19 maj 2024

Bajen växlade upp till derbyseger

Annons
banner
Annons
banner

Första halvlek såg långa stunder mer ut som gåfotboll än ett derby, då AIK uppträdde oerhört avvaktande. I andra växlade Hammarby upp – efter Shaquille Pinas 1-0 decimerades motståndarna och då Deniz Gül distinkt utökade kändes saken klar. Ioannis Pittas reducerade dock och en uddamålsledning är aldrig bergsäker, men trepoängaren var i slutändan lika odiskutabel som skön.

0’ Det var två stukade lag som efter tunga bortaförluster klev in i dagens derby – AIK:s tredje för året, men Hammarbys första. Efter att Bajen fallit i Halmstad gjorde sig somliga lustiga över minutrapport-rubriken, med viss rätt. Här var det dock verkligen två unga rivallag som ställdes mot varandra, särskilt då AIK som ogärna ändrat i elvan hade en erfaren duo avstängd, och fick slänga in tonåringarna Taha Ayari och Victor Andersson. HIF gjorde inte mindre än fem förändringar efter debaclet på Strandvallen – Oscar Johansson, Hampus Skoglund, Bazoumana Toure och Fredrik Hammar tog plats från start där Shaquille Pinas också var åter efter avstängning. I den 24-gradiga hettan lät Hammarby vattenspridarna verka sent framför respektive kortsida, men till slut kunde tifona prunka ostört, där det grönvita lyfte klubbhistoriska skeenden.

14’ Det skulle alltså gå att sätta fart på bollen i första halvlek. Det gjorde ingen, under en stundtals nästan parodisk första trekvart. Från första matchminuten var det uppenbart att Bajen fick trilla boll fullkomligt ostört och opressat, ända in på offensiv planhalva, mot ett fyra insläppta i snitt-lågt stående AIK. Hammarby tillbringade främst halvleken med att observera motståndarnas beteende. Vid ett tillfälle brann det emellertid till – Hammar vann bollen av Ismaila Coulibaly som tvingades stoppa en tänkt omställning; ett gult kort som firades av Fredrik och fick betydelse.

27’ Den här minutangivelsen är ett rent påhitt, eftersom den kvittar. För det var otaliga gånger i halvleken som ”Gnaget” sökte Ioannis Pittas med den tidiga djupledsbollen, bara för att få se Pavle Vagić stoppa ner cyprioten längre och längre i sin ficka.

30’ Om något liknade en grönvit målchans innan halvtid, så var det Toures nick efter Nahir Besaras högerinlägg. Numret att nicka tillbaka mot första burgaveln blev dock för knepigt och bommade, då 18-åringen inte nådde upp över bollen.

41’ Och så hade Coulibaly ett motsvarande läge, förstås efter att ha petat bollen förbi trätobrodern Hammar, men utan att vara närmre än så här att sätta Oliver Dovin i arbete med skottet.

52’ Hammarby kunde inte gärna dra ner på bolltempot ytterligare efter paus, men det var ett annat omgående, sedan man fått prata ihop sig under vilan. Snart kunde man också kombinera sig fram till ett första läge att ta ledningen. Efter en AIK-framstöt fick Deniz Gül tag i bollen framför egen halvmåne – och satte av. Anfallaren höll undan flertalet svartgula och släppte ut bollen till höger och Toure. ”Bazou” såg att Besara fyllt på i motsatt del av straffområdet. Det blev inte mycket till avslut för Nahir, då Anton Salétros jobbade hem och såg ut att kapa honom bakifrån – kaptenen vädjade förgäves till den friande domaren.

56’ På tal om kapningar, så fanns det gott om tillfällen för Bajenspelarna att derby-klippa motståndare i presspelet. Något behov av att elda igång lagkamrater och publik genom att ta sådana frisparkar och kanske varningar förelåg dock inte – övertaget var etablerat och då domaren väl blåste, så blev det nästan en nackdel för Hammarby att AIK inte tilläts försöka ställa om med fördel av boll. Återerövringen som alltså prioriterades klaffade så pass fint i det här skedet. Två minuter innan ledningsmålet svarade Toure för en fin aktion på sin vänsterkant, där Besara såg ut att överväga cykelsparken på inlägget, men han noterade att Johanssons läge där bakom var än bättre. Trycket i skottet uteblev dock.

60’ Det kan man inte säga om Pinas 1-0-träff. Bajen hade tryckt ner motståndarna och då ett mönster väl bröts uppstod farligheter. Här var det Skoglund som skar in oannonserat från sin högerkant och fann ytterbackskollegan som, inverterat heter det väl nuförtiden, tagit sig framåt i planen. Vänsterträffen satt välplacerat i bortre burgaveln.

63’ Olyckan kom långt ifrån ensam för gästerna. Hammar gav sig målinriktat och ganska sent in mot sin varnade motståndare på innermittfältet, till synes för att få till en situation, och man får väl säga att han kunde dra nytta av regelbokens oskrivna fraser om sträckt ben – en förtvivlad Coulibaly fick lämna planen efter en stämpling.

74’ Och med dryga kvarten kvar punkterade Gül tillställningen. Så var känslan där och då, och så blev också utfallet. AIK hade frispark på egen planhalva, men 18 sekunder senare fick Kristoffer Nordfeldt återigen vittja sitt nät. Pinas brytpassade fram bollen i sin vänsterkorridor där inbytte Viktor Djukanović tog den med i farten. Besara fick lädret centralt och Johanssons löpning in i boxen öppnade upp för Gül, som med ett par resoluta bollberöringar skaffade sig läget att skicka upp 2-0-bollen i taket. Och på tal om domslutsmarginaler – visst kunde Pinas gott och väl ha varnats för sitt 1-0-firande, men Axel Björnström ska nog vara glad om hans humörtapp efter denna balja inte granskas i efterhand; en knytnäve i ansiktstrakten på Hammar.

80’ AIK såg uppgivet ut, men då tio minuter återstod av ordinarie tid skapade en individuell aktion signerad Rui Modesto ändå nerv. Portugisen fick på ett precist högerinlägg som Pittas kunde möta med pannan.

84’ Erik Ring som kommit in från bänken för att låta Modesto ta större plats offensivt hade själv ett halvläge då han tagit sig fram från högerbackspositionen, men sedan sköt utanför. Och strax därefter osade det faktiskt katt på riktigt. Pittas kunde ta emot bollen till vänster i straffområdet och finna Bersant Celina, som sköt ur centralt läge. Om skottet gått igenom hade det kunnat leta sig in, och Shaquilles block hade också kunnat ge en ändrad bollbana för Dovin. Nu fick den istället exakt avsedd effekt och Oliver kunde lugnt skopa upp bollen. Hjärtat halvvägs upp i halsgropen, men i slutskedet spelade Hammarby av tiden på ett betryggande sätt.


Mattias Jansson


Foto: Bildbyrån, Mattias Saaranen och Henric Wauge

Nyheter

Herr