Match | Hammarby - Djurgårdens IF

U21 Allsvenskan Norra, 2017-07-04 14:30

Publiksiffra: 200

Hammarby

2:3

(1:0)

Djurgårdens IF

Hammarby

Djurgårdens IF

Batans och Khalilis mål räckte inte mot DIF

 

Hammarby hade ledningen två gånger om, efter distinkta 1-0 av Stefan Batan i 25:e minuten och den påpassliga 2-1-frisparken av Imad Khalili i 55:e, men föll ändå mot serieledande Djurgården i eftermiddagens U21-derby. Bajen lyckades inte förvalta sitt spelövertag, och istället avgjorde DIF i 89:e. Tre bortamatcher återstår och för att HIF ska nå A-slutspel krävs det att utdelningen kommer där.

 

Så här startade Hammarby:
Tim Markström – Jakob Rylander, David Alm, Mads Fenger, Benjamin Özcan – Samouil Izountouemoi, Fredrik Torsteinbø, Olle Edlund, Stefan Batan – Pa Dibba, Imad Khalili

 

Efter att DIF dröjt sig kvar i omklädningsrummet, till synes ovilligt att komma igång i det lite ruggiga vädret, kunde U21-derbyt börja. Som vänsterback fick de runt 200 som kantade Årsta IP alltså stifta bekantskap med Division 2-laget IFK Haninges 18-åring Benjamin Özcan. En första drömrubrik, under denna just påbörjade höstsäsong, hade naturligtvis varit ”Özcan sänkte Djurgården”. Så blev det nu inte, men ynglingen gjorde ett fint intryck, och hade stundtals skoj ihop med Stefan Batan som i dag inledde som vänsterytter. Ett första prov på samarbetet var nära att ge Pa Dibba ett läge i boxen fem minuter in, men Batans inspel täcktes undan. Undan gick det ofta också till höger, där Jakob Rylander hade U19-kamraten Samouil Izountouemoi framför sig.

 

Med ytterligare fem minuter spelade försökte ”Samo” med en lite optimistisk distanslobb, och ursäktade sig spontant, men uppmuntrades direkt att inte låta skottviljan nedslås. Redan från start var duellerna också derbyhårda – Torsteinbø gav igen efter att Aliou Badji, precis som i vårmötet på Kaknäs, inlett med att dela ut ett par oömma kyssar. Norrmannen låg också bakom matchens första riktiga farlighet, halvvägs mot paus, men Imad Khalili fick inte ordning på avslutet. Bara minuten senare tog Bajen ändå, fullt logiskt, ledningen. Samouil rev åt sig bollen och kom loss trots att han hade två blåränder emot sig, och diagonalpassningen nådde Batan, som säkert och lågt tryckte dit 1-0 vid Tommi Vaihos vänstra stolpe.

 

Paussiffrorna var logiska, och nästan i underkant, även om Badji och nigerianske Haruna Garba testade den nykomponerade backlinjen ett par gånger. Dock ville DIF ha straff i 41:a, när en vänsterhörna mynnade ut i ett nickavslut där Tim Markström reflexräddade men därefter såg ut att riva ner motståndaren som högg på returen. I gengäld kunde färgen på Badjis kort just innan halvtidsvisslan ha varit en annan – senegalesen lackade helt enkelt ur när Batan fintade sig ur pressen, och gick in riktigt fult, som tur var utan att skada den skäggprydde.

 

Till den andra halvleken var det Hammarbys tur att inte vara med från start. Visst kom även de grönvita ut på planen, i tid dessutom, men agerandet under de första fem minuterna efter vilan var så passivt att man lika gärna hade kunnat låta elva koner beträda konstgräset. Nästan direkt på avspark tog Badji emot en långboll på bröstet, och gav Haris Radetinac möjligheten att dra till från straffområdesgränsen. Skottet placerades som Stefans, fast vid Markströms högerstolpe.

 

Bajen fortsatte att uppträda yrvaket, men presspelet med Imad och Pa som härförare gav laget initiativet åter. Det var, i 51:a, också nära att ge konkret resultat – men Vaiho lyckades med möda reda ut en bökig missförståndssituation med sin mittback. Däremot kunde han inte göra något åt Khalilis frispark, fyra minuter därefter, när den fyndigt slogs från högerläget och i keeperns vänstra hörn.

 

Men ledningen stod sig inte länge. Tim stod för en räddning i 63:e, när Radetinac tog emot ett inspel och gick för ett rappt avslut. Batan tog hand om returen – men fick bollen för långt ifrån sig, och efter ett hopslag var David Alms volleyrensning framför DIF-anfallarna nödvändig. Nästa blåblå anfall resulterade. En kantfrispark från höger nickades vidare mot bortre stolpen, och där höll Badji sig framme från nära håll. Däremot höll han sig inte kvar på planen länge till. I samma spelavbrott som 2-2-målet hade Albin Hultin ersatt Özcan (Alm flyttade ut på sin vana vänsterbacksplats) bredvid Fenger, och det andra gula kortet hade kunnat vädras när Badji än en gång satsade sent, nu mot den inbytte mittbacken. Sekunder senare slog han istället iväg bollen efter avblåsning, och fick lämna planen.

 

Bajen lyckades rätt så illa med att förvalta det numerära överläget och fick inte fram mer än nästan-lägen. Fenger visade matchen igenom upp fina uppspel och styrka i luftrummet mot de bitiga västafrikanska DIF-anfallarna, och även om han delvis var inblandad i 2-3-målet i 89:e, så var det i detta läge nödvändigt att riva ner Amadou Jawo och ta ett gult kort istället för en klar målchans. Frisparken förvaltades dock perfekt av Jesper Karlström, i Markströms första kryss, och att moderklubben heter HIF bekom inte innermittfältaren nämnvärt när han bankade sig för DIF-märket. Hammarby försökte forcera, men kom inte närmre än sent inbytte Abel Girmas täckta avslut efter Imads precisa inlägg.

 

I och med dagens förlust, och att Norrköping i går 1-0-besegrade Sirius, har Bajen ett tufft utgångsläge för att nå tredjeplatsen och A-slutspelet – sex poäng upp (dock en match mer kvar att spela). Nästa uppgift: GIF Sundsvall på bortaplan, onsdagen den 12 juli, klockan 16 på Idrottsparken.

 

Mattias Jansson

 

Foto: Peter Jonsson

Startelva

Benjamin Özcan
2.
David Alm
7.
Imad Khalili
7.
Olle Edlund
9.
Stefan Batan
13.
Mads Fenger
14.
Pa Dibba
14.
Samouil Izountouemoi
14.
Fredrik Torsteinbø
25.
Tim Markström

Arena

Årsta IP

Avbytare

4
Albin Hultin
15
Mattias Wedin
16
Adnan Vrana
17
Jakob Rylander
18
David Rylander
19
Abel Girma
30
Tomas Wåhlin

Domare

Richard Holöien, Årsta

Mål

  • 1-0 Stefan Batan (25)
  • 1-1 Haris Radetinac (46)
  • 2-1 Imad Khalili (55)
  • 2-2 Aliou Badji (64)
  • 2-3 Jesper Karlström (89)

Kort

  • Aliou Badji (69)
  • Samouil Izountouemoi (74)

Byten

  • Benjamin Özcan / Albin Hultin (65)
  • Olle Edlund / Abel Girma (85)