Match | IK Sirius - Hammarby

U21 Allsvenskan Norra höst, 2018-08-28 15:00

Publiksiffra: 80

IK Sirius

1:5

(0:2)

Hammarby

IK Sirius

Hammarby

U21: Spel mot ett mål och 5-1-vinst – “Gör jobbet”

 

Bajen mötte ett för dagen ungt Sirius i dagens tidiga U21-höstseriematch. Tre fjärdedelar av tillställningen utgjordes av spel mot ett mål (skottstatistiken nådde 31-0), där Sander Svendsen och Leo Bengtsson hade roligast. – Svårt att hålla fokus och göra rätt saker hela matchen men det tycker jag att vi gör, förutom de sista minuterna. Vi gör helt enkelt jobbet, säger tränare Pablo Piñones-Arce.

 

Det var spel mot ett mål från avspark och länge och väl, även om chanserna skapades slag i slag, med tre, fyra och fem minuter på Lötens IP-matchuret. Oscar Krusnell låg bakom två av möjligheterna, då han hittade anfallsduon Jake Larsson och Sander Svendsen med lyftningar i vänsterkorridoren. Larsson spelade kort till Leo Bengtsson som sköt, och Svendsen skar in för ett eget avslut ämnat för bortre stolproten, men Gustav Nyberg stod för bra räddningar. Däremellan nådde han dock inte Mats Solheims nick då Samouil Izountouemoi slagit högerhörna, men då var ribban i vägen.

 

Nästa lägeskavalkad fick vi se framemot halvlekens mitt – återigen med tre avslut inom någon minut. Abdul Halik Hudu läste mer än ett Sirius-uppspel vilket här öppnade för en central Svendsen-räd, och utsläpp till vänster och Bengtsson. Det låga avslutet såg ut att gå in till vänster om Nyberg, som ändå hann ner till ännu en vass parad. Izountouemois vänsterserve möttes av en nick utanför från Larsson, som i nästa moment hittade Bengtsson med ett inspel som yttern dock fick på knäet.

 

Målet kom istället i 27:e minuten. Efter en snabbt slagen frispark i mittcirkeln valde man etablerat anfall snarare än överrumplande. Sirius-försvaret hann ändå inte med alls, när Sander skojade sig fram till vänster i straffområdet, och nästan såg ut att skottpassa Samouil till öppet mål från snäv vinkel, via keepern och kanske även via boxgrötande Solheim.

 

Bajen såg ut att få nöja sig med ett mål i en halvlek där avslutssiffrorna skrevs till 14-0. Efter första målet svarade man för flertalet fina kombinationsförsök, inte minst då Krusnell fyllde på och skarvade ihop med centrale Olle Edlund, men blåsvarta ben hann emellan flera gånger om. Till sist, i 44:e, trivdes ändå Svendsen och Bengtsson lite för bra ihop, för att det inte skulle ge utdelning. Efter väggpass från norrmannen pangades 2-0-bollen dit högt med vänstern i friläget.

 

I paus ersattes Edlund av U19-lagkamraten Hampus Söderström, som direkt matade kantbytande bollar mot ytterbackarna. Tio minuter in förlängde Krusnell återigen snabbt till Bengtsson, som hittade Larsson med vänsterinspelet – direktavslut och en tremålsledning som utökades omgående. Ett nästan spegelvänt mål betydde 4-0, när Abdul Halik fyllde på och Sander hittade rätt, med ett direktskott som styrdes in intill första stolpen men nog också kunnat smita in för egen maskin. Ytterligare en minut därpå var norrmannen nära igen, med en volley som strök krysset.

 

Med knappa halvtimmen kvar föryngrade Hammarby sin ytterbacksbesättning. Abiel Sequar fick vikariera till höger medan Mattias Wedin tog hand om den andra kanten – inte duons primära positioner på planen, men det var snarare ett ganska förståeligt grönvitt lag-fokustapp som släppte in Sirius något i matchen, kort efter Bajens andra ramträff. Den gången, i 67:e, tryckte sig Izountouemoi och Sequar fram längs sidlinjen med gemensamma krafter. ”Samo” skar in och släppte bollen till Sander, som lika kvickt hittade Leo med en stickare mellan försvararna – men avslutet gick högt i första stolpen.

 

Det var i det skedet Hammarbys 31:a avslut mot mål. Sirius första kom minuten därpå, och i nästa våg fick Davor Blažević rentav rädda en boll. Svettigare hade storspelande Nyberg det, som när han klarade två Larsson-frilägen. Däremot kunde keepern inget göra vid straffen som Svendsen och Bengtsson ordnade, via inspel respektive fällning. Sanders andra mål, från elva meter, gick säkert in till höger när Nyberg kollrades bort. Izountouemois petning förbi och löpning runt Linus Nygren i 87:e gav sedan en nedrivning och gult kort, men bara ett halvdant frisparksläge några decimeter från linjen.

 

Bajens avslutande fjärdedel av matchen blev lite okontrollerad. Men även om reduceringen på tilläggstid – efter ett missförstånd där Blažević sånär stod emot när P17-landslagsanfallaren Sylvin Kayembe bjöds på en solotur från halva plan – kändes onödig och lite snöplig, så var även defensiven med unga mittlåset Albin Hultin och Alex Douglas bra i dag.

 

– Vi är bättre än motståndet från minut ett. Det svåra blir att hålla fokus och fortsätta göra rätt saker. Det tycker jag att vi gör, bortsett från de sista minuterna. Vi gör helt enkelt jobbet i dag, säger tränare Pablo Piñones-Arce om matchen.

 

Siffror, IKS-HIF 1-5 (0-2):
Avslut 4-34 (0-14)
På mål 3-15 (0-9)
I ram 0-2 (0-1); Solheim 5’, Bengtsson 67’
Hörnor 2-9 (0-6)
Frisparkar för 7-15 (5-5)
Offside 2-6 (1-2)
Gula kort 1-0 (0-0)

 

Ytterligare matchfakta finns här.

 

Tabellen haltar betänkligt, men det står nu åtminstone klart att Hammarby har serieledande BP inom räckhåll inför slutomgångarna. Nästa match spelas redan kommande måndag, den 3 september, mot Djurgården med avspark 17.00 på Hammarby IP.

 

Mattias Jansson

Startelva

Jake Larsson
Alex Douglas
4.
Albin Hultin
7.
Olle Edlund
9.
Sander Svendsen
14.
Samouil Izountouemoi
16.
Leo Bengtsson
20.
Abdul Halik Hudu
21.
Oscar Krusnell
25.
Davor Blažević
77.
Mats Solheim

Arena

Lötens IP

Avbytare

Edrisa Bojang
Hampus Söderström
13
Abiel Sequar
15
Mattias Wedin

Domare

Lukas Wallin, Grillby

Mål

  • 0-1 Samouil Izountouemoi (27)
  • 0-2 Leo Bengtsson (44)
  • 0-3 Jake Larsson (56)
  • 0-4 Sander Svendsen (58)
  • 0-5 Sander Svendsen (74 (straff))
  • 1-5 Sylvin Kayembe (91)

Kort

Byten

  • Olle Edlund / Hampus Söderström (46)
  • Oscar Krusnell / Mattias Wedin (63)
  • Mats Solheim / Abiel Sequar (63)