4 februari 2024

Bajen föll i lägeravslutande rock'n'roll-möte

Annons
banner
Annons
banner

Vill man vara syrlig, så kan man säga att dagens träningsmatch varken hade betoning på träning eller match, då Sarpsborg satsade som i en seriedrabbning medan det spelmässigt handlade mer om tuta och kör än om strukturerad fotboll. Ska man istället vara positiv, så är det väl inte dumt för ett lite nedtränat Hammarby att projiceras för dueller och omställningsspel så här inför säsongen. Viktor Djukanovićs tre mål räckte inte ens till kryss, då Bajen föll med 4-5 – ett scenario som nog inte upprepas många gånger i montenegrinens karriär.

(Foto: Henric Wauge)

Nu hävdar visserligen somliga att Sarpsborg heter 08 eftersom forna rivalerna Sarpsborg FK och IL Sparta slogs samman år 2008, men det kan precis lika gärna handla om de många inslagen med förflutet i ekenslaget. Stefan Billborn och Jocke Björklunds adepter kom till spel med såväl Jeppe Andersen som Aimar Sher i startelvan medan Junior hoppade in i början av andra halvlek. Fjolårets åtta i Eliteserien mönstrade även allsvenskt bekanta namn som Jo Inge Berget och Simon Tibbling.

Det norska motståndarlaget lade få fingrar emellan under de 90 minuterna och matchinledningen var inget undantag. Det dröjde dessutom bara fem minuter innan Abdelrahman Boudah, i dag till höger i den offensiva trean, hamnade i skärmytsling med en till synes övertänd Sher. Minuten därpå kom också en försmak av vad detta än mer skulle handla om – mål i massor.

Hammarbys ledningsbalja var frukten av ett fint anfall; Hammar vann bollen på mittplan och Mikkelsen satte fart på den, då han såg Marc Llinares löpning på spanjorens vänstersida. Med sig hade han Djukanović som fördelade vidare till Mikkelsen. August insåg att det blev för trångt i boxen och satte ut lädret till Marc, vars hårda inspel via målvaktsnävar och backben damp ner för Viktor, som påpassligt rakade in 1-0.

Mönstret skulle upprepa sig. Sher drog nästan direkt efter avsparken på sig ett humörtappsgult efter att ha satsat sent mot Simon Strand – och efter att Mikkelsen just därpå fått se ett rappt skott räddas av Leander Øy, så blev han istället framspelare till 2-0-målet, kvarten in. Efter en ny, snabb central räd kom passningen till Djukanović, som retfullt enkelt vinklade dit bollen i bortre burgaveln från vänster.

Där och då såg det inte ut att bli en speciellt körig eftermiddag för Oliver Dovin, men snart sattes han i arbete – danske anfallaren Henrik Meisters skott tog på Pavle Vagić i mittlåset, ändrade riktning och fordrade en bra räddning. Jusef Erabi hade å sin sida en ungefär likvärdig möjlighet att göra 3-0 med 20 minuter på uret. Mikkelsen följde upp ett fint ryck med en breddande boll till höger, vilket gav fritt skottläge om än ur snäv vinkel, men Erabis chipp gick inte bara över Øy utan även ribban.

Istället… ja, vad ska man säga? Bajen kroknade visserligen mot slutet av halvleken samtidigt som Sarpsborg bibehöll sin intensitet och skyhöga press, men de två målen som gav 2-2 med in i omklädningsrummet var båda slumpens skördar. 2-1 efter 34 minuter kom på hörna, sedan ett hopslag i boxen gett Peter Reinhardsen chansen att vrista dit bollen. Motståndarlaget gruffade på och Meister kunde gott och väl ha fått två gula kort i samma sekvens, då han först gav Hammar en brysk tryckare i ryggen och sedan också delade ut en eftersläng. Att det kunnat sluta med mer än en varning insåg bänken, då en ledare rusade ut på planen för att dra undan anfallaren. 2-2 kom sedan efter ett snabbt blått anfall i 43:e då Meister fick Shaquille Pinas brytningsboll på smalbenet, vilket gav en märklig båge över en maktlös Dovin.

(Foto: Mattias Saaranen)

Till andra halvlek ersattes Strand och Llinares av Markus Karlsson och Anton Kralj. Den sistnämnde hade tidigt ett fräsande skott i ribbans översida, och minuten därpå var Besara rätt så nära att trycka dit bollen och lösa återtagen ledning. Vi fick se en fortsatt märklig matchutveckling med ett nytt danskt mål för Sarpsborg, då mittbacken Anton Skipper nådde högst i främre ytan och knoppade dit en högerhörna.

2-3 i 53:e följdes av 3-3 nästan direkt på avspark – Kralj for fram och fann Boudah, som med ett enkelt men säkert näravslut replikerade. Kvarten in var vändningen fullbordad. Vagić fann först Djukanović med en fin uppspelsboll varpå inspelet ämnat för Erabi bröts av siste försvararen. Nahirs vänsterhörna möttes sedan av Hammars nickförsök, och här får man ju medge att det var turligt, då bollen damp ner framför Viktors fötter – 4-3 och hans tredje pyts.

Ledningen skulle inte stå sig mer än tre minuter. Snackisen för dagen blev den märkliga 4-4-kvitteringen, då Sondre Ørjasæter nöp till från halvdistans och pricksköt. I nät, men kanske hade domarteamet missat detta, om inte Besara sportsligt påtalat att mål borde dömas. En fadäs ändå, förstås, som hade kunnat undvikas om det gulsvarta laget kollat målnäten innan avspark.

Med 20 minuter kvar byttes Marcus Rafferty och nyligen anslutne Tesfaldet Tekie in, vilket framemot slutvisslan följdes av ett nytt dubbelbyte där Montader Madjed som ju lirat mästerskap för Irak samt Deniz Gül kom in i spel. Däremellan hade likaledes inbytte Martin Hoel Andersen avgjort matchen. Det var i 79:e minuten som Dovin återigen fick släppa ett välplacerat halvdistansavslut förbi sig. Nahir hade ett sista kvitteringsläge på stopptid, men fick inte rätt knorr på skottet sedan han skurit in från höger, och 4-5 blev därmed slutsiffrorna i Marbella-lägrets sista match.


Mattias Jansson


Foto överst: Mattias Saaranen

Nyheter

Herr