8 juni 2024

Bajen tappade till tung tredje torsk

Hammarby föll tungt i dagens hemmamöte med ett spelskickligt Växjö och kunde således inte studsa tillbaka efter förlusterna i toppmötena med Rosengård och Häcken. Som mot FCR var marginalerna inte på Bajens sida, men det som man själv har makt över hackade också betänkligt i respektive tredjedel. Här är matchen summerad i minuter och foton.

0’ Även i denna förvisso viktiga men ändå ”lunkmatch” bjöd klackläktaren in elvan med ett större tifo. Eva Nyström som ju inledde på bänken borta mot Häcken, och ställdes över borta mot Nederländerna men startade då Finland kryssade i hemmamötet, var åter även i Hammarbys elva. Julia Roddar stoppades dock av en känning och ersattes på innermittfältet av Thea Sørbo. Mellan stolparna stod Moa Edrud kvar, även om Anna Tamminen fixade 75 minuter i träningsmötet med AIK.

12’ Hammarbys inledande chansproduktion var god. Sju minuter in tog Ellen Wangerheim emot och spelade vidare till Julie Blakstad, som från snäv högervinkel sköt tätt utanför via försvarare. I vänsterhörnans andravåg skickade Jonna Andersson in en tidig lyftning i boxen, där Wangerheim kom åt bollen med huvudet men inte kom över den tillräckligt. Och i tolfte minuten stack Anna Jøsendal åt Jonna bollen – inspelet kändes lovande men Wangerheim nådde inte riktigt fram.

18’ Alice Carlsson och Smilla Holmberg sökte flertalet gånger Blakstad med något för branta djupledsbollar i högerkorridoren.

26’ När det börjat kännas som att trycket ebbat ut lite, så… kom utdelningen. Nyström spelade upp till Jøsendal som återigen kombinerade med Jonna, och som fann Smilla Vallotto i straffområdet. Wangerheim fick inte träff då inspelet skar genom målområdet – men där bakom fanns Blakstad, som kunde raka in 1-0.

35’ Glädjen blev emellertid kortvarig. Växjö kunde sätta in en omställningsattack sedan Jenny Danielsson starkt hållit emot på mittplan och sedan funnit Larkin Russell på vänsterkanten. Inspelet gick tillbaka mot halvmånen, dit Thórdís Ágústsdóttir löpt. Första skottförsöket fastnade på Eva, men isländskan fick ett nytt läge och kunde då trycka dit 1-1.

39’ Reaktionen var det inget fel på och Bajen tog sig till flera möjligheter att ordna pausledning. Två minuter efter bortakvitteringen såg Carlsson att Sørbo skaffat sig en yta till höger om straffområdet. Ett fint inlägg ledde till hopslag mellan Vallotto och en försvarare – och till en mot en-läge från några meter, för Jøsendal. Danska landslagskeepern Maja Bay Østergaard kom dock ut snabbt och lyckades rädda. Hammarby hade också en boll i nät, efter hörnan. I dess svallvågor skickade Emelie Joramo in ett högerinlägg som såväl Nyström som Carlsson försökte komma åt. Istället gick det i nät via Dessi Dupuy, som… reagerade likadant som Jessica Wik i Rosengård i en liknande situation häromveckan, det vill säga inte alls. Frispark mot HIF dömdes hursomhelst. Strax innan visslan hade också ”Valle” ett pressat avslut på andraboll, men inom målvaktens räckvidd.

51’ Lägen för 2-1 fanns också tidigt i andra halvlek. Fem minuter in skarvade Blakstad fram Wangerheim, som starkt skar in framför sin försvarare men sedan inte hittade luckan mellan burväktarens ben.

57’ Samtidigt hade också Växjö två ramträffar – den första strax innan Wangerheims chans och den andra två minuter innan… man också tog ledningen. Ágústsdóttirs skott i stolpens utsida och Heidi Ellingsens i ribban följdes av att Dupuy återigen var sist på en boll som gick i nät, men i rätt bur denna gång. Efter ett snabbt anfall ända nedifrån egen inspark kunde bulgariskan springa in sitt avslut, då hon mötte ett vänsterinspel.

71’ Hädanefter hade Bajen svårt att hitta rätt i jakten på att, till att börja med, återställa det oavgjorda läget. Halvchansen då Wangerheims och Bay Østergaards luftduell slutade oavgjort – vilket ju räcker då nätmaskorna försvaras – efter Jøsendals överlapp och inlägg var symptomatisk.

77’ Nu får vi hoppas på att det inte är något allvarligt, men de otäckaste skadesituationerna är ju ofta de där spelaren går i backen oattackerad, som här då Jøsendal klev fel då hon bröt till inkast.

90+2’ HIF hade genomgående och särskilt efter 1-2 svårt att bryta upp de svartkläddas defensiv och att bryta mönster; frågan är om ett enda grönvitt halvdistansskott avlossades i dag. Försökte gjorde inbytta Emma Westin och Vilde Hasund, men den sistnämndas näravslut i 88:e täcktes någon meter framför mål. Sista läget blev likaledes inhoppande Bella Anderssons, då hon på tilläggstid nickade i bortre ytan på en vänsterhörna, men inte fick avslutet på mål. Resultatet blev således en rejäl missräkning och nu gäller det att hitta tillbaka till poängplockandet, närmast nu på torsdag i Vittsjö.