16 mars 2024

Bajen i förarsätet efter utskåpning mot AIK

Sett till segersiffrorna gjorde Hammarby processen kort med AIK, som fick sota för poängtappet mot Djurgården föregående helg. Och nog var 4-0 rimligt sett över hela matchen. Under delar av första halvlek såg visserligen Bajen något överrumplat ut av svartgula satsningar inför 1000 högljudda på ”Skyttan”, men då Anna Jøsendal nickat dit det andra grönvita målet i tilläggsminuten blev den andra trekvarten en bekväm resa. Här ser vi tillbaka på länsderbyt i minuter och foton.

0’ Regnet kom lagom till uppvärmningen och även om mattan inte blev i närheten av så svårspelad som i träningsmatchen mot Linköping, så gjorde förstås nederbörden sitt till förutsättningarna. På träläktaren bakom AIK-keepern Serina Backmark gällde det att hålla värmen i den nollgradiga väderleken. Och på den faktiskt vackra huvudläktaren hade hemmapubliken inte bara skydd mot vätan, utan även bättre akustiska förutsättningar. Ändå var det nästan chockartat att slå sig ner där, med både visst drag och sedermera även halvtidstifo intill sig, efter alla besök där Bajenpubliken knappt bjudits tuggmotstånd alls. Men roligt, förstås.

14’ Hammarbys första fem minuter var bra – det var tydligt att man inte tänkt bjuda in även tvillingsyrran, efter föregående helg. ”Gnaget” var mest inriktat på att följa sin matchplan, som främst tycktes handla om att smälla på i duellspelet, gärna med sådana där derby-sena satsningar. Det föll förstås de svartgula supportrarna i smaken och det uppstod tidvis under första halvlek en växelverkan mellan läktare och plan, som det vanligtvis fåtaliga klackfolket nog suktat efter i många år. Men den symbiosen var nog en klen tröst, då Bajen obarmhärtigt tog tillvara på de lägen man genom individuell och kollektiv offensiv skicklighet tog sig till. Som då Anna Jøsendal tog sig runt Monica Hagström, som spelade till höger i fembackslinjen, och fick på ett inlägg som blev överlångt men fångades upp av Smilla Vallotto. Emilie Joramos skott täcktes, men bollen hamnade hos Julie Blakstad som kunde trycka dit 0-1.

45+1’ Symtomatiskt var det att Vilde Hasund snabbt hämtade bollen ur nätmaskorna efter ledningsmålet – trots att det faktiskt var AIK som hade chansen att både spela bort Hammarby och säkra eget avancemang efter sin inledande vändning mot KIF Örebro. Här skulle det inte lallas till det, om målskillnad blev av vikt. Med dagens resultat kan den kvoten inte längre spela roll. Och precis innan halvtidsvisslan, någon minut efter att Adelisa Grabus skjutit tätt utanför Anna Tamminens högerstolpe, kom baljan som säkrade trepoängaren. Jennie Nordin, hemmakapten och mittback, fick inte alls till sin rensning som Stina Lennartsson fångade upp längst ner i sin högerkorridor – och ett vackert inlägg senare kunde Jøsendal nicka dit 0-2 invid bortre stolpen, och nu när halvleken ändå skulle blåsas av tog hon sig tid att fira ordentligt med bortaföljet.

54’ I början av andra halvlek bytte lagen chanser. Ett sårat AIK hade behövt få utdelning på läget två minuter in, då Michelle Rojas Flores sånär hann fram bakom överspelade Tamminen för att stöta dit ett högerinlägg. Än närmre var dock Hammarby med 52 minuter blankt på uret. Jøsendal övermannade återigen Hagström, nu med en bollstöld, och dubbla skott följde där Backmark räddade starkt på Blakstads direktavslut och där pausinbytta Thea Sørbos returboll täcktes av försvarare. Men redan i samma matchminut fick Grabus smaka på sin egen duellmedicin, när Emilie Joramo vann bollen och satte den i djupet för Hasund. Andrabollen efter det täckta inlägget hamnade hos Blakstad, som tog den med sig på volley och med en elegant yttersida överlistade målvakten – 0-3.

69’ Nordin, möjligen extra derbyvresig med tanke på matchutvecklingen, passade på att trycka till Tamminen efter nedplockad kantfrispark då halvtimmen återstod – och slapp undan gult till grönvit irritation. Snart skulle rena utklassningssiffror också skickas upp på ”Skyttans” resultattavla, efter ett smått förnedrande 0-4-mål signerat Sørbo. Upprinnelsen var en sådan där precis, svepande crossboll signerad Joramo som vi nöjt börjat vänja oss vid denna vårvinter. Blakstad fångade upp den till höger i straffområdet och hittade Thea, som såg att Backmark var en bit ut från sin mållinje och chippade över henne från straffområdesgränsen, för att sedan bjuda på en smått originell målgest.

81’ Visst är det värt en egen minutnotering att Ellen Wangerheim kunde göra säsongens första matchminuter, då Jøsendal med glädje lämnade plats för anfallaren.

94’ Det ska först sägas att AIK var oerhört nära ett tröstmål mot slutet av ordinarie tid. Tamminen stod i vägen såväl då Grabus nickade från nära håll som när Nova Selin högg på returen och kunde kasta sig över lädret. Rädda behövde emellertid inte Backmark göra på tilläggstid, då inbytta Emma Westin ordnat straff åt Julie, som sköt den utanför. Samtidigt hade KIF vänt mot DIF; missen betydde inte ett dugg mer än ett bommat oäkta hattrick för Blakstad.

”Norge, Norge, ge oss en sång!” ekade över Solna efter slutsignalen. Nu behöver den kvartetten och övriga kliva fram även i gruppfinalen kommande söndag. Biljett köper du här!

Mattias Jansson

Foto: Henric Wauge och Bildbyrån

Nyheter

Dam