29 juni 2024

2-2 i intensiv träningsmatch

Annons
Annons

Två mål av Jusef Erabi gav beskedet att han verkligen är att räkna med igen efter skadefrånvaron, men i lördagens träningsmatch på Årsta IP skulle det visa sig inte vara nog för grönvit seger. Gästerna IFK Värnamo reducerade Bajens tvåmålsledning i första, och gjorde sedan andra halvleks enda mål vilket gav slutresultatet 2-2.

Träningsmatchen spelades i två 60-minutershalvlekar, detta för att ge så många spelare i truppen som möjligt ordentligt med speltid. Hammarby ställde upp med två olika elvor i vardera halvlek.

Hammarbys elva i första halvlek:

Hammarby började aggressivt med bra tryck och tempo i både press och passningsspel. Redan efter en halvminut var det nära att resultera när Nahir Besara serverade Viktor Djukanovic öppet läge i straffområdet efter en hög bollvinst. Montenegrinen sköt på ett tillslag men Värnamo-keepern Jonathan Rasheed fick ut ena benet och styrde undan bollen.

Ledningsmålet skulle dock inte dröja länge. I den fjärde minuten kombinerade Simon Strand sig fram på vänsterkanten och lyfte in bollen i straffområdet där Jusef Erabi mötte upp med pannan och satte säkert 1-0.

De första tio minuterna handlade bara om Hammarby som fortsatte sitt aggressiva spel. Gästerna hade sitt första avslut efter drygt tio minuter, som inte vållade några större problem för Oliver men det markerade en mer jämn period där smålänningarna tog sig in i matchen.

Med en dryg kvart spelad stod Djukanovic för sitt patenterade avslut mot bortre krysset, som gick strax utanför, och därefter vände matchbilden makligt åter åt grönvit favör.

För att vara träningsmatch höll spelet bra nivå både i tempo och i det fysiska spelet, och det var smågrinigt på planen där en hel del resoluta tacklingar delades ut.

Värnamos bästa chans uppstod efter slarvigt grönvitt hemåtspel där Oliver fick svårt att slå vidare en vettig passning. Bollen hamnade i stället i gapet på Hampus Näsström som från nära håll missade mål.

Kort därefter satte Hammarby av ett anfall i hög fart där man kom tre mot två mot straffområdet. Nahir drev bollen och släppte ut den på en öppen yta i straffområdet för Jusef som sköt hårt längs marken, ett skott Rasheed inte hann ner på.

Men tvåmålsledningen varade inte länge. Värnamo stressade Hammarbys backlinje i speluppbyggnaden och Frank Junior Agyei snodde åt sig bollen och chippade den över Oliver. 2-1 med dryga 40 minuter spelade.

Hammarby avslutade ändå halvleken hyfsat stark, och sista ordet innan pausvisslan ljöd fick Pavle Vagic när han bredsidade en hörna på volley strax över ribban.

Till andra halvlek ställde Hammarby upp med följande manskap:

Nu fick matchen en annan karaktär, och en jämnare sådan sett till dominans och bollinnehav.

Spelet blev också mer hafsigt och inte lika tempostarkt. Även målchanserna avtog i frekvens. Allra hetaste grönvita läget under sista timmen fick Marcus Rafferty som serverades bollen av Montader Madjed, men han var någon hundradel sen till bollen på direktavslutet, och lädret gick strax utanför öppen kasse.

Värnamo å sin sida fick utdelning i den hundrade minuten när Kenan Bilalovic vek in från vänsterkanten i straffområdet och tog skott som olyckligt styrdes av Markus Karlsson i mål bakom en chanslös Davor Blazevic.

Mot slutet av matchen testade både Montader och Divine från distans – den förstnämnde sköt strax utanför bortre stolpen från straffområdets högra del, och Divines försök att placera in bollen från straffområdeslinjen överlistade inte Rasheed.

Slutresultatet blev alltså 2-2, och båda lagen torde ha fått sig en ordentlig genomkörare inför nästa helgs allsvenska omstart.

Foto överst: Mattias Saaranen