Match | Hammarby - IFK Norrköping

U21 Allsvenskan Norra vår, 2018-04-24 17:00


Hammarby

1:2

(1:0)

IFK Norrköping

Hammarby

IFK Norrköping

Det såg länge ut att kunna bli en match i ösregn men de mörka molnen tyckte det räckte med att endast rama in detta U21-möte. Norrköping hade vunnit båda sina inledande matcher med A-betonade trupper, likt Bajen, men med en match mindre spelad. Hammarby kom från ett kryss i senaste matchen på Tele2 Arena mot Djurgården. Det återstod att se ifall något av lagen skulle få sin förlustfria svit bruten. 

 

Det var de grönvita som tog tag i taktpinnen i inledningen av matchen och skapade ett par halvlägen medan Peking inledde mer tillbakadragna och kompakta. Ändå var det de vitblåa som skapade matchens första riktiga farlighet när Sjölund drev fram bollen i mitten och nådde Simon Skrabb – vars avslut kunde täckas av Degerlund. Laget hade sedan en ännu bättre chans tätt inpå på hörna, som var en bättre pannträff ifrån att hamna i nätmaskorna.

 

Efter de lägena kunde Bajen komma i farligare attacker, där Rebin kom störtandes på högerkanten vid ett flertal tillfällen. Det första Bajen-avslutet på mål kom efter dryga kvarten från nyss nämnda efter fin djupledsboll från Sander, men Jansson i Peking-målet kunde avvärja. Några minuter senare vinner Abdul bollen på offensiv planhalva och kunde blicka Erkan ute till vänster. Erkan utmanar sin försvarare och får till ett inspel med vänstern som blir något brant för Sander, men kan ändå samla upp bollen på nytt. Svendsens passning når tillbaka till Abdul som får ett fint skottläge, dock mitt på en räddande Jansson.

 

I 23:e minuten skulle det grönvita målkontot öppnas när Sander bröt ett slarvigt uppspel nära gästernas straffområdesgräns, och i samma veva revs ner. Medan alla riktade blickarna mot huvuddomare Hamza Harrami kunde Erkan snappa upp den fria bollen, sulfinta bort den sista IFK-försvararen på klassiskt Zengin-manér, och dunka in 1-0-målet med vänstern. Efter målet låg Bajen på ett tag till innan Peking kunde etablera flera alerta omställningar. Det var också efter en sådan man skulle vaska fram sin dittills bästa chans när ett vänsterskott från straffområdeslinjen tar på insidan av Bennys vänstra stolpe, tillbaka i Enskedes finest torso och ut till hörna.  

 

Bajen skulle svara via en fint slagen genomskärare av Arnór på djupet, än en gång mot Rebin, som löpte ner till kortlinjen och hittade Sander snett inåt bakåt med ett hårt inspel. Svendsens avslut var inte mindre hårt och många trodde nog att tvåan skulle dunkas in, men Jansson i Peking-målet var bra med nere vid första stolpen och kunde greppa bollen.

 

De sista fem minuterna av halvleken var sedan Norrköpings, och om Benny hade marginalerna på sin sida vid den tidigare ramträffen, skulle han snarare visa att gammal är äldst när han fick sträcka ut på en fint slagen IFK-frispark och rädda med en stark högerarm. Efter några sista vitblåa halvchanser kunde lagen gå till halvtidsvila med hemmaledning, trots den ej påslagna resultattavlan. En första halvlek där Bajen stod för det mesta av strukturer och initiativ medan Peking låg mer kompakta och tillbakadragna men knappast saknade lägen att få in den.

 

Andra halvlek

I paus gjorde Bajen en del ändringar, när Rylander och Erkan gick ut och Abiel och Jake Larsson kom in. Rebin fick gå in i mitten tillsammans med Hudu, Jake tog plats på topp som medan Smárason fick gå ut till höger. Slutligen flyttades Olle ut som vänsterytter.

 

Andra halvlek skulle inledas ganska avvaktande från båda håll. Dryga kvarten in skulle så ett fint Bajen-läge uppstå när Sander ställde om i mitten och såg Jake komma löpandes diagonalt på djupet. Larsson får passen i steget och ser ut att utöka ledningen men avslutet mot bortre stolpen smiter precis utanför.

