Match | Hammarby - Gefle IF

U21 Allsvenskan Norra höst, 2018-09-18 17:00

Publiksiffra: 135

Hammarby

7:1

(4:0)

Gefle IF

Hammarby

Gefle IF

U21: Storseger mot Gefle – ”Försöker utföra det vi tränar på”

 

Hammarbys sista hemmamatch i U21-höstserien blev en ensidig historia. Ett A-lagsbetonat grönvitt manskap gjorde processen kort med Gefle; i 19:e gjorde Sander Svendsen sitt andra mål, och redan då hade även Imad Khalili hunnit näta. Svendsen blev tremålsskytt medan Leo Bengtsson gjorde ”2+2”. – Vi får träna på att behålla fokus, ha tålamod och att flytta bollen med få tillslag, säger tränare Pablo Piñones-Arce.

 

Liksom i 3-1-segern mot Djurgården senast kom Hammarby i dag till spel med en A-betonad elva. Enda U19-inslaget var Albin Hultin som utgjorde mittlås ihop med Mads Fenger. De ojämna styrkeförhållandena syntes. GIF-anfallet i femte minuten var egentligen halvlekens enda. Yassin Housni, som efter spel här med Bajens U19-lag nu återvände till ett helt annat Hammarby IP än det han lämnat, sökte Davor Blaževićs högra stolprot men bommade med metern.

 

Sju minuter in täcktes Leo Bengtssons skott till en vänsterhörna som blev dubbel. Jeppe Andersen, som ju var avstängd i gårdagskvällens A-lagsmatch, hittade såväl Imad Khalilis som Mats Solheims huvuden med sina servar. Då hittade nickarna in, men efter nästa anfall låg 1-0-bollen i nät. Oscar Krusnell överlappade till vänster och fick på ett fint inspel. Sander Svendsen och Abdul Halik Hudu fläkte sig förgäves för att avsluta, men bollen rullade vidare till Khalili som enkelt bredsidade in 1-0.

 

2-0 lät bara vänta på sig i fyra minuter, och det målet fixade Svendsen på egen hand – först gjordes han omkull i straffområdet av Måns Berggren, och sedan slog han säkert dit elvameterssparken, hårt invid William Lindkvists vänsterstolpe. Bajen var också nära ett ännu snabbare mål för utökad ledning, men Imad sköt över vid direktpassningen sedan Leo hittat in till Sander i boxen.

 

Gefle släpptes fram till en halvchans då Kevin Persson tvingade till ett första ingripande. Avslutet från 20 meter såg han dock hela vägen, och nävade till en hörna där Elias Gärd nådde högst men inte fick träff. Nästa målvaktsaktion var av det ovanligare slaget – en ganska elegant sista gubbe-dragning efter hemåtpass, förbi Simeon Kalumbi, som gjorde ner honom.

 

I minut 19 kom 3-0. Bengtsson ryckte återigen förbi sin gubbe till vänster och snett inåt bakåt-passningen till Svendsen möttes på bästa sätt; välplacerat och till höger om målvakten. Matchbilden liknade alltmer den från Sirius-matchen. Hammarby behandlade tillställningen, mot det U19-fyllda motståndarlaget, som en anfallsövning. Snart hade man också bud på än mer. Khalilis skott räddades av en back på mållinjen, efter en ny Svendsen-servering. Och i nästa anfall, då halva halvleken avverkats, passerade Mats Solheims hårda inspel alla utom norrmannen – som inte riktigt hann fram för att stöta bollen i mål och istället själv dundrade in i nätet.

 

Under en period handlade det sedan mer om distansförsök. Kennedy Bakircigolu fick fin direktträff centralt, men sämre riktning. Hudus rappa avslut från högerläge täcktes till hörna. Bengtsson var närmast med ett oannonserat försök att hitta första krysset från vänster, men Lindkvist hann dit. Jeppes hörna innebar en praktchans för Khalili, som nickade lyftningen klockrent i ribban.

 

Krusnell välkomnade fem minuter innan vilan Housni tillbaka med varma servetter – varningen efter den sena satsningen blev självklar. Bengtsson, som fick klappa om sin förre lagkamrat, utökade också till 4-0 i slutsekunderna av halvleken. Skottet någon meter in i straffområdet var ämnat för ett hörn. Det såg Lindkvist som slängde sig ditåt, bara för att se en försmädlig studs via mittbacken som gav bollen en retfullt långsam färd in i andra ändan av buren.

 

Minuten in i andra halvlek var Hudu halvmetern ifrån att göra 5-0, då Khalili breddat ut till Solheims inspel. I stora drag fortsatte Bajen sedan på den inslagna vägen, även om det precis som i 5-1-vinsten mot Sirius också blev väl mycket av det goda emellanåt – som när Bengtsson efter en riktigt strong kanträd fann Svendsen i boxen. Denne höll i och höll i och höll i inne i målområdet… men missade sedan i avslutsmomentet.

