Match | Hammarby - BK Häcken

P19-Allsvenskans slutspelsserie, 2018-09-15 14:00

Publiksiffra: 109

Hammarby

2:2

(1:1)

BK Häcken

Hammarby

BK Häcken

U19: Sent poängtapp mot Häcken – “Ger dem chansen”

 

Såväl HIF som BKH gick miste om möjligheten att haka på toppstriden i U19-slutspelsserien, då eftermiddagens välspelade match slutade oavgjort. Hammarby hade länge ledningen, efter kapten Abiel Sequars 2-1-mål med halvtimmen kvar, men Häcken åstadkom en lite slumpartad kvittering i 86:e. – Snittar vi två insläppta per match är det svårt att konkurrera med de allra bästa, menar Bajens tränare Lukas Syberyjski.

 

Såväl HIF som BKH gick miste om möjligheten att haka på toppstriden i U19-slutspelsserien, då eftermiddagens välspelade match slutade oavgjort. Hammarby hade länge ledningen, efter kapten Abiel Sequars 2-1-mål med halvtimmen kvar, men Häcken åstadkom en lite slumpartad kvittering i 86:e. – , säger Bajens tränare Lukas Syberyjski.

 

Bajen ändrade om en del i elvan, jämfört med 1-3-förlusten mot BP, som ju var en märklig historia där man inte lyckades förvalta den första halvlekens järngrepp. Sebastian Kaburek som oftast agerat backupmålvakt under året startade, precis som Lucas Cedermark i högerförsvaret där Alex Douglas lirade innanför. Abiel Sequar var därmed tillbaka på innermittfältet, och längst fram testades Olle Edlund bredvid Jake Larsson, medan Samoil Izountouemoi användes som vänsterytter.

 

De som tagit sig till ”Kanalplan” denna soliga eftermiddag fick bevittna en sanslös matchinledning. Bara 20-talet sekunder efter avspark tilläts gästernas Ali Youssef rinna igenom, men Kaburek klarade att få frilägesavslutet till högerhörna – en smakstart för honom, förstås.

 

Redan i nästa matchminut tog sig Hammarby till en första målchans, efter ett längre anfall, där huvuddomaren i upprinnelsen bedömde att hans assisterandes offsideflagga kunde tar ner igen. André Alsanati och Cedermark tajmade sin aktion i högerkorridoren perfekt – yttern såg högerbackens löpning och släppte ut bollen, som trampades förbi Häcken-försvararen och spelades in i boxen. Där mötte Larsson direkt, med ett avslut invid Robin Wallinders bortre stolpe.

 

Edlund testade Wallinder med ett tungt centralt avslut, men snarare än 2-0 åkte 1-1 snart upp på resultattavlan. Detta kom sig av ett Häcken-inspel från höger som HIF-försvaret inte fick undan förrän det var för sent – den här gången, sex minuter in, var Kaburek chanslös när Youssef sköt.

 

Riktigt så kunde det förstås inte fortsätta i 90 minuter beträffande chansproduktion, även om matchen knappast tappade i intensitet; de båda välspelande lagen utsatte varandra för ett högt presspel som oftast kunde passeras. Det handlade mest om längre anfall, som halvvägs mot paus när Larsson bjöd igen till Cedermark, vars avslut från nära håll smet tätt över. Och med halvtimmen spelad ledde en tempoväxling på Häckens planhalva till att Larsson nöp till i boxen, men Wallinder sträckte ut och stod för en stark enhandsräddning.

 

Strax därefter ordnade Izountouemoi en vänsterhörna, och som mot BP fortsatte man att slå dem kort. Här gav det också utdelning. Larsson nåddes av inspelet och vräktes tydligt omkull av närmste back sedan bollen petats förbi denne. Anfallaren tog sedan hand om straffen själv – men Wallinder gick rätt, till höger, och räddade återigen… den här gången med hjälp av stolpen.

 

Sett till helheten borde Bajen ha gått till paus i ledning. Och nästa grönvita möjlighet, med sju minuter kvar till vilan, var lika hundraprocentig som straffen. För en gångs låg här en återerövring bakom – Larsson förde boll i två mot två-läget, och hittade Alsanati vid bortre stolpen, men han kom inte rätt till avslutet som hamnade utanför. Ett bättre försök gjorde Alsanati minuten innan paus, när han tog sig in i målområdet från höger och sökte bortre krysset, men 1-1 stod sig alltså.

