Match | AIK - Hammarby

P19-Allsvenskans slutspelsserie, 2018-08-04 12:00

Publiksiffra: 200

AIK

2:3

(2:1)

Hammarby

AIK

Hammarby

U19: Revansch mot AIK i höstpremiären – “Satt långt inne”

 

I dag inleddes U19-killarnas höstsäsong, med bortamatch på Skytteholm, där enda förlusten i grundserien kom – 2-3. Efter baklängesmål tidigt och sent i första halvlek låg Hammarby under, men reste sig i andra halvlek, och tog revansch med samma siffror. – Det är nog första gången i år som vi känner att vi kommer undan med något, säger tränare Lukas Syberyjski.

 

De tunga regnmolnen försvann lagom till avspark som slogs i 23-gradig solvärme, och många bland 200 på Skytteholms IP:s huvudläktare flydde undan gasset, upp till de översta skuggade bänkraderna. Utöver de yttre förutsättningarna U19-debuterade Bajens U17-målvakt Edrisa Bojang.

 

Och han fick en motig start, efter en avvaktande inledning med varsitt distansförsök metern över – även om det ju knappast går att lasta keepern för ett friläge. Möjligheten uppstod ur ingenting, då Gustav Berggren fick tag i en boll som snavades honom till skänks mitt i straffområdet.

 

Det märktes att detta var ett toppmöte där lagen hade stor respekt för varandra, men 20 minuter in resulterade en fin offensiv grönvit kombination – inte i mer än att AIK-försvararen Adam Ben Lamin drog på sig en varning, men kortet fick inverkan längre fram. Någon drickpaus fick vi inte i dag, men precis mitt i halvleken behövde Kevin Jarrett tillsyn efter en smäll i ansiktet, och ett avbrott uppstod ändå.

 

Hammarby hade allt mer boll och konstruktivitet, ofta i och med ett presspel som började bita, och den vackra kvitteringen halvtimmen kom ganska logiskt. Och visst var upprinnelsen framgångsrik press – anfallarna Jarrett och Jake Larsson vann bollen, och den senare lade kantfrisparken nere vid vänstra hörnflaggan snabbt, till Olle Edlund. Yttern skar in centralt och fick iväg ett praktavslut från straffområdets hörn, som vinklades upp i AIK-målvakten Samuel Brolins bortre kryss.

 

Bojangs lugn med bollen de gånger Bajen behövde spela hem till målvakten hjälpte laget att behålla initiativet, och ledningsmålet var nära fem minuter innan vilan. Samouil Izountouemoi gjorde, efter Abiel Sequars centrala bollvinst och Jarretts inspel, bort första motståndaren i straffområdet men avslutet fastnade på en fläkande svartgul.

 

I sekvenserna innan vilan gick istället ”Gnaget” tydligt för 2-1. Ett av hemmalagets allsvenskt meriterade inslag, Bilal Hussein, fick sånär till distansskruven som gick högt upp i utsidan av Bojangs vänstra stolpe. På tilläggstid blev Hammarby straffade efter att ha försökt gå till motattack – och Rany Georgis spelades fri till ett otagbart avslut från nära håll.

 

Bajen stod sedan för en sammantaget stark andra halvlek, även om den hade kunnat avslutas mer betryggande. Ytorna för Hampus Söderström bredvid Sequar på innermittfältet blev allt större ju mer Elias Durmaz agerade högerytter snarare än högerback. Halvleken inleddes visserligen med ett vasst hemmaläge, där A-inslaget Daniel Mushitu gick på kraft och sköt både högt över och långt utanför. Sedan handlade det, länge och väl, bara om gästerna från Söder.

 

Söderström och Jarrett låg sånär bakom 2-2 i 53:e, när Edlund skar in i halvmånen från vänster och drog till mot första burgaveln, men sköt klockrent i stolpen. Kvitteringen stod istället Izountouemoi för. Man inser ju hur det låter, när AIK-målen beskrivs som slumpens brunkande skördar medan Hammarbys baljor är delikat samba-godis, men det kan inte hjälpas. Inte när ”Samo” kliver in i vänstra delen av straffområdet, tvåfotar undan förste försvararen och kroppsfintar sig till ett avslutsläge, för en distinkt tåpaj invid målvaktens bortre stolprot.

 

I samma spelavbrott gjordes första HIF-bytet, då Söderström avlöstes av André Alsanati, medan Edlund agerade mer centralt. De grönvita var långt ifrån nöjda med att återigen ha hämtat upp till kryssläge, och tog snart också ledningen. Nära var Larsson i 65:e, när han rundade Brolin efter en djupledsboll, men inte hann få mer kraft i avslutet än att en mittback hann avvärja framför nätmaskorna.

 

Istället fick anfallaren ta sats för elvametersspark, efter en situation minuten därpå. Ben Lamin träffade visserligen lika mycket boll som Izountouemoi, efter att Hammarby-yttern återigen vrickat sig till ett läge för näravslut, men satsningen var vårdslös och straffen lika lite att säga om som att det andra gula kortet innebar rött. Larsson tog lång ansats, efter flera minuters palaver, men var kylig när han väntade ut målvakten.