 

Resten av matchen skulle bli väldigt böljande med två lag som vill framåt som skulle öppna upp sig mer och mer. Först är Abdul regissör när han vänder spelet till vänster på offensiv planhalva, får tillbaka bollen och hittar Arnór med en fin crossboll ute till höger. Smárason tar ner den på bröstet och avslutar distinkt i bortre bakom Jansson, dessvärre åker flaggan upp för offside i skottögonblicket. Sedan är Norrköping nära att komma igenom efter ett par snabba kontringar med Simon Skrabb i spetsen.

 

Samouil byttes in till vänster istället för Olle och är sånär på att rinna igenom när Bajen för en sekund kommer i ett tre mot ett-läge. Jake och Sander stressar det vitblåa försvaret, bryter bollen till Samouil som är jättenära att två-fota sig fri med målvakten men bollen sticker iväg. Samme Samouil skulle sedan få två fria lägen kort tid, efter framspelningar av kant-kollegan Krusnell, men där Jansson i IFK-buren kan komma ut snabbt och störa i avslutslägena. Sista kvarten är främst i Norrköpings favör som börjar pressa mer och mer mot den grönvita buren. Med tio minuter kvar står Benny för en fin parad när han avvärjer inbytte Marcus Upplings fina avslut ut till hörna. Samme Uppling skulle sedan göra sig påmind på nytt med fem minuter kvar.

 

Efter ett grönvitt bolltapp kring mittlinjen får Skrabb en rak djupledsboll på läppen. Han finner i sin tur Uppling som kan ta emot och kvittera behärskat med högern intill Benny högra stolprot. När klockan sedan börjar ticka upp mot 90 spelade minuter kommer ett liknande anfall igen där Peking ställer om och friställer Uppling på nytt. Den här gången med Wedin hängandes i sidan, dessvärre inte mer än att Uppling kan skaka av sig Mattias och komma helt fri med Benny. Ännu ett behärskat avslut vid samma stolpe betydde 2-1 och en fullbordad vändning i matchens slutskede.

 

Pablos tankar om matchen strax efter slutsignalen:

– Det känns som vi har hyfsad struktur i första halvlek. Vi står rätt, bra prestationer från U19-spelarna som jobbade väldigt hårt och försöker anpassa sig efter vårt sätt att spela. Vi skapar en del chanser i andra halvlek också, om än främst nästan-chanser.

 

– Överlag en match som kanske är mer åt det oavgjorda hållet. I andra halvlek blir det mer böljande, mycket fram och tillbaka och ostrukturerat spel. Då är Norrköping bra i omställningarna, de har ett par kvicka spelare där uppe medan vi blir lite mer naiva mot slutet. Tyvärr får vi inte dit det avgörande målet på de lägena vi skapar innan de vänder.

 

– Mattias sköter sig jättebra, Olle gör det väldigt fint i sin centrala mittfältsroll i första men kommer bort lite i andra när han blir ytterforward som inte är hans riktiga position. De andra som kommer in gör också precis det vi pratat om och gav allt matchen igenom.

 

Startelvan:

6. Oscar Krusnell
9. Abdul-Halik Hudu
11. Arnór Smárason (ut 72)
18. Rebin Asaad
21. Sander Svendsen
23. Marcus Degerlund
26. Erkan Zengin (ut 45)
27. Benny Lekström
Olle Edlund (U19) (ut 64)
Jakob Rylander (U19) (ut 45)
Mattias Wedin (U19)

 

Avbytare:
25. Giuliano Gatica (U19)
André Alsanati (U19) (in 72)
Samouil Izountouemoi (U19) (in 64)
Kevin Jarret (U19)
Jake Larsson (U19) (in 45)
Abiel Sequar (U19) (in 45)

 

Statistik:

Hammarby – IFK Norrköping 1-2 (1-0)

Avslut 10-13 (7-7)

På mål 7-8 (5-4)

I ram 0-1 (0-1)

Hörnor 0-4 (0-3)

Frisparkar för 6-7 (i.u.)

Gula 0-2 (0-1)