15 maj 2024

Avgjort på 15 sekunder när Bajen föll mot MAIF

Annons
Annons

Det var upplagt för en fin fotbollskväll med 14-gradig värme och sol på Listerlandet och Strandvallen, där 381 grönvita sökt sig till de gästande sektionerna denna onsdagskväll. Och det blev det – men för drygt 3000 i hemmapubliken. En katastrofal period mot slutet av första halvlek drog ner rullgardinen helt för Bajen, som sedan aldrig var nära.

0’ Hammarby kom till spel utan avstängde Shaquille Pinas och tränarstaben använde då Marc Llinares som vänsterback efter sitt fina pausinhopp i Norrköping, och Pavle Vagić som högerback. Den sistnämnde skulle komma att flytta runt en del på planen. På innermittfältet startade i kväll Markus Karlsson, som ju blev utan speltid senast.

2’ Edvin Kurtulus som bildade mittlås med Mads Fenger varnades redan minuten in, för hög spark.

6’ Mjällby satte in en skyhög press och sprintade bland annat in i straffområdet med fyra gulsvarta vid Bajens insparkar. Då de grönvita gav igen med samma mynt fem minuter in kunde det ha resulterat, då Nahir Besara bröt och satte Abdelrahman Boudah i skottläge. Motståndarben hann dock emellan och utfallet blev hörna. De följande minuterna svarade Oliver Dovins U21-landslagskonkurrent Noel Törnqvist för ett par svajiga aktioner med fötterna, som en annan afton kunnat straffa sig. Istället var det i Hammarbys box som den typen av olycka snart skulle vara framme.

24’ Det var just efter att HIF försökte spela sig ur nämnda press vid en inspark, då en vänsterhörna ganska onödigt gavs bort till fasta-starka MAIF, som första baklängesmålet kom. Viktor Gustafson fick efter att lyftningen styrts nicka dit 1-0 ur bortre ytan.

25’ Hade vi lirat effektiv tid, som somliga förespråkar, så hade dessvärre nästa minutnotering kunnat vara densamma. För efter avsparken tog det 15 sekunder innan 2-0-bollen låg i nät. Bajen försökte svara och gå framåt, men blev överambitiöst med en snäv passning mot mittlåset som Imam Jagne snappade upp. Den gambiskgöteborgske anfallaren petade bollen förbi Vagić och Dovin hann sedan inte ner som han ville på skottet.

27’ Ett ras – som kunde blivit tre mål bakåt på tre minuter. Men när Jacob Bergström såg ut att rinna igenom helt, så hann Pavle emellan. Matchens tackling; en utmärkelse han nog kunnat klara sig utan en sådan här kväll.

43’ Trean skulle ändå komma, genom just Bergström, som bjöds på en enkel bredsida i nät då Kurtulus och Fenger gav honom bollen till skänks några meter från mållinjen. Tränarduon hade således en del att fundera över till andra halvlek. De valde att släppa in Oscar Johansson och Hampus Skoglund; Vagić klev in i mittlåset och då varnade Deniz Gül gått ut varierade det vem som höll till centralt där framme.

65’ Första 15-20 i andra halvlek var inte särskilt hoppingivande, bortsett från att de värsta fokustappen åtminstone var bortslipade. Herman Johansson friställdes ändå centralt från vänster, men var märkligt rädd om fötterna då han kunnat direktavsluta. Hammarby gjorde i nästa matchminut ett dubbelbyte och Pavle fick återigen flytta, nu upp på mittfältet, då Kingsley Gyamfi och Bouzomana Toure kom in. Ungefär därifrån såg det bättre ut igen – Bajen hade tre skottlägen som åtminstone hade blivit farliga, ifall man fått tryck i avsluten… Å andra sidan tvingades Dovin rädda ett friläge med knappa kvarten kvar, då inbytte Abdoulie Manneh hade all tid i världen på sig.

90+4’ Andra halvlek var en transportsträcka – där Hammarby inte var särskilt nära att ens reducera – som till slut var till ända. Det återstod bara att tacka ett i 90 minuter plus tillägg levererande bortafölje för stödet, och sikta mot förberedelserna inför helgen.