 

Den andra halvleken liknade till stor del de första 45 minuterna. Hammarby hade ett övertag och imponerade stundtals, men främst var båda lagens agerande i uppspelsfasen, där det bokstavligen aldrig slogs långt – ett agerande á la Assyriskas första allsvenska säsong som i dagens ömsesidighet var anmärkningsvärt i en U19-match. Halvlekens första målmöjlighet blev grönvit, och uppstod efter att vänsterflankens Mattias Wedin och Izountouemoi sökt instick från höger, men istället fick börja om centralt. Därifrån tog sig Alsanati in till ett skottläge, där siste försvararen täckte. Returen försökte Wedin sedan skicka in med en yttersida, som räddades.

 

2-1 kom, men i 63:e. Edlund släppte ifrån sig bollen på ett tillslag tre gånger på mittplan, vilket gav fart i anfallet, där Alsanati friställde Sequar som löpt in mellan mittbackarna. Kaptenen avslutade säkert, och rullade bollen till höger om Wallinder.

 

Strax efter målet gjorde HIF ett lite ovanligt dubbelbyte – båda innermittfältarna, senaste målskytten och Hampus Söderström, hade spelat färdigt. Douglas formerade framledes innermittfält ihop med Edlund, medan inbytte David Nilsson klev in som mittback bredvid Albin Hultin. Längre fram i banan blev Izountouemoi anfallare, då inhoppande Elias Durmaz tog hand om vänsterkanten. BKH svarade med att i nästa spelavbrott göra fyra (!) byten på en gång.

 

Förändringarna innebar dock ingen scenförändring; Bajen såg ut att ha tillräcklig koll på läget och det såg inte ut att vara mycket som talade för ett poängtapp. Men så blev det, í och med halvlekens första bortaavslut på mål, då fyra minuter återstod. En lyftning från höger hittade vidare till Iset Thoma Hajrizaj, som kommit in från bänken och lyckades få bollen förbi Kaburek, trots att han i samma moment gjorde sig så illa att han fick halva benet lindat.

 

Efter kvitteringen var Hammarby något skärrat och Häcken hade ett par tillfällen framåt där man rentav kunde ha vunnit. Det var dock än närmre ett grönvitt avgörande, på tilläggstid. Wedin samarbetade med Durmaz och den senares inlägg nådde Sequars skalle – men nicken från nära håll styrdes tätt över. Surt, sammantaget, men så går det givetvis ibland då ledningen bara är med ett mål.

 

 

Syberyjskis tränarsyn på matchen:
– Första kvarten är som ett barslagsmål där ingen håller guarden uppe. Den delen är vi mindre nöjda med. När vi spelat förbi deras första press några gånger bedarrar dock den allra största frenesin och vi börjar skapa chanser. Även bortsett från den missade straffen skapar vi tillräckligt för att vara i ledning i halvtid.

 

– Till andra sorterar vi vår första press på ett bättre sätt. Samtidigt som Häcken tröttnar kan vi trycka ner dem ordentligt. Ett anfall fyllt av fotbollsaktioner av väldigt hög klass ger oss ledningen. Därefter har vi full kontroll på tillställningen, men en serie mindre lyckade fotbollsaktioner på rad ger Häcken chansen, och de tar den.

 

– Vi pratar ofta om effektiviteten framåt, den är dock inte svaret på allt. Återigen släpper vi in två mål. Med det snittet per match är det svårt att konkurrera med de allra bästa.

 

 

Statistik, HIF-BKH 2-2 (1-1):
Avslut 15-12 (8-5)
På mål 8-4 (4-3)
I ram 1-0 (1-0)
Hörnor 5-5 (2-4)
Frisparkar för 9-9 (2-5)
Straffar 1-0 (1-0)
Gula kort 0-1 (0-0)
Offside 5-4 (1-2)

 

Ytterligare matchfakta finns här.

 

I nästa omgång finns ännu en fin chans att täta till luckan uppåt. Då, lördagen den 22 september klockan 15, möter Hammarby serieledande Djurgården på Kaknäs.

 

Mobilfoto: John Fransson

Startelva

Sebastian Kaburek
Jake Larsson
Alex Douglas
Hampus Söderström
Lucas Cedermark
4.
Albin Hultin
7.
Olle Edlund
8.
André Alsanati
13.
Abiel Sequar
14.
Samouil Izountouemoi
15.
Mattias Wedin

Arena

Hammarby IP

Avbytare

Edrisa Bojang
Jesper Tamimi
William Olin
11
Elias Durmaz
16
Eeti Ämmälä
23
David Nilsson

Domare

Koray Köylüoglu, Tullinge

Mål

  • 1-0 Jake Larsson (2)
  • 1-1 Ali Youssef (7)
  • 2-1 Abiel Sequar (63)
  • 2-2 Iset Thoma Hajrizaj (86)

Kort

Byten

  • Hampus Söderström / Elias Durmaz (68)
  • Abiel Sequar / David Nilsson (68)