28 februari 2024

Årsmöte 2024: Möt styrelsekandidaten Patrik Niklasson

Annons
banner
Annons
banner

Inför årsmötet i Hammarby IF Fotbollförening, som hålls den 5 mars, så träffar du i vanlig ordning de av valberedningen föreslagna styrelsekandidaterna i en intervjuserie. Sist ut innan föreslagen ordförande är Patrik Niklasson, som är nominerad till omval som ordinarie ledamot med två års mandatperiod, alltså till årsmötet 2025.

Hur ser du på det gångna året för Hammarby Fotboll, övergripande?
– Den klassiska devisen ”Än går det vågor på Hammarby sjö” passar in på 2023. Damernas A-lag hade en fantastisk säsong och överpresterade med ett cupguld och ett efterlängtat SM-guld, medan herrarnas A-lag underpresterade rejält.

– Vi har fått en ny sportlig ledning som utvecklar vår sportsliga organisation, som jag tror mycket på, samtidigt som vi haft ett par kompetenta medarbetare som avslutat sina uppdrag inom utvecklingsblocket och akademin. 2023 är även året där vi gjort en grundlig omvärldsanalys, tagit fram en ny genomarbetad sportslig strategi men kanske är det också året där vi fick se ett resultat av att inte följa tidigare fastlagd strategi.


Och personligen; kring det du arbetat med?
– Jag har ungdomsfotbollen och HTFF under mina vingar och jag älskar att se att de kontinuerligt utvecklas och levererar. HTFF klarade sig kvar i Ettan och fortsatte leverera spelare till A-laget. Flickakademin har på kort tid blivit bäst i Sverige. Pojkakademin är på allra högsta nivå och där har vi fått ett fantastiskt anseende i Sverige och övriga Norden. HTFF-akademin spelar nu på allra högsta nivå i både P16 och P17 (stort grattis till tränaren Albin som tog upp HTFF P17 till Allsvenskan).

– Utvecklingsblocket närmar sig 4000 spelare. Detta är vår stora konkurrensfördel om vi jämför med övriga svenska klubbar och något jag är väldigt stolt över.

– Jag är även väldigt glad för det professionella arbetet som genomförts när Hammarby tagit fram den sportsliga strategin. Den är förankrad på alla nivåer inom Hammarby Fotboll och arbetet har gjorts tillsammans med några av nordens bästa specialister inom både fotbollsekonomi och fotbollsanalys (stort tack till er). Jag tycker det är på en annan nivå jämfört med tidigare, vilket känns oerhört tryggt. Jag är även glad att vi har valt att vara transparenta så att alla (styrelserna, anställda och medlemmar) kan utvärdera Hammarbys utveckling med samma förutsättningar och förväntningar.


Var det självklart att ställa upp för omval? Vilka är drivkrafterna?

– Jag drivs av utveckling och fokus på ständig förbättring. I mitt yrke som verksamhets- och affärsutvecklare jobbar jag med några av Nordens största företag. Min uppgift är att analysera och identifiera förbättringsområden, för att föreslå organisatoriska och tekniska förändringar för att få dessa företag att nå bättre resultat.

– Hammarby Fotboll är fortfarande i ett läge där man kan utvecklas och bli bättre och har inom vissa delar inte riktigt nått den nivån som jag förväntar mig. Det är stor ära att bli nominerad och så länge jag känner att jag kan bidra till att göra Hammarby bättre så är jag till förfogande.

– Jag är övertygad om att den nya sportliga strategin är vår väg till kontinuerlig framgång och en väldigt tydlig drivkraft är att säkerställa att Hammarby inte avviker från den fastlagda strategin, vilket har hänt tidigare.


Vilka steg ser du framför dig att klubben tar under de två kommande mandatperioderna?
– Att vi kontinuerligt utvecklas, blir bättre och fightas om titlar. Kim och Davids målsättning är att få ett SM-guld med Bajen inom tre år och jag tror att de kommer få rätt.

– Jag ser även framför mig att vi tillför ytterligare resurser till våra akademier och därmed ger dem möjligheten att utvecklas ytterligare. Med detta ger vi dem chansen att konkurrera med akademier utanför Sverige som i dag investerar betydligt mer än vad vi gör.


hammarbyfotboll.se


Foto: Mattias Saaranen

Nyheter

Herr

Dam