdens IF - Hammarby

U21 Allsvenskan Norra, 2017-04-18 17:00

Publiksiffra: 120

Djurgårdens IF

1:0

(0:0)

Hammarby

Djurgårdens IF

Hammarby

U21: Hammarby föll i årets första derby

 

Kallt och med ett snöfall från pausvilan. Där slutar likheterna mellan Friends Arena i går och Kaknäs IP i dag. Hammarby ställde upp med ett A-betonat manskap mot Djurgården, och hade stundtals betydligt mer att säga till om spelmässigt, men hade svårt att komma till speciellt giftiga chanser. DIF hotade desto mer i omställningarna, och på en sådan gjordes matchens enda mål i mitten av andra halvlek.

 

Särskilt tydlig var den redan nämnda matchbilden i första halvlek. Innan den satt sig, fick de kanske 120 som kantade planen i Kaknästornets skugga se ett par närkamper där det smällde rejält. Nye ghananen Haruna Garba var företagsam men inte särdeles lyckosam där framme, och redan en och en halv minut in i matchen satsade han tufft mot Marcus Degerlund som blev liggande. Bajens mittback gav igen någon minut därpå, med råge.

 

I tionde minuten fick Tim Markström göra ett av flera kvalificerade ingripanden, när Joseph Ceesays avslut motades, och returen sedan nickades över av senegalesen Aliou Badji – som främst utmärkte sig med just för höga nickar. Den blårandiga anfallsduon var alltså inte speciellt produktiv, men rörlig och fysisk; man höll Hammarbys backlinje – lagets enda U19-aktiga lagdel med Samuel Persson och Albin Hultin bredvid Degerlund – fullt sysselsatt, inte minst i uppspelsfasen. Det ledde bland annat till att vanligen offensivt lagde Persson och ytterbackskollegan Mario Musa alltför sällan blev delaktiga, när Hammarby sakta men säkert fick bättre grepp om det hela. Fina kombinationer med Fredrik Torsteinbø och Leo Bengtsson emellanåt, förvisso, men utan att det ledde till särskilt mycket konkret.

 

De få möjligheterna framåt kom istället främst till genom andrabollar, individuella prestationer (alltför få riktigt resoluta) eller motlägg. Som när Dusan Jajic kunde dra till i 20:e, som Bengtssons försök från snål vinkel där Tommi Vaiho täckte ut i 30:e, och som när (alltför isolerade anfallaren) Imad Khalili hittade ett avslutsläge i 33:e. Men det var desto farligare när Badji testade Markström som fick ut högerskånken mot högerstolpen, och när keepern framemot paus noterades för ännu en vass fotparad.

 

Snön gjorde ett nytt gästspel i 08-fotbollen efter paus, men bara på några minuter, som för att påminna oss om gårdagen. Med den ibland lite svajiga domarnivån i U21 hade det också lika gärna kunnat bli straff för Bajen två minuter in i andra halvlek, när Leo åter testat Vaiho från vänsterläge och Junior sedan gjordes ner av Jesper Karlström när Torsteinbø klackat fram honom i avslutsposition, men så kul skulle vi inte ha det. Och strängt taget var det inte speciellt skoj alls, under de avslutande 45 minuterna. Tim blev liggande tio minuter in, och fick omvårdnad en god stund, efter att ha stått emot när Badji rann igenom. ”Jag räddade och sedan tvåfotade han mig i ansiktet”, berättade keepern efteråt, och U17-lagets Jonathan Johnsson behövde inte luftas då han skickats upp för att värma.

 

Gershon Koffie och Jajic var inte ensamma om att ha en tung eftermiddag, men det var ofta när det grönvita innermittfältet inte fick tag i blåränderna som hemmalägena dök upp. När DIF sedan gjorde sitt segermål, så var det tredje chansen på kort tid. Jonathan Augustinsson hade chansskjutit, via en till synes offsidestående Garba vilket sånär ställde till det för Markström. Och så bröt Hultin i sista stund när Alexandar Mutic friställdes i boxen. Inhopparen skulle dock få ett nytt läge, och det resulterade alltså. Badji spelade in från höger, och Degerlund tappade bort anfallaren som från nära håll satte dit foten.

 

HIF hade ett par frisparkslägen, där Jajic inte fick till träffarna. Ett ordnade han själv, och vid det andra snurrade Junior friskt med motståndarna innan Bengtsson gjordes ner. Det saknades heller inte hörnor, och Imads lyftningar är det hög klass på, men inte minst hade DIF gjort sin hemläxa när det gäller Degerlunds styrka i luftrummet – han hölls i väldigt strama tyglar. Och när det lämnades en hel del i övrigt att önska när det gällde inläggs- och insticksspelet, då fick man heller inte fram de riktigt heta kvitteringslägena.

 

Pablo Piñones-Arce om matchen:

 

 

Nästa U21-match spelas på hemmaplan mot GIF Sundsvall, tisdagen den 2 maj klockan 17.00. Här finns tabellen.

 

Mattias Jansson

 

Foto: hammarbyfotboll.se

Startelva

4.
Albin Hultin
5.
Samuel Persson
7.
Imad Khalili
14.
Fredrik Torsteinbø
16.
Leo Bengtsson
17.
Dusan Jajic
23.
Marcus Degerlund
25.
Tim Markström
28.
Gershon Koffie
33.
Mario Musa

Arena

Kaknäs IP

Avbytare

10
Kevin Jarrett
15
Mattias Wedin
16
Adnan Vrana
17
Jakob Rylander
25
Jonathan Johnsson

Domare

Erik Skotte, Älta

Mål

  • 1-0 Alexandar Mutic (70)

Kort

  • Marcus Degerlund (5)

Byten