Match | AIK - Hammarby

U19 Allsvenskan Norra, 2017-07-16 14:00

Publiksiffra: 169

AIK

3:0

(1:0)

Hammarby

AIK

Hammarby

Bajen föll mot AIK i toppmötet

 

Dagens U19-match slutade 3-0 (1-0) till hemmalaget. Nebiyou Perry gav AIK ledningen i 44:e, logiskt sett till halvleken, men förstås inte vad Bajen behövde. De svartgula var effektiva och ställde om till 2-0 med halvtimmen kvar. HIF försökte med trebackslinje mot slutet, och fortsatte forcera även efter 3-0 i 84:e, men kom inte närmre ett tröstmål än Samouil Izountouemois stolpträff. – De övermatchar oss helt enkelt på många parametrar, säger Bajens tränare Klebér Saarenpää.

 

Hammarby har ju inte fått det att stämma efter den fantastiska serieinledningen, men på plussidan inför dagens viktiga prestigemöte fanns att vänsterbacken David Alm och keepern Giuliano Gatica var tillbaka efter avstängningar. Det gav viss defensiv stabilitet innan paus, men halvleken slutade ändå med att de grönvita gick till omklädningsrummet i underläge, efter en upprullning där Nebiyou Perry avslutade med ett skott från 20 meter som borrade sig upp mot Gaticas högra kryss.

 

Hemmalaget vann rättvist sett till hela matchen, men främst avgjorde effektiviteten och skärpan i respektive straffområde i dag. Bajen tog sig till en riktigt vass möjlighet, tio minuter in i andra halvlek, när Samouil Izountouemoi mötte Elias Durmaz inlägg från höger och var någon decimeter ifrån att nicka dit 1-1. Kort därpå kunde istället Daniel Mushitu göra 2-0 för de svartgula. Typiskt, även om det ska sägas att Perry skar in från vänster och prickade ribbans översida minuten innan Hammarbys kvitteringsläge.

 

HIF hade behövt ett vassare avslut av Durmaz, när Jakob Rylander spelat in minuten efter 2-0-målet. Nu kunde Allmänna istället freda sig mer och mer komfortabelt, medan speltiden tickade iväg. Med tjugo minuter kvar gick Bajen ner på en trebackslinje, när André Alsanati avlöste Durmaz och Kevin Jarrett kom in istället för Mattias Wedin, men förgäves. Olle Edlund rev åt sig ett par bollar högt upp i planen, men utan att få till rätt adress på sistapassningarna.

 

Bilal Hussein var nära att avgöra definitivt, men Gatica svarade för en svettig parad när han sträckte ut och nådde avslutet med näven. Och i 84:e kom hemmalagets tredje mål, när Rany Georgis utnyttjade ett missförstånd framför grönvitt straffområde och obehindrat kunde sätta dit bollen från högerläge. Hammarby fortsatte likväl att trycka på likadant och i tredje tilläggsminuten kom det allra hetaste läget – men stolpen hindrade Izountouemoi och även returen studsade perfekt för hemmalaget; söderbröderna fick inte ens med sig en positiv slutpunkt på eländet, men kan åtminstone ta med sig den starka moralen hela vägen mot slutsignalen.

 

Bajens tränare Klebér Saarenpää om matchen:
– Vi möter ett AIK i slag och momentum, som får matchen dit de behöver, och de övermatchar oss helt enkelt på många parametrar. Vi hade behövt de beryktade marginalerna på vår sida, men åker på ett tungt baklängesmål med en halvminut kvar till paus, och därefter kontrollerar AIK matchen.

 

– Vi försöker komma igen på ett kontrollerat sätt för att inte blotta oss totalt bakåt, och i det låga försvaret har vi okej kontroll, men vi får löpa en del vilket ju tillhör fotbollen. Målen faller på omställningar och bolltapp, då vi inte är i organisation försvarsmässigt och inte kan rädda upp situationerna.

 

– Frustrerade grabbar i dag såklart, då det inte går vår väg, men AIK är det bättre laget. Ny match igen inom kort, så det är bara att samla kraft och kliva på det igen.

 

Bajen är nu fyra poäng bakom AIK på slutspelsplatsen, dit de svartgula klättrade förbi Täby, i kraft av dagens vinst. Nio omgångar återstår – och nästa match för Hammarby spelas hemma på Kärrtorps IP, mot tabellens femma Örebro, nu på lördag den 19 augusti klockan 13.00.

 

Statistik, AIK-HIF 3-0 (1-0):
Avslut utanför/blockade 7-5 (5-2)
Avslut på mål 9-3 (3-2)
Avslut i målram 1-1 (0-0)
Frisparkar för 6-12 (3-6)
Offsidelöpningar 4-2 (2-1)
Hörnor 11-2 (4-0)

 

Foto: hammarbyfotboll.se

Startelva

1.
Giuliano Gatica
2.
David Alm
4.
Albin Hultin
7.
Olle Edlund
9.
Marcus Mitander
11.
Elias Durmaz
13.
Abiel Sequar
14.
Samouil Izountouemoi
15.
Mattias Wedin
17.
Jakob Rylander
23.
David Nilsson

Arena

Skytteholms IP

Avbytare

8
André Alsanati
10
Kevin Jarrett
16
Adnan Vrana
18
David Rylander
30
Tomas Wåhlin

Domare

Alexander Öhnedal, Värmdö

Mål

  • 1-0 Nebiyou Perry (44)
  • 2-0 Daniel Mushitu (60)
  • 3-0 Rany Georgis (84)

Kort

  • Samouil Izountouemoi (26)

Byten

  • Mattias Wedin / Kevin Jarrett (70)
  • Elias Durmaz / André Alsanati (70)
  • Abiel Sequar / David Rylander (87)
  • Marcus Mitander / Adnan Vrana (87)