7 juni 2024

Angående att totalt väskförbud återinförs vid damlagets matcher

Frågan kring väskförbudet har tagit sina turer – från totalförbud till tillåtelse att medföra mindre väskor vid damlagets matcher, men kort senare trädde totalförbudet åter i kraft. I veckan kom nytt beslut från Polismyndigheten där totalförbudet vidhålls.

Den 1 nov 2023 till följd av den höjda terrorhotsnivån fattade Polismyndigheten ett beslut om ett väskförbud på större evenemang i Sverige.

I samband med att arrangören anmäler/ansöker om arrangemanget gör polismyndigheten en individuell prövning för varje enskilt evenemang om det ska råda totalt väskförbud eller inte.

Hammarby Fotboll har sedan lång tid en samverkan med olika aktörer utifrån den terrorhotsnivå som gäller. Inom ramen för den samverkan arbetar vi kontinuerligt med att minimera hotnivå vi alla ställs inför. Tillsammans med andra aktörer har vi lagt fram förslag som konkret skulle medföra att vi exempelvis kan tillåta mindre handväskor och liknande och ändå möta den förhöjda terrorhotsnivån. Det resulterade att vi vid Hammarbys match den 20 maj mot Rosengård på Hammarby IP tillät mindre handväskor mot att de genomsöktes.

Den 23 maj fick Hammarby ett nytt besked från polismyndigheten att det råder ett generellt totalt väskförbud för hela dam/herr allsvenskan. Vi har sedan dess försökt råda klarhet i vad som fått att polismyndigheten ändra sin bedömning när det gäller våra damers matcher utan att få tydligt svar.

Vi vill understryka att Hammarby Fotboll har full respekt för myndighetens bedömning av terrorhotnivån, men flera andra evenemangsbranscher omfattas inte av totalförbudet.

Den enda information vi fått till dags datum är att beslutet är fattat av Polisens nationella operativa avdelning (Noa) och att det framledes gäller ett generellt totalt väskförbud.

Så här skriver polisen själv i samband med sitt senaste beslut:

”Det är inte tillåtet att ta med väskor in på den offentliga tillställningen. Undantag får göras för personer som av medicinska skäl har behov av att ta med en väska in på den offentliga tillställningen. Undantag får också göras för personer med barn som har behov av skötväska. Väskor som är tillåtna ska noggrant kontrolleras innan besökaren går in på tillställningen.”

För mer info gällande väskförbudet finner du på polisens hemsida https://polisen.se/lagar-och-regler/vaskforbud-pa-storre-evenemang/

Nyheter

Dam