14 oktober 2023

Bajen spelade ut CL-roterat Rosengård

Det finns bra och dåliga tillfällen att möta en abdikerande gigant. Rosengård, mellan Champions League-kvalmatcher, valde att endast behålla en viss Emma Jansson i startelvan efter vinsten i Serbien. Visst fanns ändå kvalitet på planen och FCR kunde ta ledningen, men snart straffade Hammarby en omeriterad backlinje hårt – 1-5 till trots, så storspelade U23-landslagsmålvakten Angel Mukasa inför nära 3000. Toppstridsläget för tillbakastudsande Bajen är med dagens resultat oförändrat.

Bildbyrån

Olivia Schough, en av de bortroterade nyckelspelarna, fick sig en passning för sin kommentar om HIF-publiken efter vårmötet på Kanalplan – av de 317 bland bortaföljet som valt kortsidan. Beträffande den grönvita startelvan, så fick Ellen Gibson återigen spela centralt i backlinjen då Simone Boye visserligen var åter bland de 18 men inte startredo. Och nog hade Pablo Piñones-Arce med stab en föraning om vad Rosengård skulle ställa upp med för manskap. Istället för fysiskt starka Emma Westin valdes Smilla Vallotto centralt på mitten jämte Julia Roddar, och det hyperkreativa sommarförvärvet gjorde ingen besviken. Efter ett bra inhopp mot Kristianstad fick Smilla Holmberg ta hand om högerflanken – och hon skulle ställa till rejäl oreda då hennes närmsta motståndare på planen ”bara” var några år äldre. Det var ändå inget mot hur Ellen Wangerheim skulle såra FCR, då hon var tillbaka som central anfallare.

Bajen hade lite flyt med väderleken och den sedvanliga skånska höstblåsten – men vind i seglen för egen maskin, från avspark. Inga andra jämförelser gjorda mellan IFK Kalmar och FC Rosengård, men stundtals var Hammarby lika överlägsna i denna bortamatch, som i spel mot ett mål-tillställningen på Guldfågeln Arena – även om omställningshoten var av en helt annan kaliber. Ledningsmålet var nära efter fyra minuter då en hårt trängd Wangerheim skapade skottutrymme för Madelen Janogy efter Jonna Anderssons inlägg; avslutet var på väg i nät men fastnade på en försvarare.

0-1 kunde också ha kommit då Alice Carlsson i sjunde minuten mötte Vallottos hörna med en nick tätt utanför. Istället kom ett ologiskt 1-0 direkt därpå. Eva Nyström drällde med bollen vid mittlinjen och… än har FCR bredd i sin trupp. Boyes landslagskompis Olivia Holdt, halvordinarie hos de mörkblå, svarade för en soloprestation på hög nivå då hon efter bollstölden kropps- och skottfintade sig till ett enkelt näravslut i nät.

Omotiverat så långt, absolut, men stundtals visade tonårstalanger Bea Sprung och Mikaela Stojanovska mer än bara ungdomlig entusiasm – och att man inte tänkte ge bort något gratis till de guldjagande gästerna. Det blev emellertid sällan mer än några fina kombinationer på Janssons mittfält, och snart var den grönvita chansproduktionen åter i full gång. Drygt en kvart in tog Gibson fram bollen till Vallotto, som med en delikat genomskärare friställde Wangerheim – som inte alls fick ordning på avslutet då Angel Mukasa kom ut snabbt. Minuterna därpå blev motiga för Roddar, som först sköt tätt utanför och sedan drog på sig ett senare ödesdigert tidigt gult kort för protest.

Hammarby skulle vända till ledning innan paus och båda målen bar tydliga drag av revansch. Just i halvlekens mitt läste Wangerheim en svag hemmapassning och petade den förbi Jo-Anne Cronquist, till fri gata mot Mukasa. Och vid det här friläget fanns inga tveksamheter – bollen rullades till höger om keepern, just nedanför bortaföljet. Härifrån orkade Rosengård inte längre defensivt, och med större tålamod på väg in i sista tredjedelen hade Bajen fått fram än fler jättelägen.

