Match | Hammarby - IFK Norrköping

U21 Allsvenskan Norra höst, 2018-08-14 17:00

Publiksiffra: 200

Hammarby

5:4

(0:1)

IFK Norrköping

Hammarby

IFK Norrköping

U21: Galen vändning mot Norrköping – ”Otroligt starkt”

 

Bajen tog i dag emot Norrköping i U21-serien, i en A-betonad match, trots måndagens allsvenska möte. Sander Svendsen prickade ribban innan paus, men blev tvåmålsskytt i andra. Där gjorde IFK tre mål på sex minuter, innan HIF svarade med exakt samma mynt och vände 1-4 till 5-4. Leo Bengtsson låg bakom tre av baljorna. – En svajig match till och från, men vi vinner välförtjänt, säger tränare Pablo Piñones-Arce.

 

Dagen efter-känslan var ofrånkomlig, men det var två profilstarka lag som mönstrades när U21-vardagen rullade på i duggregnet på Södermalm. Alla de tre tigerrandiga inhopparna från gårdagskvällen fanns med: Vladimir Rodić för första gången i grönvit dress till höger där framme, Sander i det centrala anfallet – och Junes Barny i samma innermittfältsroll som då, där han fick kampera respektive tampas med veteranprofilerna Kennedy Bakircioglu och Daniel Sjölund.

 

Matchens första halvtimme var intensiv, och tonen sattes redan i första spelminuten. Mats Solheim ordnade en högerhörna åt Rodić och bökade sedan lyftningen vidare mot bortre ytan där Svendsen klackavslutade, men framför offsidelinjen. Utöver ett par missförstånd i mittcirkeln, och en hörna där Henrik Castegren halvvolleyade över från nära håll, var det mest Bajen. Rodić, Svendsen och vänsterflankens Leo Bengtsson testade David Mitov Nilsson och halvvägs mot paus duellerade de två sistnämnda. Oscar Krusnells spelvändande cross skickades vidare in till Solheim av Rodić, som förlängde till Leo vid bortre stolpen, men den forne landslagsreserven fick ihop benen vid näravslutet.

 

Sander låg sedan bakom två fina möjligheter. En läcker aktion till vänster och ett lika bra inspel gav Olle Edlund, som huserade centralt strax bakom, läge för ett direktavslut där Mitov Nilsson parerade. Och halvtimmen in skapade Svendsen sig utrymme för en raketträff från 25 meter, där målvakten knappt hann göra en ansats att tippa, men bollen klonkade i ribbans undersida.

 

Lite ur ingenstans tog istället Norrköping ledningen minuten efter ramträffen. Johannes Vall fick ett motlägg förbi Solheim, och ett distinkt avslut smackades in invid chanslöse Davor Blaževićs vänsterstolpe. Matchens offensiva bolltempo gick ner betänkligt, men strax innan paus var Svendsen ytterst nära igen efter att ha skurit in från vänster, men keepern sträckte ut och klarade precis att näva försöket att hitta bortre krysset.

 

Några byten genomfördes inte i paus, och Hammarby kvitterade omgående, efter en omställning. Solheim breddade egentligen väl mycket, men Rodić sög in bollen och skickade in den parallellt med målområdeslinjen, och vid bortre stolpen kunde Svendsen raka in 1-1. Likaläget stod sig dock inte länge. Kalle Holmberg kombinerades fram till ett läge till höger i straffområdet, som han säkert förvaltade, med en bredsida till vänster om Blažević.

 

1-2 kom i 50:e, och i 53:e var det dags igen. Barny sprang omkull Khaled Qasem i utkanten av straffområdet, domaren tvekade men pekade till slut på straffpunkten. Därifrån gjorde Holmberg inget misstag, utan väntade ut målvakten och gjorde 1-3. Och i 56:e kunde Jordan Larsson göra ett vackert mål från högerläge, när han vinklade upp bollen i bortre gaveln efter att ha väggat med Holmberg.

 

Vladimir visade upp mer än under gårdagen, och ett för U21-serien ovanligt känsloregister, som när han reagerade starkt vid ett frisparksdomslut emot med halvtimmen kvar. Strax därefter hade han dock spelat färdigt, och klev ihop med Barny av, till förmån för U19-duon Samouil Izountouemoi och André Alsanati. Och med tremålsunderläge valde somliga på Hammarby IP:s huvudläktare att lämna tillställningen. Det skulle de inte ha gjort.

