Match | Hammarby - FC Djursholm

U19 Allsvenskan Norra, 2017-06-03 13:00

Publiksiffra: 51

Hammarby

1:1

(1:1)

FC Djursholm

Hammarby

FC Djursholm

Dippande HIF illa ute men fortsatt obesegrat

 

Olle Edlund gav Hammarby ledningen efter 20 sekunder – men sedan stod serieledaren inte att känna igen på molniga Kärrtorps IP. Djursholm gjorde rättvist 1-1 innan paus, och mittenlaget var närmast segern mot Bajen, som fick spela större delen av andra halvlek med tio man. – Vi glömde i dag vad som gjort att vi faktiskt har presterat bra fotboll under våren, konstaterar tränare Klebér Saarenpää.

 

1-0 kom alltså nästan direkt på avspark. Olle Edlund avancerade kvickt längs sin vänsterkant och fick hjälp av ytterbacken bakom, David Alm. Och när Alms precisa inspel väl kom, hade Edlund tagit sig till en position i bortre delen av straffområdet, varifrån han enkelt kunde sätta dit foten och ge Hammarby ledningen. De grönvita tog sig också fram till en fin möjlighet att utöka efter tio minuter, när innermittfältets David Nilsson tvåfotade till sig utrymme för Olle att smeka fram Marcus Mitander till ett friläge, men Leopold Wahlstedt rusade ut snabbt och avstyrde.

 

Redan mellan baljan och chansen hade dock Djursholm hotat framför Tomas Wåhlins mål, och det var i slutet av en halvlek med mängder av nästan-lägen för bortalaget där sistapassningen inte gick fram, som den logiska kvitteringen gjordes. Med en liten reservation för ögonmåttet torde FCD ha ställt upp med åtminstone en kvartett spelare över 190 centimeter, och Bajen hade tillställningen igenom stora svårigheter att freda sig vid defensiva fasta situationer. Djursholm skapade under matchen åtta hörnor mot söderbrödernas två, och vid en av dem höll sig Noah Björner framme med huvudet.

 

Hammarby gjorde planerade byten på båda mittfältsflankerna i paus; Elias Durmaz ersatte André Alsanati till höger och Kevin Jarrett kom in istället för Edlund. Det såg inledningsvis ut att bli en ordentlig injektion – Durmaz flöt fram till ett avslut utanför efter en snabb attack strax efter avspark i halvleken, och kort därpå var Marcus rätt så nära med en halvvolley. Efter de kollektivt såsiga första 45 minuterna var det grönvita tempot nu desto bättre, men Djursholm fick till en av flera riktigt vassa chanser i 57:e. Ousmane Diawara, som just bytts in, var först på ett inlägg från höger och nickade resolut från bara tre-fyra meter – men Wåhlin reflexräddade.

 

Det verkade göra Bajen både fundersamt och frustrerat. Redan innan paus hade Abiel Sequar fått gult kort för protest, utöver Edlunds och Abel Girmas för annat, och 64 minuter in decimerades man till tio spelare. Rejält uppretade Mitander röt till och ifrågasatte rättsskiparens synförmåga efter en duell vid sidlinjen där signalen uteblev, något som belönades med ett direkt rött kort. Djursholm hade ju sedan tidigare ett chansövertag, och under resten av speltiden handlade det i princip bara om att rädda poäng.

 

Ändå var Samouil Izountouemoi nära att bli matchhjälte, just efter att han ersatt Abel Girma och tagit hand om högerkanten, medan Durmaz bytte flank och Jarrett tog klivet upp som den ensamme forwarden. Knappa kvarten återstod när högerbacken Jakob Rylander, efter en blixtsnabb kombination med Jarrett, satte skavank-comebackande Izountouemoi i läge för direktskott. Det avslutet fick han riktigt bra tryck i, och Wahlstedt hann bara reagera med att få upp händerna, men Kevin hann bara nästan fram på returen.

 

Slutminuterna blev händelserika, och efter en längre period av Djursholm-tryck cementerade Tomas sin roll som poängräddare i 87:e – med ännu en jätteräddning på nick från nära håll, den här gången mot Rasmus Petrini, som avslutade sopren till höger i målområdet. Sekunder senare överrumplade Jakob FCD-försvaret, med ett snabbt inkast där alla förväntade sig att han skulle lugna ner det hela, men Jarrett lyckades inte förvalta det centrala läge han skaffade sig. Efter ytterligare ett par köttiga Djursholm-hörnor och 93 minuter blåstes drabbningen sedan av.

 

 

Bajens tränare Klebér Saarenpää om dagens match:
– En dag där vi inte kommer upp i nivå. Djursholm får matchen dit de vill och vi kan inte ta oss ur det greppet. Men allt börjar med hur man förbereder sig inför matcher. Är man beredd att göra grovjobbet, eller tror man att allt löser sig med en klackspark? I dag såg det ut som det senare alternativet.

 

– Förlorar du dueller och låter bli att ta det smutsiga grovjobbet, så får du springa mot eget mål än mer, för motståndarna skänker inte direkt bort några gåvor i den här serien. Och ovanpå det sätter vi oss i en än jobbigare sits, med ett oacceptabelt rött kort för snack när det är knappa halvtimmen kvar.

 

– Vi glömde i dag vad som gjort att vi faktiskt presterat den kvalitativa fotboll som lett till glädjande segrar under våren. Men på en dålig dag som denna, så börjar vi ändå visa de rätta takterna mot slutet av matchen, där vi lyckas hålla 1-1 hela vägen in. Allt handlar ju nu, som alltid, om att lära sig av sina misstag och komma tillbaka starkare.

 

 

Siffror, HIF-FCD 1-1 (1-1):
Avslut totalt 9-16 (4-7)
Avslut på mål 6-8 (4-3)
Frisparkar för 13-12 (7-8)
Gula kort 4-0 (3-0)
Röda kort 1-0 (0-0)
Offsidelöpningar 4-4 (1-0)
Hörnor 2-8 (0-2)

 

Mattias Jansson

 

Tabellen finns här.

 

Foto: hammarbyfotboll.se

Mål

Kort

Byten

Startelva

Arena

Kärrtorps IP

Avbytare

Domare

Jonas Dahl, Solna