6 mars 2025
Inför årsmötet 2025 i Hammarby IF Fotbollförening, som går av stapeln den 12 mars, så träffar du som vanligt de styrelsekandidater som valberedningen föreslagit för ny- eller omval i en intervjuserie. Vi inleder med Nina Jonsson, som har tre år i styrelsen bakom sig, varav två som ledamot. Hon är även vice ordförande och nomineras till omval med två års mandatperiod, alltså till årsmötet 2027. Intervjun är en transkribering av samtalet med programledare Isak Wahlberg i avsnittet av Just idag, som publicerades den 28 februari.
Lyssnar du hellre, så gör du det här.
Vill du presentera dig, för de som kanske inte har full koll på dig?
– Jag jobbar som rektor på en grundskola i Stockholm. Jag finns med i HIF FF:s styrelse sedan tre och ett halvt år. Vanligtvis är det ju ett eller två eller fyra år, men årsmötet då jag valdes in var försenat till augusti på grund av pandemin. Hammarbyare har jag varit sedan jag var liten, men jag var på min första match 1982 på hösten, SM-finalen mot IFK Göteborg. Och jag vet det, för jag har kvar biljetten i en gammal dagbok.
Du är ju vice ordförande, vad gör man i den rollen?
– Vi har ju en ordförande som är den som leder mötena, men om det skulle vara så att vår ordförande Mattias inte har möjlighet eller behöver lämna mötet vilket har hänt ibland, så är det jag som behöver kliva in och ta den rollen. Det är vad en vice ordförande gör. Jag hjälper Mattias i det han behöver hjälp med, men styrelsearbetet är ju ett tillsammansarbete, så vi jobbar tillsammans allihop.
Och vilka frågor har du suttit med under de här åren?
– Oj… Det jag kan bidra med är ganska mycket kring organisation, det är ledarskap, det är erfarenhet av att sitta i föreningsstyrelser vilket jag gjort i snart 20 års tid i lite olika varianter. Jag har varit ganska involverad i det här med skolsamarbeten och det är ju inte så konstigt eftersom jag är rektor och jobbar i Stockholm. Där tror jag att jag har bidragit med ganska mycket. Och lite kring det organisatoriska, det är mycket ordning och reda på mig, så det har jag nog bidragit en del med. Sedan har vi gjort väldigt mycket tillsammans. Det är möten som man går på, jag har vid styrelsemötena haft input i de frågor där jag behöver ha input och har kompetens.
Varför tycker du att det är viktigt att närvara vid årsmötet som medlem?
– Jag tänker så här, att Hammarby har ju otroligt engagerade medlemmar. Det kan man se i sociala medier. Och just årsmötet är ju verkligen rent formellt det organ där man har som störst inflytande, så därför tycker jag att man som medlem ska närvara, för där kan man verkligen få vara med och påverka. Det är superviktigt, årsmötet. Det är det högst beslutande organet vi har.
Så det är en högtidsstund för dig?
– Jag tycker att det är en ära. Det är föreningsdemokrati och precis så som den ska vara, med otroligt engagerade medlemmar. Jag tycker att det är svinhäftigt.
För din del blir det en fråga om omval. Varför tror du att valberedningen har nominerat dig för ytterligare en mandatperiod?
– Till att börja med är jag superglad att de har gjort det. Jag tänker att valberedningen ju har suttit med på våra styrelsemöten och har väl bildat sig en uppfattning, och har då utifrån det och i samråd med övriga i styrelsen – för de pratar ju med alla i styrelsen – beslutat sig för att den kompetens jag besitter, den behövs i styrelsen, helt enkelt.
Vad har fokus för er i styrelsen varit sedan förra årsmötet?
– Om man tittar tillbaka så var det ju ett rätt turbulent årsmöte förra året. Och vi inledde ju kanske inte lysande resultatmässigt om man tittar på fotbollen. Det vände ju under hösten. Mycket av det jobbet görs av alla och där är ju vi med och granskar; sköts det som det ska skötas och gör alla sitt jobb? Det är lite det som är styrelsens uppdrag. Sedan har vi, och främst Mattias, lagt oerhört mycket kraft på motionen om Svenska Fotbollförbundets ordförande. Det har alla varit otroligt involverade även om det är Mattias som lagt ner det största jobbet, och där kan vi ju se att det verkligen lett någonstans.
