Match | Hammarby - Malmö FF

P19-Allsvenskans slutspelsserie, 2018-09-01 14:00

Publiksiffra: 120

Hammarby

2:1

(2:0)

Malmö FF

Hammarby

Malmö FF

U19: Kliniskt och kontrollerat mot MFF – ”Extremt bra utan boll”

 

Hammarby besegrade i dag Malmö FF med 2-1 i U19-slutspelsserien. Efter en effektiv grönvit första halvlek, med vackra mål från André Alsanati och Hampus Söderström, bevakade Bajen ledningen i andra – fram till MFF-reduceringen på straffretur i 88:e. – Vi har kunnat dominera matcher med bollinnehav och en tidig återerövringspress. Detta blev lite annorlunda, säger tränare Lukas Syberyjski.

 

MFF inledde med en hög och stundtals framgångsrik press, och Kevin Harletun hade ett avslut tätt utanför Oliver Nnonyelu Dovins stolpe, medan Bajen-keepern klarade ett annat i vasst läge. Istället tog Hammarby ledningen, när hemmalagets första avslut mot mål resulterade, kvarten in. Och vilket avslut… Efter en snabb kombination med väggsamarbete via Samouil Izountouemoi, fick André Alsanati iväg en halvvolley från vänsterläge i straffområdet, som seglade in i Mathias Nilssons bortre burgavel.

 

Minuten efter målet stod Nnonyelu Dovin återigen i vägen för Harletun, då denne spelades fri – målvakten kom ut snabbt och skar av. Resten av halvleken var sedan ganska chansfattig, men tempofylld från båda lagens sida. Just när MFF skapade lite tryck mot Bajen framemot paus, då kom 2-0-målet, i 39:e. Jake Larsson bröt ett uppspel, och anfallskompanjonen Izountouemoi gjordes ner när han skulle spela tillbaka. Alsanati uppfattade att ytterbacksstartande Abiel Sequar fyllde på till höger och slog frisparken snabbt – och kaptenens inspel möttes med en distinkt direktträff av Hampus Söderström, högt och i nät invid första stolpen. MFF var här skärrade, och Larsson nära att ordna 3-0 direkt, men Nilsson sträckte ut och 2-0 stod sig.

 

Efter en klinisk första halvlek från Hammarbys sida var de himmelsblå ute på planen tre-fyra minuter före, när den andra skulle sparkas igång. Gästernas nyligen A-kontrakterade anfallare Tim Prica hade dock behövt hitta nätmaskorna minuten in, istället för att vinkas av för offside, vilket för all del såg tveksamt ut. För i övrigt hittade MFF ytterst sällan in bakom Bajens säkra mittlås, med Albin Hultin och David Nilsson, medan Sequar och Mattias Wedin höll emot förträffligt när skåningarna försökte hitta runt på kanterna. ”Di blåe” fick istället försöka med de fruktlösa skott från halvdistans mer eller mindre tätt över ribban, som utgjorde lejonparten av avsluten i statistiken nedan.

 

Tio minuter in gjorde Hammarby sitt första byte. Lucas Cedermark ersatte då Alsanati, och agerade högerback, medan Sequar klev in på sin vanliga centrala mittfältsposition och Olle Edlund flyttade ut till höger. För U19 gäller ju fria byten, och med 20 minuter kvar återvände Alsanati i spel, då Elias Durmaz spelat färdigt – 1-0-skytten lirade då på topp medan Izountouemoi tog hand om vänsterkanten. I en sista förändring ersattes Wedin av William Olin, med tio kvar. Används ett helt stycke till att redogöra för detta… så kan man räkna ut att det inte hände så värst mycket i chansväg, vilket Bajen förstås inte hade något emot.

 

De grönvita kontrollerade alltså matchen, även om den till största delen spelades med bollen i gästernas ägo. 2-0 såg också ut att bli slutresultatet, men i 88:e hittade domarteamet en straff, och en varning för Olin – som såg minst sagt oförstående ut. Nnonyelu Dovin såg ut att vinna även denna duell med Harletun, när han sträckte ut åt höger och motade straffen via stolpen, men skytten hann först på sin egen retur och skickade in reduceringen. MFF gick förstås framåt med allt, och på tilläggstid drog Samir Polozen till i jätteläge, men HIF-målvakten stod rätt – och därmed tog Hammarby hand om tre poäng i dag.

