Match | Hammarby - Vasalund

U19 Allsvenskan Norra, 2017-08-05 13:00

Publiksiffra: 52

Hammarby

1:1

(1:1)

Vasalund

Hammarby

Vasalund

Intensivt poängtapp mot Vasalund

 

Bajen fick i dag nöja sig med 1-1 mot tolvan Vasalund och missade chansen att återta slutspelsplatsen. Spelet blixtrade till emellanåt, men kvalitén växlade ungefär lika friskt som väderleken. Pausställningen, efter Abel Girmas kvittering i 40:e, stod sig. HIF har nu fem poängtapp på de sex senaste matcherna. – Vändningen kommer, och då är vi starkare än någonsin, säger tränare Klebér Saarenpää.

 

Länge och väl var det, i stora drag, Hammarbys anfallare Abel Girma mot Vasalunds målvakt Dejan Vitkovic. Andra som försökte överlista keepern var Samouil Izountouemoi (matchens första farliga avslutsläge) och Olle Edlund (frispark utan tillräcklig fart i 10:e sedan Samouil fällts), men spetsen saknades. Eller så hade man helt enkelt oflyt, som när Abel Girma stressade fram ett VIF-misstag och ordnade den frispark som Abiel Sequar lyfte in i 14:e – Girmas nick tippades i ribban medan David Nilssons volleyretur räddades på mållinjen.

 

Giuliano Gatica sattes även han i arbete efter snabba, bolltrygga bortaomställningar. Med tio minuter till paus motade han ett friläge som Bajens mittbackar missbedömde. Kort därpå låg André Alsanati och Edlund bakom Abels nästa läge, där Vitkovic åter klarade avslutet. Därefter, i 39:e och 40:e, fick respektive sympatisörer på den blåsiga idrottsplatsens läktare jubla varsin gång. Robin Holm stod för 0-1, och omgående efter avsparken gick Hammarby fram till ett offensivt inkast, där Izountouemoi fick in bollen till Girma – den här gången satt skottet, en direktbredsida från nära håll.

 

1-1 var alltså siffrorna efter en första halvlek där det var ganska sparsmakat med klara chanser, särskilt jämfört med den andra… där 3-3 hade speglat händelserna bättre än 0-0. Fem minuter efter vilan kom den första möjligheten, och visst var det Girma som höll sig framme igen, i svallvågorna efter ett tempostarkt attackförsök – men Vitkovic lyckades hinna upp och tippa till ribba, trots en välriktad nick via konstbacken. Anfallaren slet kopiöst i pressen och Kevin Jarrett värmde för att ersätta. Då fick vi se en riktigt udda varning – Bajen-anfallet var avvinkat, och avbytaren ville snabba på den rödsvarta igångsättningen, men uppfattade inte att huvuddomaren satt sig över den assisterandes beslut. Under pågående spel och i väst räcker det förstås att kliva in en meter. Därmed hade Jarrett redan ett gult kort i bagaget, när han byttes in i 57:e.

 

I samma veva var också Izountouemoi inblandad i två varningar på två minuter – först tråcklade han sig fram på offensiv planhalva tills Adam Id Salem ledsnade, och därefter sköt han en hörna i täcket, så att han tvingades till säsongens tydligaste tröjdragning för att hindra kontringen. Och de noterbara händelserna fortsatte att komma slag i slag – härnäst i form av Vasalund-kaptenen Philip Rundqvists skott i ribbans översida i 66:e, och VIF-inhopparen Isak Hiens avslut i stolpen via Bajen-ben i 69:e. Därefter lät Jarretts första rena skottläge bara vänta på sig i ytterligare tre minuter. David Nilsson klev fram från sittfältet och stack in bollen mellan VIF-mittbackarna, men Jarrett sköt i burgaveln. Och 100-talet sekunder senare vinkades Kevin av, trots att han visat tydligt ointresse för bollen – och Samouil snuvades på 2-1-bollen han rullat dit.

 

Samtidigt agerade gästerna som ett bättre lag än en tabelltolva, särskilt med bollen i sin ägo, och det kunde ha gått hur som helst. Abiel stod iförd kaptensbindeln för många giftiga vänsterhörnor, där Albin Hultin dock inte lyckades trycka dit nickförsöken, men Bajens straff i 82:a dök upp när det såg ut som att de grönvita kört fast. Samouil ordnade den, och slog den själv, men Vitkovic klev ut tidigt från linjen och gick åt rätt håll.

 

Då började det spöregna i Kärrtorp, och det blev dramatiska slutminuter i vätan, där Hammarbys målvakt fick sista ordet. Först rann bortalagets Martin Haddad igenom i 89:e och lobbade över Gatica, men bollen hann ta mark och studsa precis över ribban. Och på tilläggstid förvägrade Giuliano målskytten Holm en andra balja, när Vasalund ställde om och det sista som hände innan slutsignalen blev den vassa poängräddande räddningen med näven. Lagen skyndade av planen i busvädret, och för Bajens del börjar det bli lika brådis att hitta tillbaka till trepoängarna i den jämna kampen runt övre strecket. Härnäst väntar jumbon Assyriska FF på bortaplan, och då får man klara sig utan Alm och Gatica, som båda fyllde sin varningskvot i dag.

 

Saarenpää om matchen:
– Vi sliter lite just nu, med att vara effektiva i bägge ändarna av planen, och har en liten svacka. Det viktigaste nu är att fortsätta jobba hårt och tro på det man gör, så kommer vändningen tids nog. Och då kommer vi att komma ut starkare än vad vi någonsin varit. Hårt jobb och tålamod.

 

Siffror, HIF-VIF 1-1 (1-1):
Avslut totalt 16-10 (6-4)
Avslut på mål 9-4 (4-2)
Frisparkar för 10-16 (7-4)
Offsidelöpningar 7-2 (6-1)
Hörnor 9-3 (3-2)
Gula kort 4-5 (1-1); Gatica, Jarrett, Izountouemoi, Alm

 

Mattias Jansson

 

Foto: Peter Jonsson

Startelva

1.
Giuliano Gatica
2.
David Alm
4.
Albin Hultin
7.
Olle Edlund
8.
André Alsanati
13.
Abiel Sequar
14.
Samouil Izountouemoi
15.
Mattias Wedin
17.
Jakob Rylander
19.
Abel Girma
23.
David Nilsson

Arena

Kärrtorps IP

Avbytare

10
Kevin Jarrett
16
Adnan Vrana
18
David Rylander
30
Tomas Wåhlin

Domare

Adli Assali, Segeltorp

Mål

  • 0-1 Robin Holm (29)
  • 1-1 Abel Girma (40)

Kort

  • Giuliano Gatica (45)
  • Kevin Jarrett (52)
  • Samouil Izountouemoi (56)
  • David Alm (74)

Byten

  • Abel Girma / Kevin Jarrett (57)