16 februari 2024

Återerövring gav blöt överkörning mot LFC

Då dräneringen fallerade ordentligt på Kanalplan efter förmiddagens regnskurar, så genomfördes dagens lunchmöte med fjolårstrean på en oerhört svårspelad plan, med pölar här och var. Ändå kunde Bajen imponera rejält på de 197 som trotsat såväl väder som avsparkstid, inte minst med en återerövring som ledde till 4-0-överkörning av fjolårstrean.

Hammarby rivstartade – och trots att det var svårt att få fart på bollen vid spel längs mattan, inte minst knepigt att beräkna tillslagens kraft då vätan varierade starkt på planens olika ytor, så tog man sig till flera bra lägen. Och det per omgående. 54 sekunder in släppte Smilla Vallotto ut bollen från sin centrala position till vänsterkantens Anna Jøsendal, som sköt men utanför. Bajens presspel imponerade matchen igenom och höll på att bära väldigt konkret frukt sex minuter senare, då Julia Roddar glidtacklade och träffade bollen som LFC-målvakten Cajsa Andersson hade vid fötterna – kanske hade lädret orkat över mållinjen på en torr plan.

18 minuter in kom en trippelchans. Efter bollvinst i mittcirkeln och snabbt motangrepp sköt Julie Blakstad, ett avslut som hade suttit ifall inte Nellie Karlsson stått i vägen och täckt till hörna. Den blev dubbel; på den första nickade Vilde Hasund tätt utanför via försvarare och i nästa lyftnings andravåg nådde Eva Nyström högst, men utan att få avslutet på mål. Linköping åt sig in i halvleken framemot dess slut, men kunde inte skapa något konkret på egen hand, utom ett skott ur snäv vinkel som inte beredde Anna Tamminen några bekymmer. Istället osade det katt då Alice Carlsson sjabblade till det i egen box för att sedan själv reparera kvickt, tio minuter innan vilan.

Till andra halvlek kom Hammarby ut med samma manskap, medan ett ordinarie LFC också spelade på, bortsett från ett planerat mittbacksbyte halvtimmen in. Utdelningen lät inte vänta på sig. 1-0 var visserligen ett slumpmål då Emilie Joramos vänsterhörna hamnade i eget mål, efter att ha studsat via just den inbytta försvararen, Angela Beard. 2-0 skulle låta vänta på sig desto längre, men hade varit ett faktum i 52:a minuten, om inte Andersson svarat för en ganska otrolig reflexräddning med vänsternäven sedan Joramo hittat in till Blakstad som nöp till från nära håll.

Ett par minuter senare var försvarsben i vägen sedan Joramo flera gånger sökt sig tillbaka ut på högerflanken för fina inspel. Ett smått frustrerat Linköping började ägna sig åt livtag då man inte hängde med i svängarna samt ett par efterslängar, medan domaren tycktes ha lämnat kortleken hemma. Än värre för östgötskorna blev det då intensiteten inte sjönk ett smack med halvtimmen kvar, då Hammarby gjorde sex byten – hela fyrbackslinjen samt två mittfältare ersattes. Vid en ny dubbelchans då 20 minuter återstod var inbytta Lotta Ökvist och Bella Andersson båda inblandade, med ett bra vänsterinlägg som gav jätteläge respektive en hörnnick som sånär hittade in.

Just därefter började ändå siffrorna på tavlan återspegla händelserna och chansfördelningen på planen. Thea Sørbo som också kommit in från bänken vann bollen åt Jøsendal som snabbt kortpassade fram Hasund i skottläge. Vilde tog med sig lädret in från höger till halvmånen och därifrån placerades 2-0 in med vänstern, invid bortre stolpen. Med kvarten kvar hade sedan Linköping en lite besynnerlig dubbelchans. Först förpassade Cathinka Tandberg bollen över, vid ett vasst frisparksläge. Och vid insparken blev Hammarby stressat av aftonblåklädda, så pass att en tänkt befriande boll istället gick rakt mot Tandbergs skalle. Danskan hann reagera och rikta avslutet, men inte väl nog; istället för en snabb reducering gick bollen tätt över.

I 81:a och 83:e slog sedan Jøsendal till med 3-0 och 4-0. Trean kom lite till skänks sett till själva målskottet, men var följden av ett fint grönvitt anfall. Emma Westin, även hon en av de inhoppande, vann bollen på sitt numer ganska hemtama centrala mittfält. Bortaspelare rev och slet i Blakstad som ändå kom loss och spelade tillbaka till Westin. Jøsendals skott var det bra tryck i, men målvakten borde nog ha fått mer näve bakom bollen, som seglade in i en retsam båge. Den i mittförsvaret inbytta Ellen Gibson kunde just därpå skicka iväg en tidig djupledsboll, som Jøsendal snappade upp. Efter att ha skurit in i mittbackens tänkta löpväg från högersidan, fick vi se ett distinkt frilägesavslut.

Hammarby, som bytte in unga duon Ida Gagnfors och Lykke Ihrfelt, var i slutskedet närmre 5-0 än LFC en reducering – paraden som Tamminen tvingades till på stopptid var vass, fast med offsideflaggan uppe. Blakstad kom å sin sida, just dessförinnan, fel till bollen i praktläge då hon gärna ville näta efter sina två nämnda chanser. Sammantaget var det här en odiskutabel överkörning förhållandena till trots. Och nog för det spelats ett antal genomblöta matcher genom åren, men frågan är om man sett ett Bajen-lag genomföra en vattnig försäsongsdrabbning så här väl.


Mattias Jansson


Foto: Henric Wauge

HTV

Dam