Match | Hammarby - Djurgårdens IF

U21 Allsvenskan Norra höst, 2018-09-03 17:00

Publiksiffra: 255

Hammarby

3:1

(1:0)

Djurgårdens IF

Hammarby

Djurgårdens IF

U21: Rättvis tröstseger mot DIF – ”Är påkopplade”

 

Hammarby besegrade i dag Djurgården med 3-1, i en U21-derbymatch som hade tydlig A-lagsprägel. Abdul Halik Hudu både inledde och avslutade målskyttet, medan Leo Bengtsson stod för 2-0-nicken. Bajen gick i kraft av trepoängaren upp i topp, i den ryckiga tabellen. – En bra prestation av alla spelare, vi är väldigt nöjda med sättet vi genomför matchen på, säger tränare Pablo Piñones-Arce om vinsten.

 

U21-höstserien haltade i dag vidare, med ett dagen efter-derby mellan Bajen och dom blårandiga. Hammarby hade hunnit med att ta sju poäng på tre matcher, medan Djurgården bara spelat en match, 6-0-bortavinsten mot Gefle. Även om den stora föreställningen ju gick av stapeln på söndagseftermiddagen, så var dagens U21-möte klart A-lagsbetonat och sevärt. HIF ställde bland annat upp med Junes Barny och Sander Svendsen, som ju spelade en halvtimme i går – och med Imad Khalili, iklädd mask efter incidenten utanför Gavlevallen för en vecka sedan.

 

Bajen öppnade piggast och Mats Solheim ordnade en tidig dubbelhörna åt Kennedy Bakircioglu. Resultatlöst då, men ledningsmålet lät inte vänta på sig. Abdul Halik Hudu, i dag centralt offensiv med Bakircioglu och Barny sittande bakom sig, läste Johan Anderssons inkast och hittade via denna vänsterkants Leo Bengtsson vidare till överlappande Oscar Krusnell, medan han tog sig in i boxen. Inspelet från Krusnell möttes med ett direktavslut intill bortre stolpen, utom Tommi Vaihos räckvidd.

 

Båda lagen mönstrade, vid sidan av några yngre A-spelare, två var från U19-truppen. För Hammarbys del handlade det om mittbackslåset med Albin Hultin och Mattias Wedin, som under hela matchen hade bra koll på Aliou Badji och Edward Chilufya i blårändernas anfall. DIF-duon tog sig visserligen till några skapliga avslutslägen men hölls allt som oftast på yttersidan.

 

Halvvägs mot paus bytte Bengtsson kant med Khalili, som snart läste ett bortauppspel och spelade fram Svendsen i skottläge. Vaiho kunde inte hålla returen som Hudu fick tag i, men ghananen kom ur vinkel. Krusnell skickade just därefter in ett nytt vänsterinlägg som Barny sånär stötte dit, men Vaiho klarade till hörna. På den Bakircioglu-serven var keepern desto mer överspelad, men bollen dök upp väl plötsligt i bortre ytan för Solheim. Sander var också nära att hitta rätt halvtimmen in efter Imads högerinlägg, när Niklas Gunnarsson gjorde sig illa i luftrummet, där både Bajen-landsmannen och Vaiho redan befann sig. HIF fick nöja sig med 1-0 i paus.

 

Minuten efter den i sensommarvärmen välbehövliga pausvilan skakade Hammarby fram en trippelhörna. Svendsen, Wedin och Barny var alla nära – men istället höll Djurgården på att ordna 1-1 ur i princip ingenting. Davor Blažević rensade en hemåtpassning rakt på Chilufya, där det var tursamt att bollen studsade rätt – bättre var ingripandet kort därefter, med en bra retur ut åt vänster, då Oscar Pettersson vikit in och dragit till.

 

Logiska 2-0 kom kvarten in i halvleken – precis efter en jättemöjlighet där Sander nått Hudu med en stickare, och Vaiho lyckats peta undan bollen till en retur där norrmannen sånär träffade rätt. Istället stod Svendsen för förarbetet till målet, efter en ny bra offensiv aktion från Krusnells sida. Inlägget från vänster mötte Bengtsson med en säker nick i nät från nära håll.

 

Bajen hade också bud på trean flera gånger om. Solheim var både långt ifrån och nära att lyckas med volleyavslut från höger, och efter en yttersida ut till vänster från Khalili till Bengtsson stod Vaiho för ännu en vass enhandsräddning när Sander sköt centralt. Med 20 minuter kvar genomförde Hammarby sitt enda byte. Barny, som blivit sittande efter en närkamp redan fem minuter in, ersattes av U19-mittfältaren Olle Edlund.

 

Blažević svarade för en fotparad mot Chilufya, som också gick omkull i straffområdet i duell med Bakircioglu – till Jesper Karlströms förtret. Mittfältaren drog på sig en snackvarning… och vrålade tio sekunder senare rakt ut mot domaren efter att ha kapat Edlund, men klarade sig. Däremot kunde Badji reducera i 72:a, efter att hans avslut ändrat riktning på Wedin och gått i en båge över målvakten. DIF fick viss energi av målet men kom inte närmre än Chilufyas invik från vänster med träff i ribbans översida.

 

Hammarby avgjorde sedan matchen i 79:e. Efter att Edlund vunnit bollen på mitten höll man den inom laget, tills tempoväxlingen kom. Krusnell, Svendsen och Bengtsson var delaktiga i förarbetet – och den senare hittade in till Hudu som säkert placerade in 3-1. Luften gick ur Djurgården och det 4-1-mål som nog speglat händelserna sammantaget var nära, både när Sander såväl sköt tätt utanför och när Imad osjälviskt spelade vidare till Olles avslut, där Vaiho stod i vägen. Bajen fick nöja sig med en tvåmålsvinst i derbyt, och gick i kraft av den upp i topp, men Brommapojkarna har en match tillgodo.

 

– En bra prestation av alla spelare, vi är väldigt nöjda med sättet vi genomför matchen på. Särskilt med inställningen – vi är påkopplade och fortsätter spela på det sätt som vi tränar, och gör helt enkelt en stark prestation. Kul också att U19-spelarna tar för sig mer och mer, säger tränare Pablo Piñones-Arce om derbyvinsten.

 

Siffror, HIF-DIF 3-1 (1-0):
Avslut 19-17 (5-6)
På mål 8-3 (3-0)
I ram 0-1 (0-0)
Hörnor 9-7 (4-5)
Offside 1-2 (1-0)
Frisparkar för 8-16 (4-8)
Kort 0-2 (0-0)

 

Mattias Jansson

Startelva

4.
Albin Hultin
7.
Imad Khalili
9.
Sander Svendsen
10.
Kennedy Bakircioglu
14.
Junes Barny
15.
Mattias Wedin
16.
Leo Bengtsson
20.
Abdul Halik Hudu
21.
Oscar Krusnell
25.
Davor Blažević
77.
Mats Solheim

Arena

Hammarby IP

Avbytare

Sebastian Kaburek
7
Olle Edlund
8
André Alsanati
14
Samouil Izountouemoi

Domare

Suhel Youssef, Stockholm

Mål

  • 1-0 Abdul Halik Hudu (9)
  • 2-0 Leo Bengtsson (59)
  • 2-1 Aliou Badji (72)
  • 3-1 Abdul Halik Hudu (79)

Kort

Byten

  • Junes Barny / Olle Edlund (69)