29 juni 2024

Bajen numret större än ”Peking” även borta

Hammarby förlängde i dag de fina sviterna – fyra trepoängare i följd med prydliga 12-0 på mötena med Vittsjö, TFF, AIK och nu Norrköping – och hänger på Häcken där uppe. Spelmässigt var det inte klang och jubel, men i boxarna var Bajen i allmänhet och Ellen Wangerheim i synnerhet både starkare och vassare. Här är bortamatchen i Östergötland summerad i foton och minuter.

0’ Efter fredagskvällens syndaflod i Norrköping, där räddningstjänsten fick rycka ut på över 30 larm om översvämningar och spårvagnarna vadade fram genom staden, så var fotbollsförutsättningarna istället fina på lördagseftermiddagen – 20 grader och sol, om än med lite blåst. Publiken svarade upp trots att IFK gått knackigt med tre mållösa matcher bakom sig och bland 1518 på ”Parken” stod två jämnstora klackar mot varandra. Däremot ställdes inte Bajen-lånade Sara Kanutte mot sina lagkamrater från start. Hammarby kunde å sin sida åter mönstra Ellen Wangerheim i startelvan – vilket blev en tydlig tunga på vågen även om de grönvita, som i hemmamötet för sex veckor sedan, helt enkelt skulle visa sig numret större. Lira kunde även Julia Roddar, trots en lättare smäll på värmningen.F Noterbart i elvan var också att Eva Nyström i och med sin start nådde 100 matcher i HIF-skrud.

3’ Det matchavgörande målet svarade Ellen för redan i tredje minuten. Smilla Holmberg hade ordnat en högerhörna som blev dubbel – det första försöket var en fyndig variant där Vilde Hasund sprintade ut från busskön i boxen för att möta Jonna Anderssons korta hörna med en skarv till Emelie Joramo, som dock fick sitt skott täckt. Nästa var mer av raka rör-karaktär – en riktigt välriktad serve från Jonna, där Wangerheim mötte med skallen i bortre ytan efter att ha tagit sig loss från sin bevakning. Hasund gjorde som hon brukar – jublade ikapp med bortaföljet.

Norrköping vann allt mer på innermittfältet, åt sig på så vis in i matchen och hade bud på att spräcka sin målfria svit, inte minst 17 minuter in då Sabina Ravnell sattes i praktläge från höger, men inte fick bättre fart på skottet än att Anna Tamminen enkelt kunde skopa upp bollen. Desto större besvär fick Hammarby-målvakten fyra minuter därefter, på ett till synes mindre hotande läge. Wilma Leidhammar fick sig en tryckare av Alice Carlsson och trots långt avstånd fick Vesna Milivojević på en lurig bollbana. Australiensiskans frispark fick motas med en innebandyliknande knästående räddning, där Tamminen hade god hjälp av kaptenen som fick undan returbollen.

42’ Men istället punkterades matchen i praktiken strax innan vilan. Julie Blakstad och Holmberg hade tagit sig till skapliga lägen efter längre anfall, men istället resulterade en tidig djupledsboll signerad Carlsson – något av mittbackens offensiva specialitet. Förstatouchen då Wangerheim stuckit i djupled var finfin, andratouchen tillräcklig – men den näst sista sisådär; då Sofia Hjern kom ut snabbt fick den långa tåpajstån plockas fram för att överlista keepern, och det är ju en avslutsteknik det också.

51’ I halvtid slängdes så Kanutte in, applåderad av båda supporterlägren då bytet annonserades, varav hemma-kortsidan sjöng att hon ”är för bra för Hammarby”. Det skulle dock bli ännu en tung dag för de vitblå anfallarna. Och snart kom också 0-3. Faktiskt hann man några minuter in i andra tänka att Blakstad öppnat halvleken rejält inspirerat på sin vänsterflank. Och vips var även hon målskytt, efter att ha tryckt dit bollen från nära håll. Förarbetet svarade Holmberg för, då hon rev åt sig bollen ner mot högra hörnflaggan och tog sig in i straffområdet. Dessutom fick hon in lädret till Wangerheim, och då försvarare tre gånger var i vägen för tvåmålsskytten passade Julie på att raka in fjärdebollen.

69’ Ellen fick nöja sig med två lördagsbaljor. Nära ett oäkta men fett hattrick var det halva halvleken in, sedan Jonna lyft in en boll bakom hemmalagets backlinje. Wangerheim kroppsfintade bort Maya Antoine och lyckades också med konststycket att få bollen förbi Hjern med en tunnel – utan att röra kulan – men den kanadensiska backen kunde ta sig tillbaka in i situationen och störa så pass att det till synes enkla avslutet i tom bur för en drömbalja blev till en ganska grov miss.

90+5’ För IFK var aldrig nära att göra match av detta. En svettig räddning tvingades dock Tamminen till, då inbytta Molly Wiklander rann igenom från höger med fem minuter kvar. Anna sträckte ut längs mattan och räddade till hörna – Hammarby kunde således inte bara fira fjärde raka trepoängaren, utan även fjärde raka nollan bakåt. Bland de nöjdare var nog Stina Lennartsson, som återvände i matchspel då hon löste av Holmberg – den högerbackspositionen är det onekligen konkurrens på.

På fredag tar Bajen emot AIK på Tele2 Arena. Säkra din plåt här intill!

Mattias Jansson

Foto: Bildbyrån och Henric Wauge

Nyheter

Dam