29 maj 2024

3-0-vinst i uppehållsmatchen

Det blev 3-0-seger i kvällens träningsmatch mot AIK, där de spelare som inte är iväg med landslag mönstrades ihop med talanger från akademin. Vilde Hasund blev tvåmålsskytt och däremellan nätade även Emma Westin. – Bra att få en kontinuitet i matchandet och kunna spela elva mot elva, säger assisterande tränare William Strömberg.

Kvarten in kolliderade förra Hammarby-anfallaren Nina Jakobsson med Moa Edrud som åkte på en lårkaka; Anna Tamminen återvände i matchspel efter fotskadan hon ådrog sig i slutet av april. Ett par minuter efter bytet slog Vilde Hasund en högerhörna direkt i bortre krysset och halvtimmen in utökade Emma Westin med ett välplacerat, lågt halvdistansavslut.

Bland de yngre stod F17-lagets Sally Nylén för några välsmakande duellvinster mot mer erfaret kantmotstånd och då hennes riviga lagkamrat Ida Eriksson byttes in på topp fick AIK det jobbigt i egen tredjedel, när Katrina Guillou redan fanns i presslinjen. Ett bolltapp resulterade också i 3-0 med 20 minuter kvar, då Hasund kunde trycka dit bollen från halvmånen. Siffrorna speglade händelserna väl – såväl Thea Sørbo som Ebba Lilliehöök träffade virket, samtidigt som en allt yngre försvarslinje höll emot bra.

Laget:

Edrud (17’ Tamminen); Huitzing (75’ Lilliehöök), Gibson, Nylén (75’ Petz); Ohlin Åkermark (60’ Eriksson), Roddar (75’ Lorenius), Sørbo, Cernjul (60’ Junetoft); Westin, Guillou, Hasund

William Strömberg om matchen:

– Vi har ju väldigt många spelare borta när det är landslagsuppehåll. Utöver de uttagna är också Julie Blakstad och Emelie Joramo med Norges EM-kvaltrupp som reserver och för deras träningsmiljö. Så det är i princip halva laget, vilket gör att träningsverksamheten har sina utmaningar, kring variation och att spela tvåmål fullt ut. Att då få ligga nära matchens krav både taktiskt, tekniskt och fysiskt känner vi är viktigt. De som är iväg spelar ju matcher, så att få en fortsatt kontinuitet i matcher och att kunna spela elva mot elva mot en motståndare som inte vet vad vi ska göra, det är bra. Vi har också en del spelare som inte fått många 90-minutare som startar i kväll, för dem individuellt är ju det värdefullt att lira eftersom det inte finns någon tydlig B-serie.

– Jag tycker att det föll ut väldigt väl. Våra A-lagsspelare gör det proffsigt och är gedigna i allt de gör, och genomför verkligen matchen så som vi förväntar oss av dem. Och våra yngre spelare kommer upp och gör det bra, och visar att de har fina egenskaper. Förhoppningsvis får de vidare referenser på vad som krävs. Både i hur man för sig i en A-matchmiljö och i hur A-lagsspelarna jobbar, och där är de riktigt bra förebilder, som de yngre spelarna kan lära av och flytta fram sina positioner ytterligare i sin utveckling.

Mattias Jansson

Foto: hammarbyfotboll.se

Nyheter

Dam