Det skulle nog ha rasslat på nytt med tio minuter till vilan, men en välplacerad målvakt klarade Vallottos centrala skott. Matilda Vinberg klev in i handlingen på allvar då 40 sekunder återstod av halvlekens ordinarie tid, med en utsökt lyftning in till Janogy – som fick skottet förbi keepern men inte lyckades passera Stojanovska där bakom. Bättre gick det för Nyström, som reparerade med råge när hon mötte Alice Carlssons lyftning med en lobbnick i nät – ledning och arbetsro inför andra halvlek.

Henric Wauge

Och de kvarvarande 45 minuterna skulle bli en defilering. Janogy borde ha punkterat matchen fyra minuter in, frispelad från vänster av Vinberg, men fick inte till försöket att sätta bollen i bortre burgaveln. Men halvannan minut därpå kunde även hon revanschera sig. Vallotto smekte in bollen i ytan mellan försvararna, i straffområdets vänstra utkant, och efter att ha hållit sig på benen vid Stojanovskas knuff kunde ”Madde” skicka ut försvararen för att köpa korv. Andersson fick en kort passning men valde instick till Wangerheim, som tog emot och vräkte upp bollen i nät.

Bortsett från ett av Bajensupportrarna bejublat Emilia Larsson-avslut långt utanför i soprent läge, så var det mest en fråga om hur stora segersiffrorna skulle bli. Kvarten in var Hammarby nära ett drömmål då Vallotto klackade till Vinberg, som sånär hittade Janogys skalle i boxen. Matilda fick också chansen på en frispark som slogs över, innan Madelen tvingade Mukasa till en stark parad med ett hårt halvdistansskott. Samtidigt som det solregnade i sidled över Malmö IP, så släppte Rosengård in tre ordinarie pjäser – japanska nyförvärvet Mai Kadowaki, Ria Öling som avgjorde mot Spartak Subotica och Caroline Seger. Likväl var hemmalaget aldrig nära att göra match av detta igen.

Mitt i halvleken bommade Wangerheim ett praktläge, förarbetad av en oförtrutet spelsugen Janogy, där skottet vinklades utanför vid ännu en möjlighet mitt i motståndarnas box. Istället kom 1-4 via ett samarbete dem emellan i 72:a. Anfallet drogs upp ända från Anna Tamminen och återigen hittade Vallotto fram till ”Madde” med en passning i vänstra ytan. Anfallaren såg först inte ut att alls få ordning på bollen, men här studsade den rätt, och halvliggande kunde 19-åringen fullborda karriärens första allsvenska hattrick. Bara tre minuter därefter var femettan ett faktum. Roddar såg Wangerheims löpning till höger och den kvarvarande försvararen fintades undan. Mukasa klarade skottet, men på returen var Janogy på rätt plats, för ett enkelt volleyavslut.

Kanske borde Rosengård ha uppträtt med mer tonvikt på defensiv stadga, allra senast efter trippelbytet då alla möjligheter fanns att börja uppträda mindre naivt. För det här hade kunnat sluta med en än större Bajen-vinst än dessa utklassningssiffror. Hammarby-publiken jublade för varje passning och sjöng om Europaspel; det kändes inte som att något alls kunde störa klanget och jublet, ens då Sofie Bredgaard sånär vek in och reducerade från sin högerkant.

Men då två minuter återstod av ordinarie tid hände det som inte fick hända; då Roddar – som kanske kunde ha bytts ut – gjorde ner Seger i mittcirkeln, så bedömde domarteamet det som en hindrad omställning. Ett ganska tufft gult kort, som gör att HIF mot Kristianstad återigen får tänka till kring centrallinjen. Men veckan ska såklart också användas till att njuta av ett fortsatt slagläge, efter det stora gapet upp till Häcken inför VM.

Bildbyrån

I nästa omgång står säsongens sista match på Södermalm och ett nytt toppmöte på programmet. Det blir trångt om saligheten på lördag 15.00 då Linköping kommer på besök – säkra din plats här!

Foto överst: Henric Wauge