11 mars 2025
Inför årsmötet 2025 i Hammarby IF Fotbollförening, som går av stapeln i morgon den 12 mars, så träffar du som vanligt de styrelsekandidater som valberedningen föreslagit för ny- eller omval i en intervjuserie. Sist ut är Mattias Fri, som har tolv år i styrelsen bakom sig. Han är ordförande i föreningen sedan 2021 och nominerad till omval med ett års mandatperiod, alltså till årsmötet 2026.
Nu är det så länge sedan du berättade om dig själv, att vi får lov att börja där. För de som kanske inte känner till dig så väl – hur ser din Hammarby-bakgrund och din yrkesmässiga bakgrund ut?
– Jag är 54 år. Det är tolv år sedan jag valdes in i föreningsstyrelsen för första gången. Sedan dess har jag haft roller i förenings- och bolagsstyrelserna. 2021 blev jag ordförande i båda styrelserna. Utöver det har Hammarby varit en stor del av livet sedan barndomen. Jag såg min första match i slutet av 70-talet och debuterade i klacken typ 1983.
– Yrkesmässigt är jag jurist och ekonom. Jag har varit med och grundat en konsultverksamhet, Svalner, som i dag är verksam inom skatt- och transaktionsrådgivning och har uppemot 350 anställda i fyra länder.
Du är nominerad till en femte mandatperiod som ordförande och har inte direkt tidigare luftat några tveksamheter kring att fortsätta ställa upp. Vad är det som är så givande med rollen?
– Först vill jag säga att det kanske inte alls har varit självklart att ställa upp till omval varje gång. Det är att stort och ansvarsfullt uppdrag; det är viktigt att man känner att man har kraften, energin och något att bidra med för att fortsätta att utveckla Hammarby till det bästa det kan bli. Det resonerar jag kring med mig själv och mina nära, inför varje ny mandatperiod.
– Det som gör uppdraget så givande är att jag får vara med och utveckla något som betyder väldigt mycket för väldigt många, inklusive mig själv. Det är ett väldigt viktigt arbete för oss som förening, att navigera i den fotbollsvärld där vi befinner oss, utan vi börjar vackla i vilka vi är och vad det är som gör oss till Hammarby. Jag är övertygad om att vår identitet och vår föreningsmodell är fundamentet i att göra oss till något unikt i en oerhört kommersiell fotbollsvärld.
– Det ska säga att det inte bara gäller Hammarby, utan svensk fotboll som helhet. Aktuella exempel på det är att våra medlemmar i Hammarby faktiskt kan konkret påverka hur svensk fotboll ska styras, eller att det är medlemmar i svenska elitklubbar som faktiskt bestämmer om vi ska VAR eller inte i vår serie.
Hur skulle du summera ditt och styrelsens arbete under verksamhetsåret 2024?
– Fokus för styrelsearbetet under 2024 har varit implementering och uppföljning av vår sportsliga strategi samt strategiarbete för övrig verksamhet. Utöver det har det varit fokus på arbete med motioner från förra årsmötet, och medlemsdialog kring hur vi kan utveckla medlemsinformation och öka transparensen.
Hur mår Hammarby Fotboll just nu?
– Jag skulle säga att Hammarby Fotboll mår bra. Vi har med tiden skapat en kompetent organisation med allt tydligare uppdrag. Det är många duktiga medlemmar som varje dag jobbar för att utveckla Hammarby. Det underlättas helt klart av att vi över tid har stärkt vår ekonomi väsentligt. Det ger trygghet för verksamheten.
Jag hittade en motsvarande intervju inför årsmötet 2017, och då pratade du om din tidigare sejour i föreningsstyrelsen – och att tillgången på konstgräsplaner då var högt prioriterad. Går det att sätta fingret på hur det kan vara så tungrott och trögjobbat?
– Det är tungrott och trögjobbat, men jag tycker samtidigt att väldigt mycket har hänt sedan den tiden – antalet konstgräsplaner i Bajenland har ökat. Då jobbade vi mycket med att grusplaner skulle omvandlas till konstgräsplaner. Nu finns det knappt några grusplaner kvar att omvandla. Problemet är att vi blivit så väldigt många fler fotbollsspelare under tiden. Där har inte nybyggnationen alls hängt med i Stockholms Stad.
– En annan stor förändring jämfört med då är att vi gjort en rejäl uppgradering av Årsta, där faciliteterna är på en helt annan nivå än de var tidigare. Men även här har behoven ökat. Så vi måste ha stort fokus på anläggningsfrågor även i fortsättningen.
Vad ser du engagerar våra medlemmar mest just nu, sett till motionerna till årsmötet?
– Motionerna till årsmötet kan grovt delas i sådana som är kopplade till vår historia och identitet, hur vi förvaltar vår föreningsdemokrati samt fotbollsfrågor i bred bemärkelse. Det är ungefär så det brukar se ut. Skillnaden jämfört med förra året är framför allt antalet motioner. I år ligger det på en mer normal nivå.
Vad tror du om den nya sammansättningen i föreslagen styrelse?
– Det är viktigt att ha en successiv förnyelse i alla arbetsgrupper, även i en styrelse. Därför är det bra att det tillkommer någon eller några nya personer varje år. Nu vet vi att det kommer att bli minst två nya medlemmar i styrelsen. Det ska bli intressant att lära känna de nya och se hur de kan bidra till att utveckla Hammarby.
Vad förväntar du dig av 2025?
– Det kommer säkert vara ett år med både framgångar och motgångar. Det är viktigt att vi i styrelsen inte tappar fokus, utan fortsätter att jobba enligt vår strategi och med att fortsätta att förbättra det som gett oss en positiv utveckling hittills. Jag är övertygad om att det är det som kommer ge oss uthållig och kontinuerlig framåt, bara vi kan hålla i det.
Till sist, varför är det så viktigt att dyka upp på Mariatorget i morgon?
– Årsmötet är hjärtat i vår föreningsdemokrati. Det är en viktig uppgift man har som medlem, att vara med och förvalta vår föreningsdemokrati. Det gör man på årsmötet, genom att vara delaktig i de beslut som fattas där. Det är på årsmötet vi stakar ut vägen som vi vill att vår förening ska välja. Det är viktigt att så många medlemmar som möjligt deltar i det för att besluten som fattas så långt som möjligt ska spegla hela medlemskollektivets uppfattning.
Mattias Jansson
Foto: Henric Wauge