15 mars 2024

1-3 mot Göteborg efter kostsamma bolltapp

Annons
banner
Annons
banner

Hammarby gick till paus i 0-2-underläge mot IFK Göteborg i dagens andra träningsmatch, sedan bolltapp blivit kostsamma samtidigt som man inte fått till det i avgörande lägen framåt. Viktor Djukanović fick till en hyfsat motiverad reducering med knappa halvtimmen kvar, men den följdes av både ett nytt baklängesmål och ett rött kort, och därmed blev 1-3 slutsiffrorna.

Bajen ställdes mot ett ”Blåvitt” med visst manfall och en rörig försäsong bakom sig, där tilltänkta värvningar fallit på allt från läkarundersökningar till snåriga skatteberäkningar. Hammarby ställde som förväntat upp mer etablerat än i den tidiga eftermiddagsmatchen mot Sandviken, med nykontrakterade Hampus Skoglund på högerbacken som undantaget.

Lagen inledde med varsitt halvläge; Nahir Besara på frispark och vänsterbacken (!) Erik Salomonsson från distans, båda en bit över. I en ganska svängig och duellfylld matchinledning skapade HIF första etablerade läget då Oscar Johansson tog sig fram till höger och sånär fann Jusef Erabi i boxen. Men istället skulle flera misstag på egen planhalva alltså straffa sig. Med 20 minuter spelade kunde IFK gå till snabbt motangrepp med ett behärskat, välplacerat och hårt 0-1-avslut från Thomas Santos.

Det fortsatte att smälla. Shaquille Pinas fick en sent utdelad smäll av Kolbeinn Thórdarson, som varnades. Strax därefter kom nästa sånär ödesdigra defensiva miss, då bollen sköts i stolpen av just Thórdarson, åtta sekunder efter eget inkast vid mittlinjen. Det kunde alltså ha varit värre bakåt, men också kvitterat i 28:e. Tesfaldet Tekie höll då i bollen på mittplan och släppte sedan ut den till höger och Nahir Besara, och den här gången nådde inlägget Erabi, som var på rätt plats och helt ren men inte fick träff.

Den första men inte sista interna uppgörelsen fick vi se strax därpå. Först kastade Pinas helt sonika iväg Malick Yalcouye, som ett par minuter senare gav igen med en sen satsning i pressen som föranledde både gult kort och medicinsk tillsyn. Efter att lagen växlat nicklägen där avsluten gick utanför, unge Benjamin Brantlind på kantfrispark för gästerna och August Mikkelsen efter Johansson-högerinlägg, gick de till pausvila.

Abundance Salaou, ivorian och produkt av välbekanta akademin ASEC, inledde den andra med att utöka de gulkläddas ledning. Mittfältaren som vikarierade i högerförsvaret fyllde på, tog emot en crossboll och kunde väl enkelt krångla sig igenom till skottläge från straffpunktstrakten där hans vänsteravslut var otagbart för Oliver Dovin.

Hammarby fortsatte att göra det skapligt framåt, där Viktor Djukanović sköt in sig från sin vänstersida – med timmen spelad fick han se Pontus Dahlberg sträcka ut och rädda till hörna. Fem minuter senare kom montenegrinens reducering. Mikkelsen ordnade läge för Besara-frisparkslyftning och i andravågen kunde Viktor vrista dit 1-2-bollen från håll. Simon Strand löstes i samma spelavbrott av då Bazoumana Touré kom in, varpå Johansson fick agera vänsterback. En offensiv förändring trots positionsbytet, men närmre än så kunde inte Hammarby ta sig.

Olyckan kom heller inte ensam. 1-3, av Gustaf Norlin på hörna och retur från nära håll efter en bra Dovin-parad, följdes av en situation efter avblåsning två minuter därpå där Pavle Vagić fick rött och Norlin gult kort. Djukanović offrades och Noah John ersatte i backlinjen, där Johansson återigen fick maka på sig; in centralt bredvid Pinas. Decimerade grönvita och ledande göteborgare spelade sedan mest av de resterande 20 minuterna. Närmast en ny reducering var Bazoumana som tog med sig en tidig, svepande djupledsboll från Oscar i sin höga fart, men sedan inte fick ordning på skottet.

Mattias Jansson

Foto: Mattias Saaranen

Nyheter

Herr