Match | IF Brommapojkarna - Hammarby

P19-Allsvenskans slutspelsserie, 2018-09-08 16:00

Publiksiffra: 70

IF Brommapojkarna

3:1

(0:1)

Hammarby

IF Brommapojkarna

Hammarby

U19: Bajen tappade till förlust mot BP – “Bör stänga matchen”

 

HIF såg ut att ha full kontroll på bortamötet med BP – 1-0-ledningen efter en urstark första halvlek var i underkant. Men lika mycket som de första 45 imponerat, lika lite åstadkom man därefter. BP släpptes fram till en kvittering direkt på Bajens avspark och detta hämtade sig de grönvita aldrig riktigt ifrån. – Bristen på effektivitet straffar oss hårt i dag, konstaterar tränare Lukas Syberyjski.

 

Den norra grundserien avslutades ju med en övertygande hemmaseger för ettan Hammarby, mot vårtvåan Brommapojkarna. Då var 3-0 kanske ändå lite i överkant sett till hela matchen, men dagens slutspelsseriemöte borde Bajen ha avgjort redan innan paus. Med normal utdelning på chansfördelningen hade det också blivit så.

 

Och i en match där marginalerna vore på Hammarbys sida, så hade nog Jake Larsson tilldömts straff redan minuten in, när han såg ut att göras ner efter att ha skurit in mot boxen från vänster. Bajens mål vaktades av Edrisa Bojang, då Oliver Nnonyelu Dovin skadats under landslagssamlingen. U17-målvakten agerade med samma lugn som i sin U19-debut då AIK bortabesegrades, och löste ett tidigt trångmål med hjälp av Oscar Krusnell. I övrigt var han länge helt sysslolös.

 

Abdul Halik Hudu testade från distans men sköt över, Samouil Izountouemoi kombinerades igenom efter ett fint anfall på ett tillslag men BP-målvakten Christos Liantas var snabbt ute för att skära av, André Alsanati och Abiel Sequar samarbetade längs sin högerkant varpå Larsson sånär fick träff från nära håll… och Alsanati sökte bortre krysset med vänstern, vilket ju varit lyckosamt tidigare i höst, men utan att få höjd på bollen.

 

BP tog sig till ett par omställningsmöjligheter, men just efter nästa vassa Bajen-chans – Olle Edlunds avslut utifrån i Liantas högerstolpe efter samspel med Krusnell – kom äntligen ledningsmålet. Izountouemoi tog sig in mellan ytterback och förste mittback innan han slog tunnel på nästa, och förpassade dit ett lågt skott ur snäv vänstervinkel.

 

Hammarby tog sig till 13 hörnor i dag, och alla utom en slog Elias Durmaz kort. Vid den femte, med tio minuter till vilan, gick man för en variant där Larsson sånär fick fritt utrymme för bössan. Durmaz var än närmre att spela in till nätrassel strax därefter, då flera medspelare letade läge nära målet. Izountouemoi borde också fått med sig både ett vasst frisparksläge och en varning i förstaläget, då han hårt åtgången stod upp men spelade vidare till en offsidesituation.

 

Försvaret fick avsluta halvleken med att reda ut ett rödsvart högerinkast och följande högerhörna. I övrigt hade man föga att stå i utöver speluppbyggnaden; bollinnehavet räknas ju inte i sådana här matcher, men det torde nog ha handlat om ungefär 75 procent.

 

Efter de ensidiga 45 minuterna borde detta inte ha varit några bekymmer, med ett normalt fortsatt grönvitt fokus. Då brast just koncentrationen å det grövsta – en BP-spelare släpptes igenom direkt, vid Bajens avspark, och kunde trycka dit bollen från nära håll. Inte nog med att målskytten Oskar Fallenius bar tröja 17 och var en bokstav från att heta Hallenius… målet gjordes dessutom 17 sekunder in i halvleken.