Vid varje givet tillfälle, ja. Hur tacklar man en sådan uppmaning från medlemmarna?
– För det första måste man lägga upp en strategisk plan, hur man ska göra det, och det har vi såklart gjort. Man behöver ju jobba för att få med sig distrikten och klubbarna i den här frågan och det har varit ett jättearbete. Det är det bästa sättet att göra det, att jobba underifrån, få med sig folk och hitta en annan kandidat tillsammans med de andra som sedan föreslås. Och det jobbet skulle jag säga att Hammarby till stor del ligger bakom.
Det har ju skett en förändring där, också. Hur går styrelsens tankar om fortsättningen?
– Vi hoppas att den som vi varit med och nominerat är den som väljs in. Där ser man hur Fredrik Reinfelt har tacklat det, när han inte var valberedningens förslag. Vi hoppas att det går vägen och då tänker jag att vi har levt upp till den här motionen. Vi hoppas att medlemmarna känner att vi har gjort ett gott arbete där.
En annan snackis vid förra årsmötet var ju antalet motioner. Hur ser det ut där i år?
– Definitivt färre, haha. Jag tror vi landar i fem-sex motioner, så det kommer bli uthärdligt att vara på årsmötet, helt enkelt.
Är det några specifika frågor som engagerar medlemmarna extra mycket i år?
– Det är lite blandat. Värdegrundsfrågor, såklart, som det ju ska vara. Jag ser också att majoriteten av de motioner som kommit in rör frågor som ska upp på ett årsmöte, som ska vara motionsfrågor. Så där ser jag att man kanske lärt sig under det gångna året.
Det är lite skönt för er del att det kanske blir lite mer fokuserat?
– Framför allt tänker jag att det inte kommer att ta lika mycket tid. För vi har lagt väldigt mycket tid på alla de här motionerna, vilket vi ju ska göra. Då finns det nu lite mer tid att driva mer strategiskt arbete, helt enkelt.
Ylva Johansson nominerades ju till nyval av valberedningen. Det blev såklart en snackis i veckan. Vad är din bild av nomineringen och att folk diskuterar det livligt?
– Det kunde man väl räkna med, att det skulle bli debatter kring det. Valberedningen som har tagit fram den här kandidaten har säkert gjort ett grundligt arbete, det vet jag att de gör. Det är deras förslag och det ska bli spännande att se hur det går.
Men det är inte en styrelsefråga, vem som nomineras?
– Nej, nej. Absolut inte. Jag har faktiskt ingen aning – jag får reda på att ”du är nominerad”, sedan får jag se nomineringarna på hemsidan precis som alla andra.
Vad skulle du säga att du är mest stolt över, av det du och styrelsen åstadkommit det senaste året?
– Oj… Dels tycker jag att vi levt upp till ”vid varje givet tillfälle”-motionen på ett exemplariskt sätt, skulle jag vilja säga – det är mycket krut som lagts på den. Sedan tänker jag också att vi följt upp och utvärderat det arbete som har skett, och man måste ändå vara ganska nöjd med de sportsliga resultaten 2024, det måste man säga. Och även den utveckling som akademierna gjort, HTFF… det finns mycket att vara stolt över från 2024.
Ni sitter ju mycket med anläggnings- och planfrågor. Hur har den bollen drivits framåt under året?
– Det är Richard som har gjort väldigt mycket av det arbetet, som vd, och så ska det ju vara. Jag vet att han kämpar hårt med det, men vi vet också vilket stort organ Stockholms Stad är, hur långsamt det går. Jag som jobbar inom staden vet att det inte alltid går så snabbt, och det är gigantiskt. Men man hade ju önskat att man lagt lite mer krut på att hitta planer än vad man faktiskt har gjort. Fotbollen är ju den sport som engagerar mest och det är så tragiskt att Stockholm inte tar tag i det på ett bättre sätt.
Foto: Henric Wauge