 

Bajen nyttjade sedan inte sitt numerära övertag något vidare, och framför allt slarvades det i flera omställningslägen. Bojang fick kliva fram i 77:e, när Mushitus inlägg styrdes mot första krysset, men räddades till hörna. Hammarby bytte ut Izountouemoi till förmån för Alex Douglas, som balansspelade med Sequar, och Edlund hann inte vara tillbaka på kanten mer än några sekunder innan han åkte på en smäll och avlöstes av Lucas Cedermark.

 

AIK-forceringen bestod mest av fasta situationer, där William Olin starkt avvärjde i luftrummet vid en kantfrispark i 89:e, och när Bojang tvingades agera långt ute i straffområdet i 91:a gjorde han det tillräckligt väl för att få frisparken med sig. Olin drabbades av kramp i den senare situationen och Jesper Tamimi byttes in.

 

Det blev mer speltid än det låter för backen – först när matchuret tickat över 97 minuter blåste domaren av. Ett smärre tumult uppstod då, och såväl Albin Hultin som Mushitu fick syna det röda kortet. När dammet lagt sig stod Bajen alltså som segrare, med en smakstart på slutspelsserien.

 

 

Statistik, AIK-HIF 2-3 (2-1):
Avslut 15-10 (9-3)
På mål 6-7 (4-1)
I ram 1-1 (1-0)
Hörnor 5-2 (1-0)
Frisparkar för 13-10 (3-7)
Gula 3-3 (1-0)
Röda 2-1 (0-0)
Offside 4-1 (2-0)
Publik 200

 

 

Lukas Syberyjski, en tung start i reprismötet på enda vårförlusten, men en skön revansch till sist. Hur ser du på matchen?
– Ja, starten blir ju så, givetvis. Samtidigt kliver vi in med en jäkla god känsla av revansch. Man kan ju välja synsätt, och vi väljer ”okej, det här var enda stället vi förlorade på under våren, nu har vi chansen att förbättra det”. På alla andra planer kommer vi bli jagade istället, så vi valde att se det så. Spelarna hade fullt pådrag och var verkligen rätt inställda på uppgiften, på alla sätt.

 

– Vi möter ett skickligt lag; ett bättre lag än på våren, de har fått in spelare som de inte hade då som förstärkt dem. Vi får jobba hårdare. De har också skickligheten att skada oss när vi inte riktigt är hundraprocentiga. 2-1 just innan halvtid kan bli en riktig pyspunka, men spelarna kliver ut och bara visar direkt att det är framåt vi ska. Så sett är det bra, utifrån vad som händer under matchen. Vi har ju pratat tidigare om att spela den matchen man får och inte den matchen man vill, och det tycker jag att spelarna gör fullt ut i dag.

 

– Straffsituationen blir extremt avgörande för matchen, givetvis, något av en vattendelare. Känslan är att vi ska göra 3-2 och sedan dominera, men faktiskt är vi sämre efter det. AIK har dirigentpinnen och vi får verkligen kämpa för att komma på rätt sida, både offensivt och defensivt känns det som att vi antingen inte orkar eller trappar av lite. Utifrån det har vi verkligen utvecklingspotential sista 20. Det är nog första gången i år som vi känner att vi kommer undan med något. Det är inte så att vi slänger rånarluvan när vi åker härifrån; vi är extremt glada och stolta över tre poäng, men det här satt långt inne, definitivt.

 

 

Hemmapremiären i höstserien spelas nu på torsdag, den 9 augusti, när Mjällby kommer till Hammarby IP. Avspark: 14.15.

 

Mattias Jansson

Startelva

Jake Larsson
Hampus Söderström
Edrisa Bojang
William Olin
4.
Albin Hultin
7.
Olle Edlund
10.
Kevin Jarrett
11.
Elias Durmaz
13.
Abiel Sequar
14.
Samouil Izountouemoi
23.
David Nilsson

Arena

Skytteholms IP

Avbytare

Sebastian Kaburek
Jesper Tamimi
Alex Douglas
Lucas Cedermark
8
André Alsanati

Domare

Fernando Gonzalez, Tyresö

Mål

 • 1-0 Gustav Berggren (10)
 • 1-1 Olle Edlund (31)
 • 2-1 Rany Georgis (45+1)
 • 2-2 Samouil Izountouemoi (59)
 • 2-3 Jake Larsson (69 (straff))

Kort

 • Adam Ben Lamin (66)
 • Kevin Jarrett (80)
 • Albin Hultin (90+8)
 • Jake Larsson (90+1)
 • Daniel Mushitu (90+8)

Byten

 • Hampus Söderström / André Alsanati (60)
 • Samouil Izountouemoi / Alex Douglas (84)
 • Olle Edlund / Lucas Cedermark (87)
 • William Olin / Jesper Tamimi (90+3)