15 april 2024

3-0 på trekvart gav tre poäng i omgång 3

Annons
banner
Annons
banner

Efter en tempoväxlande och jämn första halvlek där Elfsborg nog var närmast ett ledningsmål, så gick allt Hammarbys väg kvällens andra trekvart. Fjolårets allsvenska målskillnadstvåa hade en mardrömshalvlek, där Bajen drog full nytta och ordnade tre poäng via 3-0 på trekvart i omgång 3 det var nästan som att HIF ville hylla salig Dave i De La Soul… men i själva verket var det nog snarare Frederik Winther och de drygt 21 000 närvarande man lirade för.

0’ Hammarby äntrade planen i tröjor som förstås anspelade på det som hände i förra omgången. På läktaren restes såväl önskningar om tillfrisknande för Frederik Winther, som det där avgångskravet på hans nästan-namne.

6’ Det skulle dröja innan Jusef Erabi tog en målmässig huvudroll denna afton, men han var ändå i händelsernas centrum. Här genom att åsamka Sebastian Holmén en tidig varning då en omställning var på g.

21’ Om sändande bolag haft en livekamera på Alexander Axén i kväll, så hade det nog höjt tittarupplevelsen ett snäpp, efter Kalmar FF:s bjudning på söndagen. Hammarby och Oscar Johansson kom dock billigt undan ur det hänseendet då annat senare skulle pocka på uppmärksamheten; gult kort då han tvingades stämpla Jalal Abdullai, men en Arbër Zeneli-frispark som fastnade i muren.

27’ Erabi täckte till vunnen hörna – och här hade man kunnat falla för firandet med kortsidan, men blicken som Niklas Hult fick ta emot för sin duelltorsk säger också tusen ord. Efter högerhörnan då man fått börja om ända nerifrån Oliver Dovin hade Abdelrahman Boudah kunnat ge Bajen ledningen, men han fick för mycket fot under sin volley, sedan ett vänsterinspel från Viktor Djukanović studsat hans väg.

44’ Det var visserligen inte allt för mycket som nådde igenom och fram till Dovin i halvleken, men Elfsborg var närmast att skapa en målgivande möjlighet. Och när Simon Hedlund väl fick nypa till från nära håll efter en hörna, så stod Oliver i vägen.

49’ I andra halvlek skulle allt gå Hammarbys väg. Upprinnelsen till 1-0 var i själva verket ett gulsvart luftuppspel, där Shaquille Pinas vann sin duell och nickade till Johansson, som på ett tillslag spelade tillbaka. Pinas kladdade inte heller på lädret utan skickade en fram en halvhög boll i sin vänsterkorridor, tillräckligt lurig för att såväl Johan Larsson som Holmén skulle missbedöma banan helt – där mittbacken med sitt gula kort sedan inte kunde reparera. Djukanović kunde därmed ta den med sig och hitta Nahir Besara, som behärskat tog emot och placerade in bollen.

63’ Nahir hade även i denna omgång en framträdande roll, som kunde blivit än större, då han ordnade frispark åt sig själv i halvmånen och även fick igenom skottet – men Marcus Bundgaard i bortaburen stod rätt.

69’ Kaptenen nöjde sig med 1+1. Hammarby spelade sig ur den västgötska pressen bättre i andra halvlek, där Tesfaldet Tekie var en av flera som höjde sig, i en för momentet kritisk roll. Shaquille kunde därmed återigen söka medspelare till vänster. Den här gången tog Besara emot, sedan Larsson inte hunnit bryta, och sedan kom djupledsbollen mot ”Djuka”. Den petades förbi Terry Yegbe, kvarvarande mittback, och lyftes sedan elegant över målvakten. Hult hann ikapp lobben före mållinjen, men kunde bara understryka avslutet genom att förpassa 2-0-bollen i krysset.

76’ Det var sannerligen inte Elfsborgs halvlek. Om det finns ett noterat världsrekord för dålig effekt på ett kvadrupelbyte, så måste det i så fall ha levt farligt med kvarten kvar. För 54 sekunder efter att Jimmy Thelin gjort sina förändringar, så var 3-0 fastställt. Andri Baldursson fick en märklig snedträff och spelade bollen rakt i gapet på Jusef, som kyligt tryckte dit sitt avslut – en prövning för vänner av att lira sig ur press i eget straffområde.

81’ Om möjligt blev det hela än värre för de gulsvarta och det sydkoreanskt sakta sjungande bortaföljet. Michael Baidoo hade varnats halvannan minut innan han vårdslöst bommade bollen men träffade Erabi i bröstet. Det första kortet då han tryckt till Besara i pressen var kanske lite billigt, men domaren hade knappast något val; Nahir såg ut att både förmana och trösta ghananen på hans väg av planen. Resterande tid spelades mest av och… vi ska inte ropa hej inför Hisingen-besöket, men nog börjar det här likna en helt okej säsongsinledning.

Mattias Jansson

Foto: Kenta Jönsson, Mattias Saaranen och Bildbyrån

Nyheter

Herr