 

 

Och det var väl ändå välförtjänt, Lukas Syberyjski – sett till att Bajen har kontroll i 88 minuter?
– Sedan vill domaren göra det spännande, och hittar någonting som i alla fall jag inte förstår. Men jag håller med, det är kontrollerat, även vi kanske bränner lite väl mycket energi när vi väl har bollen i andra halvlek. För det är naturligt att ett lag som jagar kommer att trycka på, och vi behöver bli bättre på att kontrollera matcher. Vi har varit i den förmånliga sitsen att vi kunnat dominera matcher med ett bollinnehav och en tidig återerövringspress. Den här gången var det en lite annorlunda matchbild.

 

– Och det måste vi förstå; när vi möter lag som är bra kommer de ha boll. Vi har ju pratat många gånger förr om att spela den matchen som ges, och inte den vi vill ha. Då ingår att vara extremt noga med bollen, när man vet att man inte kommer ha den lika länge som man brukar. Då behöver man förlänga den tiden så gott man kan.

 

Ja, fast i dag är Hammarby påfallande noga utan bollen… vi släpper inte in MFF alls.
– Extremt. Extremt bra. Där är det en otrolig stolthet över killarna, som verkligen kan ta de här meterna åt fel håll, med ansiktet mot eget mål eller i att bara flytta sig för att det inte ska bli spel igenom. Och de är egentligen inte igenom oss en enda gång.

 

– De är igenom vår forwardslinje, och de är på väg genom vår mittfältslinje, men sedan rinner de av. Antingen ut mot kanterna där vi tar hand om dem, eller så försöker de skjuta över våra två bakersta linjer genom att ta till distansskott. Där känns det inte riktigt som att de klarar av att hota oss. Så jag håller med, vi är enormt bra utan boll i dag. Det vi behöver förbättra är alltså snarare bollinnehavet, så det är bra att vi har en träningsvecka nu, innan vi möter BP borta.

 

Hur inövad är frisparken som ger 2-0…?
– Haha… nej, den är inte särskilt inövad. Däremot vet vi att vi vill attackera just den ytan. På fasta, men även i spelet – från den ytan kommer extremt många målgivande passningar. Här var det väldigt bra uppfattat av våra spelare. Framför allt uppfattar Abiel ytan på ett fint sätt, och André sätter passningen med millimeterprecision. Därifrån är det extremt svårt att försvara; skillnaden för Malmö-spelarna är att om vi slagit en serve, får de försvara framåt. Nu kommer vi in bakom dem, och då måste de täcka båda sidorna på ett helt annat sätt. Så när Abiel kan välja att antingen slå den hårt på första stolpen eller tillbakaspel snett inåt bakåt, så är det bra, och skickligt gjort av killarna.

 

Det är överhuvudtaget två väldigt fina mål vi gör.
– Ja, verkligen. Och i den här matchen var det inga bjudmål. Inte åt något håll. Det är en väldigt bra prestation av André vid 1-0, och även en återerövring innan som gör att han ur en obekväm vinkel och utifrån en obekväm höjd på bollen kan sätta in den i bortre. Och 2-0-mål som är en bra fast. Så det är skönt att se – på det sättet blir den här matchen seniorlik. Målen är fina prestationer; det är inga bjudningar, det är inte att man nöter och nöter och till slut viker sig motståndaren. Utan det är två jämnstarka lag, som står emot varandra, och bra ageranden snarare än misstag avgör.

 

 

Siffror, HIF-MFF 2-1 (2-0):
Avslut 5-18 (3-4)
På mål 4-6 (3-1)
I ram 0-1 (0-0)
Hörnor 4-6 (3-2)
Frisparkar för 9-14 (5-10)
Offside 1-6 (0-2)
Gula 2-2 (0-0)

 

 

Mattias Jansson

Startelva

Oliver Nnonyelu Dovin
Jake Larsson
Hampus Söderström
4.
Albin Hultin
7.
Olle Edlund
8.
André Alsanati
11.
Elias Durmaz
13.
Abiel Sequar
14.
Samouil Izountouemoi
15.
Mattias Wedin
23.
David Nilsson

Arena

Hammarby IP

Avbytare

Jesper Tamimi
Sebastian Kaburek
William Olin
Lucas Cedermark
Aimar Sher
Oliver Svalander
16
Eeti Ämmälä

Domare

Eshaq Ayobi, Farsta

Mål

  • 1-0 André Alsanati (17)
  • 2-0 Hampus Söderström (39)
  • 2-1 Kevin Harletun (88)

Kort

  • Samouil Izountouemoi (54)
  • William Olin (88)

Byten

  • André Alsanati / Lucas Cedermark (55)
  • Elias Durmaz / André Alsanati (70)
  • Mattias Wedin / William Olin (81)