Match | IF Elfsborg - Hammarby

P19-Allsvenskans slutspelsserie, 2018-10-20 16:00

Publiksiffra: 50

IF Elfsborg

1:5

(1:2)

Hammarby

IF Elfsborg

Hammarby

U19: Femetta i Borås – “Helt kompromisslösa i spelsättet”

 

Hammarby behövde en trepoängare inför slutomgången. Eftersom både Häcken och Göteborg – som då möts samtidigt som Bajen tar emot Vasalund – också vann sina matcher i dag, så spelar målskillnaden troligen ingen roll. HIF gjorde ändå för säkerhets skull 5-1 på Borås Arena.

 

Hammarbys höga, stormande press och återerövring gav tidigt såväl press mot Elfsborgs straffområde, som Jake Larssons 1-0 efter passning från Abiel Sequar och Samouil Izountouemois 2-0 där Larsson stod för framspelningen.

 

– Jag är väldigt imponerad av ansatsen spelarna har. De är helt kompromisslösa i vårt uppoffrande spelsätt och det ger oss också det tryck som renderar i mål, säger tränare Lukas Syberyjski.

 

Elfsborg försökte också att pressa högt, från start för den delen, men den gulsvarta anfallsduon fick soppatorsk när utdelningen uteblev. Men som i Trelleborg, och som mot Örebro senast, föll Bajen in i att göra det lite för svårt för sig i offensiven istället för att dra största möjliga nytta av matchbilden. Elfsborg reducerade genom Jesper Sandberg Hesselgren, fick ny energi, och gjorde resten av halvleken till ett ställningskrig med väl många omställningar på omställningarna.

 

– Efter våra mål börjar vi tycka att vi har förtjänat att kombinera oss igenom centralt, men vi spelar där mot ett duellstarkt och mangrant block. Det leder till onödiga bolltapp och omställningslägen för Elfsborg, konstaterar Syberyjski.

 

I andra halvlek liknar matchen till stor del den första halvlekens andra hälft, och Elfsborg gjorde vad man kunde för att få dit en 2-2-boll, men Bajens backlinje och uppflyttade U17-målvakten Edrisa Bojang höll emot på ett förtjänstfullt sätt. I mitten av halvleken avgjorde istället de grönvita, sedan man snabbt spelat sig fram till avslut efter bollvinster. Kevin Jarrett och André Alsanati stod för baljorna, medan Abdul Halik Hudu hade del i förarbetena. I tilläggstidens slutsekunder kunde inbytte Elias Durmaz också fastställa 5-1-siffrorna.

 

– Vi i tränarteamet känner stor stolthet över den uppoffrande arbetsinsats och professionalism spelarna uppvisar. Det är extremt jobbigt att spela som vi gör, och det är lätt att tro att det bara ska vara där; att det finns automatiskt. Men det är inte så – alla klarar inte det som den här gruppen gör, avslutar Lukas Syberyjski.

 

Statistik, IFE-HIF 1-5 (1-2):
Avslut 10-18 (5-8)
På mål 6-12 (4-4)
Hörnor 3-7 (0-4)

 

Tabellen, med en omgång kvar, finns här Förutsättningarna är tydliga: Hammarby-seger mot Vasalund samtidigt som Häcken och Göteborg spelar oavgjort räcker till guld. Vid seger för Häcken behöver Bajen ta in tio plusmål på Hisingen-laget..

 

Mattias Jansson

 

Foto: John Fransson

Startelva

Edrisa Bojang
Jake Larsson
4.
Albin Hultin
7.
Olle Edlund
8.
André Alsanati
10.
Kevin Jarrett
13.
Abiel Sequar
14.
Samouil Izountouemoi
15.
Mattias Wedin
20.
Abdul-Halik Hudu
23.
David Nilsson

Arena

Borås Arena

Avbytare

Hampus Söderström
Jesper Tamimi
Oliver Svalander
William Olin
Sebastian Kaburek
Lucas Cedermark
11
Elias Durmaz

Domare

Fredrik Alknäs, Hjo

Mål

 • 0-1 Jake Larsson (10)
 • 0-2 Samouil Izountouemoi (20)
 • 1-2 Jesper Sandberg Hesselgren (26)
 • 1-3 Kevin Jarrett (62)
 • 1-4 André Alsanati (64)
 • 1-5 Elias Durmaz (93)

Kort

 • Elias Durmaz (86)

Byten

 • Kevin Jarrett / Elias Durmaz (66)
 • Abiel Sequar / Lucas Cedermark (77)
 • Samouil Izountouemoi / Oliver Svalander (77)
 • André Alsanati / Hampus Söderström (80)
 • David Nilsson / William Olin (82)
 • Mattias Wedin / Jesper Tamimi (82)