 

För träningspass-karaktären som matchen haft sedan 0-1-målet bröts plötsligt i 70:e, när Bengtssons inlägg hindrades av inbytte Isak Wibells arm. Svendsens mycket välplacerade straffspark intill stolpen nådde Mitov Nilsson inte, trots att han tidigt gick åt rätt håll. Och nu var det Hammarbys tur att göra tre mål på sex minuter. Nästan direkt på avspark efter 2-4 ordnades nästa reducering, återigen efter Bengtssons inlägg. Izountouemoi rakade in returen när Mitov Nilsson inte kunde hålla Svendsens avslut. Sander fick nöja sig så, och Kevin Jarrett ersatte som spjutspets.

 

Också 4-4-målet låg Leo bakom – ett kvickt anfall på ett tillslag, där Bakircioglu och Alsanati samarbetade innan Edlund försåg Bengtsson med en till boll för att rycka förbi ytterbacken. Olle mötte inspelet med ett säkert, halvhögt direktavslut tillbaka invid Mitov Nilssons första stolpe. Under resten av matchen var det i princip spel mot ett mål, och i 83:e kom det grönvita avgörandet. Solheim nådde högst vid Kennedys högerhörna, och knoppade dit osannolika 5-4, via en östgötsk spelare.

 

 

Bajen-tränare Pablo Piñones-Arces syn på matchen:
– Vi börjar väldigt bra och lyckas skaffa oss en hyfsad kontroll på matchen, så det kändes orättvist med deras ledningsmål. Vi skapar en hel del, på det sätt som vi ville och hade pratat om inför matchen. Det sista saknades i avgörande lägen, men vi kände ändå att det skulle komma, om vi bara fortsatte.

 

– I andra böljar det fram och tillbaka, och målen de gör känns lite enkla, omställningar och väggande som får utföras för ostört. När vi sedan gör vårt andra mål tycker jag att vi tar över helt, och då kommer också fler.

 

– En svajig match till och från, där vi till slut vinner välförtjänt. Vi sa på förhand att vi skulle sätta Leo och Vladimir i spel så mycket som möjligt och behålla Sander centralt, och det tycker jag att vi gör väldigt bra. Vi borde dock kunna kontrollera vissa ytor bättre, speciellt centralt. Det, och att alltid ha rätt balans i laget, får vi jobba på. Men det är otroligt starkt att komma tillbaka från 1-4 och vinna, det ska spelarna ha all cred för.

 

 

Statistik, HIF-IFKN 5-4 (0-1):
Avslut 24-15 (15-6)
På mål 12-9 (7-2)
I ram 1-0 (1-0)
Hörnor 7-4 (4-2)
Frisparkar för 6-6 (4-4)
Gula –
Offside 5-6 (1-4)

 

Nästa U21-match dröjer till den 28 augusti då Bajen möter Sirius på Lötens IP i Uppsala, men sedan är det snart dags för hemmaderby mot Djurgården, den 3 september.

 

Mattias Jansson

Startelva

4.
Albin Hultin
9.
Sander Svendsen
10.
Kennedy Bakircioglu
11.
Vladimir Rodić
13.
Mads Fenger
14.
Junes Barny
16.
Leo Bengtsson
21.
Oscar Krusnell
25.
Davor Blažević
77.
Mats Solheim

Arena

Hammarby IP

Avbytare

Oliver Nnonyelu Dovin
Alex Douglas
8
André Alsanati
10
Kevin Jarrett
14
Samouil Izountouemoi

Domare

Mohammadreza Faghani, Kista

Mål

 • 0-1 Johannes Vall (33)
 • 1-1 Sander Svendsen (47)
 • 1-2 Kalle Holmberg (50)
 • 1-3 Kalle Holmberg (53 (straff))
 • 1-4 Jordan Larsson (56)
 • 2-4 Sander Svendsen (72 (straff))
 • 3-4 Samouil Izountouemoi (73)
 • 4-4 Olle Edlund (78)
 • 5-4 Mats Solheim (83)

Kort

Byten

 • Junes Barny / André Alsanati (62)
 • Vladimir Rodić / Samouil Izountouemoi (62)