 

Abdul Halik fick tio minuter in återigen bollen av Mats och den här gången tvingade fram en stark enhandsräddning från Lindkvists sida. Men annars präglades just den här perioden i matchen av att HIF tappade lite i fokus även i defensiven. Det kunde Samuel Hjelm dra nytta av, när han i friläge placerade in en reducering, efter att Gefle väl enkelt kunnat såga sig igenom på sin offensiva tredjedel.

 

”Bättre kan vi!”, röt Blažević efter nästa GIF-anfall. Och intensiteten vreds också upp två snäpp i och med att Hammarby med halvtimmen kvar bytte in alla de fyra utespelarna som inlett på bänken. U19-kvartetten – med André Alsanati som agerade högerytter, Mattias Wedin som bytte rakt med Mads Fenger, Jake Larsson som klev in på topp medan Svendsen rörde sig lite mer åt vänster och Olle Edlund som tog Bakircioglus plats – var mer än intresserade av att visa upp sig.

 

Bara tre minuter efter bytena forsade Bengtsson fram och hittade Larsson med en boll i knähöjd. Anfallaren såg ut att missa i mottagningen, men fick sedan ordning på bollen och stötte den i nät. Ytterligare fyra minuter därpå kom även 6-1. Jake stod för en fin aktion innan Mats tog vid, och efter inspelet från höger till vänster kunde Leo omöjligen kunde missa det vidöppna målet. Alsanati var också ära att kunna vinkla dit 7-1, efter stiligt kombinerande på ett tillslag framför straffområdet. Sista målet stod istället Sander för, med tio minuter kvar:

 


Visa det här inlägget på Instagram

Ett inlägg delat av Hammarby Fotboll (@hammarbyfotboll)

 

Hattrick – och visst kastades några kepor in från den soldränkta östra läktaren… Solheim var också sugen på att näta, men hans skott mot första stolproten men fotparerades till hörna, medan Svendsen sköt tätt utanför efter att en målvaktsrensning fått underskruv.

 

Pablo Piñones-Arces tränarsyn på 7-1-vinsten:
– En väl genomförd match där vi är det bättre laget från första minut. Målen kommer ganska tätt och vi får träna på att behålla fokus, ha tålamod samt att flytta bollen med få tillslag och med högt tempo. Det blir ju ingen egentlig spänning men vi försöker hela tiden utföra det vi tränar på dagligen.

 

– Vi behåller fokus nästintill hela matchen igenom, och det ska hela laget ha en eloge för. Det är inte alltid lätt när matcherna utvecklar sig så som den gjorde i dag, då får man trycka på andra saker. Även om vi släpper in ett mål så gör vi sju, och med lite mer skärpa hade vi säkert kunnat få dit ett par bollar till.

 

Statistik, HIF-GIF 7-1 (4-0):
Avslut 29-8 (16-4)
Avslut på mål 13-4 (6-2)
I målram 1-0 (1-0); Khalili 37′
Hörnor 8-1 (6-1)
Frisparkar för 5-11 (3-7)
Varningar 1-0 (1-0); Krusnell 41′
Offside 6-1 (3-1)

 

Dagens seger innebär att Bajen sannolikt gör upp med Brommapojkarna om förstaplatsen som ger final mot segrarna i södra U21-höstserien. I sista omgången, den 2 oktober, ställs HIF mot just BP på Grimsta IP.

Startelva

4.
Albin Hultin
7.
Imad Khalili
8.
Jeppe Andersen
9.
Sander Svendsen
10.
Kennedy Bakircioglu
13.
Mads Fenger
16.
Leo Bengtsson
20.
Abdul Halik Hudu
21.
Oscar Krusnell
25.
Davor Blažević
77.
Mats Solheim

Arena

Hammarby IP

Avbytare

Jake Larsson
Edrisa Bojang
7
Olle Edlund
8
André Alsanati
15
Mattias Wedin

Domare

Andreas Glanberg, Stockholm

Mål

 • 1-0 Imad Khalili (9)
 • 2-0 Sander Svendsen (14 (straff))
 • 3-0 Sander Svendsen (19)
 • 4-0 Leo Bengtsson (44)
 • 4-1 Samuel Hjelm (58)
 • 5-1 Jake Larsson (64)
 • 6-1 Leo Bengtsson (68)
 • 7-1 Sander Svendsen (81)

Kort

 • Oscar Krusnell (41)

Byten

 • Jeppe Andersen / Jake Larsson (60)
 • Mads Fenger / Mattias Wedin (60)
 • Imad Khalili / André Alsanati (60)
 • Kennedy Bakircioglu / Olle Edlund (60)