 

Hammarby såg inledningsvis ut att hämta sig och matchbilden i halvleken skilde sig egentligen aldrig från hur det sett ut i första. Det handlade snart om långa HIF-anfall igen, och tio minuter in var såväl Larsson som hörnnickande mittbacken Albin Hultin ganska nära att återställa ordningen. Just därefter bröt istället BP återigen mot logiken – Aron Sandén rakade in bollen i öppet mål i 58:e, då den skickats in från höger i en kontring, framför mittbackarna och förbi maktlöse Bojang. Sandén kunde sedan också göra 3-1, med en väl ostörd nick efter högerhörna, fem minuter senare.

 

Huruvida detta var rättvist eller inte är ju egentligen ganska ointressant. Till saken hör, utöver att BP ordnade utdelning på samtliga tre avslut mot mål och sedan inte fick iväg fler, också att Bajen agerade uddlöst därefter. Stundtals även håglöst. Understödet såväl till bollhållare som till pressande spelare hade behövt vara bättre; man hjälpte helt enkelt inte varandra lika väl som vanligt.

 

I sista tredjedelen gjorde Hammarby dessutom Lianta och hans djupt liggande försvar bra. Mönstret bröts alltför sällan, och symptomatiskt nog fanns ingen på plats då Hultin väl gav sig av på en 50-metersräd och spelade in parallellt med mållinjen. Efter en irriterad slutfas var matchen sedan över, och höstens andra nollpoängare ett faktum.

 

Bajens tränare Lukas Syberyjski summerar matchen så här:
– Vi spelar oss tämligen enkelt genom deras breda första linje, utanför den andra och därifrån hittar vi genombrott, allt som oftast utanför och in i ytan bakom deras ytterbackar. Nästan varje anfall leder till en halvchans eller ett nästan-läge, men målen uteblir. Vi har inte riktigt skickligheten i det sista momentet, där vi inte får träff på bollen vid första stolpen medan cutback-avsluten blockas i sista stund och det rena avslutet från Olle Edlund går i stolpens insida.

 

– Vi har ett monumentalt övertag i första halvlek och bör stänga matchen där. Däremot kan ett tillräckligt skickligt lag också vinna en sådan här match med 1-0. Vi har släppt in på tok för många mål överhuvudtaget, och måste givetvis hantera det, ett jobb som fortsätter med spelarna på måndag.

 

– En kortare period efter deras kvittering är vi “shell-shocked” och BP har energi att flyga på sin framgång. Men vi finner oss tämligen snabbt och fortsätter spela oss både genom och runt. Dessvärre saknas nu kraften att skapa lika rena lägen. Det känns igen från Halmstad-matchen; BP:s målvakt utmanas aldrig riktigt på allvar. Istället fastnar inspelen på deras första spelare, skotten är inte skarpa nog och vi slår på tok för många inlägg som fastnar på deras stora mittbackar. Bristen på effektivitet straffar oss hårt i dag.

 

Statistik, BP-HIF 3-1(0-1):
Avslut 6-25 (2-12)
På mål 3-9 (0-4)
I ram 0-1 (0-1); Edlund 28′
Hörnor 3-13 (1-6)
Frisparkar för 9-6 (4-1)
Gula 2-1 (0-0)
Offside 4-3 (1-2)

 

Mattias Jansson

Startelva

Edrisa Bojang
Jake Larsson
4.
Albin Hultin
7.
Olle Edlund
8.
André Alsanati
11.
Elias Durmaz
13.
Abiel Sequar
14.
Samouil Izountouemoi
20.
Abdul-Halik Hudu
21.
Oscar Krusnell
23.
David Nilsson

Arena

Grimsta IP

Avbytare

Jesper Tamimi
Sebastian Kaburek
William Olin
Lucas Cedermark
Hampus Söderström
15
Mattias Wedin
16
Eeti Ämmälä

Domare

Håkan Birgerson, Hägersten

Mål

  • 0-1 Samouil Izountouemoi (29)
  • 1-1 Oskar Fallenius (46)
  • 2-1 Aron Sandén (58)
  • 3-1 Aron Sandén (63)

Kort

  • Oscar Krusnell (91)

Byten

  • Elias Durmaz / Eeti Ämmälä (91)