Match | Hammarby - Vasalund

P19-Allsvenskans slutspelsserie, 2018-10-27 11:00

Publiksiffra: 140

Hammarby

11:0

(3:0)

Vasalund

Hammarby

Vasalund

U19: SM-guld efter mirakulöst 11-0-drama

 

Det var himmel och helvete på Hammarby IP denna lördag. U19-killarna besegrade Vasalund med otroliga 11-0, och under dammatchen slutade Häcken-Göteborg 3-2, exakt det resultat som innebar att Bajens vansinniga målforcering – sex mål på sju minuter trots numerärt underläge – räckte till SM-guld. 31 år efter ”Undret i Karlstad” 1989 var Vasalund alltså återigen inblandat i ett Hammarby-mirakel.

 

Visserligen hade ju Vasalund inget att spela för, men laget hade under Slutspelsserien besegrat såväl södra allsvenska seriens tabelletta Halmstad som Brommapojkarna. I höstseriens sluttabell hade Vasalund, utöver särklassiga jumbon Täby, även Örebro och Elfsborg klart bakom sig och upp till Solna-grannen AIK blev avståndet bara två poäng. Att det skulle gå att vinna med elva måls marginal kändes inte bara osannolikt på förhand, utan också utifrån hur matchen utvecklade sig.

 

Bajen fick visserligen utdelning tidigt. Åtta minuter in gjordes Samouil Izountouemoi ner av Abdoulie Mboob, efter en smart stickare från Olle Edlund. Fram stegade Jake Larsson, med en säker straff. Två minuter senare stod Larsson istället för framspelningen när Hammarbys första omställningsläge resulterade – André Alsanati mötte sidledspassningen med ett säkert 2-0-avslut. Men sedan följde en period där båda målskyttarna visserligen hade bud på mer, men där VIF också satte Edrisa Bojang i HIF-målet på prov.

 

En reducering hade inte varit ologisk, men istället gjorde Bajen 3-0 i 28:e. Abdul Halik Hudu bröt, bollen spelades fram på ett tillslag och Kevin Jarrett friställde Izountouemoi som enkelt och säkert nätade. Luften gick ur Vasalund sett till möjligheterna att komma ifrån Södermalm med poäng, men i 43:e var känslan att detsamma hände med Hammarbys förhoppningar om en tillräckligt stor vinst. Då stoppade Oscar Krusnell en omställning – ett ganska hårt dömt gult kort, men vänsterbacken hade då med sig en ”orange” varning från halvlekens mitt, och sammantaget var det röda inte mycket att säga om.

 

En tappad 3-0-ledning hade satt den vid seger givna topp två-placeringen – som innebär spel i de Skandinaviska Mästerskapen till vintern – på spel. Ändå var det ingen tvekan om vad Bajen ville göra av andra halvlek. Man fortsatte med en trebackslinje, ett tremannamittfält och en kedja med tre anfallare. Det gav utdelning efter tio minuter. Mattias Wedins långa uppspel fångades upp av Jarrett, som rann igenom och gjorde 4-0. Fem minuter senare fick Alsanati bollen efter David Nilssons korta vänsterhörna, och tunnlade förste försvararen innan han pangade in en hög 5-0-boll.

 

Ytterligare en stund senare, precis i halvlekens mitt, gick det inte längre att hålla kliniskt rent bakåt. Bojang tvingades göra ner en kontrande rödsvart, och straffen slog Anton Charbachi i mål. Men domarteamet hittade en felaktighet, och beordrade omtag. Då räddade Bojang.

 

I det läget kändes det mest som en fjäder i hatten. Hammarby skapade visserligen omgående flera jättelägen för 6-0. Men sistapassningarna brast i precision, Larsson prickade ribban och offsideflaggan tycktes åka upp oavsett hur löpningarna tajmades. Men i samband med straffräddningen hade Lucas Cedermark ersatts av Elias Durmaz, som bidrog rejält till det som följde.

 

Det stod alltså 5-0 på tavlan fram till minut 79. Då fick Durmaz dit 6-0, och HIF satte allt på ett kort, med fem spelare som attackerade uppgivna och skärrade Vasalund ursinnigt, direkt vid avsparkarna. Alsanati ordnade 7-0, innan Jarrett serverade Larsson öppet 8-0-mål – och Jake rakade sedan in sitt tredje för dagen fram till 9-0. Resultatet var inom räckhåll på allvar, och Bajen lyckades med det helt osannolika. Alsanati placerade in 10-0 i 85:e, ett mål som säkrade skytteligasegern i slutspelsserien, och när Jarrett pangade in 11-0 i första krysset från högerläge hade Hammarby gjort sex mål på sju minuter.

 

Stämningen runt om på läktarplats var chockartad, och på planen återstod det fyra minuter att spela. Visserligen hade ännu ett mål framåt tvingat Häcken till en tvåmålsseger, men en reducering för Vasalund hade gjort att hela forceringen gått om intet; då hade matchen på Hisingen behövt sluta oavgjort. Bojang stod för ett starkt sista ingripande, då han sträckte ut och räddade ett rappt omställningsavslut i 90:e.

 

Hammarby bänkade sig framför thrillern på Bravida Arena, där Häcken hade en 4-2-offsideboll inne i slutminuterna. Nu landade topplagen på samma poäng, med samma målskillnad, och med 2-2 i det inbördes mötet – men Bajen hade gjort fler mål. Här finns sluttabellen.

 

Läs också: Hammarby mästare efter drama (från tipselit.se)

 

Mattias Jansson

 

Foto: Kenta Jönsson

Startelva

Lucas Cedermark
Edrisa Bojang
4.
Albin Hultin
7.
Olle Edlund
8.
André Alsanati
14.
Samouil Izountouemoi
20.
Abdul-Halik Hudu
21.
Oscar Krusnell
23.
David Nilsson

Arena

Hammarby IP

Avbytare

Hampus Söderström
Amar Dzevlan
Alex Douglas
Oliver Svalander
11
Elias Durmaz
13
Abiel Sequar
15
Mattias Wedin

Domare

Panajot Gjoka

Mål

 • 1-0 (str) Jake Larsson (9)
 • 2-0 André Alsanati (11)
 • 3-0 Samouil Izountouemoi (28)
 • 4-0 Kevin Jarrett (56)
 • 5-0 André Alsanati (61)
 • 6-0 Elias Durmaz (79)
 • 7-0 André Alsanati (81)
 • 8-0 Jake Larsson (82)
 • 9-0 Jake Larsson (83)
 • 10-0 André Alsanati (85)
 • 11-0 Kevin Jarrett (86)

Kort

 • Oscar Krusnell (22)
 • Oscar Krusnell (43)

Byten

 • Lucas Cedermark / Elias Durmaz (64)
 • Samouil Izountouemoi / Hampus Söderström (78)
 • Olle Edlund / Oliver Svalander (78)