Match | Hammarby - IK Sirius

P19-Allsvenskan Norra vår, 2018-05-19 13:00


Hammarby

6:1

(2:0)

IK Sirius

Hammarby

IK Sirius

U19: Lekstuga mot Sirius – “Har en tydlighet i presspelet”

HIF, som åkte på årets första förlust föregående helg, studsade tillbaka med besked när mittengänget Sirius kom till soliga Södermalm. Elias Durmaz, högerback i dag, behövde knappt beträda den egna planhalvan i första halvlek och inledde målskyttet. Gästerna reducerade tidigt i andra, men sedan rann det iväg– 2-0 i paus blev till slut 6-1. – Vi nöter verkligen ner dem, säger tränare Lukas Syberyjski.

 

Dagens grönvita formation innebar trebackslinje, med undantag för när Sirius hade bollen på Bajens planhalva, och så var bara fallet någon enstaka gång i första halvlek. Men det berodde inte på något annat än att man helt enkelt var så nedtryckta av Hammarby – Sirius kombinerade och fyllde på skapligt när sällsynta tillfällen gavs, med duktige Isak Bråholm involverad varje gång. Men överlag var halvleken en ren grönvit chanskanonad. Elias Durmaz, oftast högerytter alltså, hittade rätt efter åtta minuter. En kort hörnvariant från vänster gav honom skottläge, och bollen touchade en uppländsk skalle på vägen upp mot bortre gaveln.

 

Oskar Nilsson i Sirius-buren stod för flera vassa räddningar, som när Jake Larsson drog till från nära håll, kvarten in. Han behövde dock inte ingripa när Durmaz inspel gick hela vägen bort till vänsteryttern Samouil Izountouemoi, som sköt tillbaka mot bortre stolproten, men utanför. Kevin Jarrett vinkades till synes felaktigt av för offside med 20 spelade, ett öde som också drabbade Sirius efter paus. Varningen minuten därpå var ändå inget humörtapp, utan togs vid en stoppad omställning.

 

Hammarbys 2-0-mål, mitt i halvleken, var en riktigt läcker upprullning. Anfallet till höger gick på ett tillslag hela vägen; Jarrett hittade Edlund som breddade ut till Izountouemoi. Momenten med hans inspel till Larsson och dennes säkra avslut i nät genomfördes också utan mottagningar.

 

Jarretts pressarbete höll hög nivå i dag, och med kvarten till paus mynnade det ut i ny målchans. Larsson gjorde det lite för svårt för sig den här gången, och när Izountouemoi drog till från nära håll på motläggsbollen kunde Nilsson rädda. Strax därefter uppstod blodvite på Sirius-anfallaren Felix Ljungbergs överarm och gästerna fick avsluta den överlag avstannande halvleken med tio man.

 

Sirius uppträdde desto piggare efter paus. Minuten in tog omplåstrade Ljungberg emot i straffområdet och avslutade, och där var det nog tur att David Nilsson fanns på plats för att täcka. Å andra sidan var 3-0 nära flera gånger om, kort därefter. Mattias Wedin, vänsterback i dag, nådde Samouil i sin korridor. Jake nöp till direkt vid inspelet, men rätt i ribban. Och ”Samo” brände själv en vass möjlighet, när Kevin vridit och vänt till höger i straffområdet. Missarna straffade sig – Bajen släppte till ett par halvfarliga omställningar, men det var från distans som Gabriel Persson hittade rätt. Avslutet hjälptes utom Giuliano Gaticas räckvidd av en studs, och smet in intill målvaktens vänsterstolpe.

 

Då var tio minuter spelade och Sirius fick förstås lite energi av reduceringen, men HIF återställde snabbt ordningen och tvåmålsledningen, sju minuter därpå. De blåsvarta orkade inte hänga med hemåt när Hammarby vann bollen högt upp, och här gjorde Izountouemoi inget misstag – en kall bredsida från högerläget Jarrett serverat honom. Luften gick ur Sirius och strax efter 3-1 kom 4-1, som Jarrett enkelt sprang in, efter att Durmaz fått inspelet förbi burväktaren.

 

Bajen föryngrade sitt manskap under matchens sista fjärdedel. Lucas Cedermark kom in efter 77 minuter, och efter 78 rann han fram centralt, upptäckte sitt avslutsläge och prickade distinkt in 5-1 från halvmånen. Med tio minuter kvar syntes det att Larsson gjort 41 seniormatcher för Karlslund i tvåan. Vändningen in från vänster, petningen förbi försvararen och kanonavslutet där målvakten knappt hann reagera trots halvdistans var det hög nivå på.

 

Det hade kunnat bli fler mål framåt – 29-3 i avslut säger det mesta. Noterbara var också frisparkssiffrorna – 0-8 i gästernas favör. Domaren lämnade fördel för Hammarby åtminstone ett halvdussin gånger, men Sirius fick alltså aldrig tag i sina motståndare, ens i andralägena. Nästa helg står jumbon Åtvidaberg för motståndet på Kopparvallen.

 

Syberyjski om dagens seger:
– Vi har en tydlighet från första minut i vårt presspel och i vår återerövring. Nu börjar vi också uppnå en mängd aktioner i högsta fart, som verkligen nöter ner motståndarna ju längre matchen lider.

 

– Effektiviteten och skickligheten att förvalta målchanserna måste dock bättras. Det låter kanske konstigt efter sex mål, men vi missar alldeles för bra möjligheter, och i dag är det faktiskt nära att det försätter oss i problem när Sirius får sin sista pust energi av reduceringen. Det gäller att jobba fortsatt lika hårt, och hårdare, i träning – för att ha en än tydligare förmåga att trycka tillbaka en motståndare, och för att hyvla bort oförmågan framför mål.

 

Siffror, HIF-IKS 6-1 (2-0):
Avslut 29-3 (12-0)
På mål 17-2 (7-0)
I ram 1-0 (0-0)
Hörnor 4-5 (4-3)
Offside 9-4 (5-1)
Frisparkar för 0-8 (0-4)
Varningar 2-0 (1-0); Jarrett, Sequar

 

Mattias Jansson

 

Här hittar du tabellen.

 

Foto – målskyttarna Durmaz, Izountouemoi, Jarrett, Larsson och Cedermark: John Fransson

Startelva

Jake Larsson
1.
Giuliano Gatica
7.
Olle Edlund
8.
André Alsanati
10.
Kevin Jarrett
11.
Elias Durmaz
13.
Abiel Sequar
14.
Samouil Izountouemoi
15.
Mattias Wedin
17.
Jakob Rylander
23.
David Nilsson

Arena

Hammarby IP

Avbytare

Lucas Cedermark
Oliver Svalander
William Olin
Hampus Söderström
Sebastian Kaburek
4
Albin Hultin

Domare

Robin Hägg

Mål

 • 1-0 Elias Durmaz (9)
 • 2-0 Jake Larsson (25)
 • 2-1 Gabriel Persson (56)
 • 3-1 Samouil Izountouemoi (63)
 • 4-1 Kevin Jarrett (66)
 • 5-1 Lucas Cedermark (79)
 • 6-1 Jake Larsson (83)

Kort

 • Kevin Jarrett (22)
 • Abiel Sequar (48)

Byten

 • Abiel Sequar / Hampus Söderström (64)
 • Samouil Izountouemoi / Oliver Svalander (73)
 • Mattias Wedin / Hampus Söderström (77)
 • André Alsanati / Lucas Cedermark (77)