27 april 2024

Bergsäker trepoängare i Skåne

Hammarby lyckades inte besegra KDFF i fjolårets upplaga av serien, men i årets tredje omgång blev det tre riktigt stabila poäng på den lite tungsprungna bortaplanen. Här är dagens 2-0-vinst i minuter och foton.

0’ Hammarby kom till den skånska våren med axlarna nere, medan Kristianstad var något pressat efter raset i hemmaderbyt mot Rosengård senast. Dock hade Bajen glömt Anna Tamminens gula målvaktströja hemma, så det blev till att låna Moa Edruds, mot det orangea hemmalaget – nästan ett dåligt omen.

5’ KDFF inledde med ett frenetiskt pressarbete, men utan att lyckas störa Hammarby nämnvärt. De första lägena var grönvita – Anna Jøsendal nickade då HIF fick en hörna till skänks och Julie Blakstad snappade upp en snäv orange passning i eget straffområde men sköt sedan tätt utanför. Kristianstad fortsatte som hittills under säsongen att vilja spela sig igenom pressen vilket emellanåt gick hem, men Bajen var snart tydligt spelförande.

22’ Och bortaföljet bland blott 448 i praktvädret skulle få se en övertygande grönvit insats, men skador skulle dessvärre bli det andra temat för dagen. Jøsendal blev sittande efter en duell med Hlín Eiríksdóttir – och varnad när något gick snett då hon skulle återvända i spel.

25’ Det logiska ledningsmålet kom efter ett vackert och snabbt motangrepp efter orange inspark. Emelie Joramo fick kontroll på den långa boll som hemmamålvakten Moa Olsson skickade upp och fick den starkt vidare till Jøsendal. Passning på ett till Blakstad, passning på ett vidare ut till Jonna Andersson, vänsterinlägg på ett – och säker nick i nät av Smilla Vallotto.

36’ Snart kom också utökningen. I dessa Fantasy-tider känns det nästan tarvligt att inte dela ut en assistpoäng till Jøsendal, då det är helt uppenbart att Vilde Hasund rakat bollen i öppet mål om inte Josefin Harrysson råkat bryta i egna nätmaskor. I upprinnelsen släckte Eva Nyström ett snabbt KDFF-anfall då hon avväpnade Eiríksdóttir. Andersson spelade vidare till Blakstad, som höll undan bevakningen och fann Vallotto centralt. ”Valle” släppte ut bollen till vänster och sedan kom nämnda inspel.

39’ Lägen fanns för ytterligare utdelning, bland annat hade Vilde Hasund en fin vänsterträff tätt utanför.

43’ Framemot paus uppstod en olycklig situation då Tabby Tindell, hemmalagets främsta hot, löpte på en central och hög djupledsboll, slagen på chans i brist på andra uppslag. Tamminen kom ut snabbt och nickade undan, men Tindell hade i ärlighetens namn inte en chans att hinna undan, utan brakade in i vår finska mur. Något som såg ut som en stukning satte henne ur spel och Edrud fick således äntra planen för årets första tävlingsframträdande. KDFF kom ut med energi efter avbrottet och under de fem tilläggsminuterna var det för första gången något darrigt defensivt, kollektivt, men detta reddes ut utan större besvär och skulle visa sig vara det närmsta hemmalaget kom att göra verklig match av matchen.

55’ Stina Lennartsson hade Tindell under full kontroll matchen igenom, men kunde ha varnats tio minuter in då hon kapade Katla Tryggvadóttir ganska bryskt. Samtidigt fick Alice Carlsson ett billigt gult tidigt i matchen – det svajade en del, och det åt båda håll.

56’ Fullt så här sysslolös var inte Moa under sin tid på planen, som då fler skadeavbrott skulle följa blev knappa timmen – en otäck situation föranledde att Amy Sayer tvingades byta i början av andra.

63’ Men i stora drag kom KDFF i princip ingenstans; det handlade för Edruds del främst om att norpa åt sig långbollar framför framstörtande anfallare, en syssla som sköttes med den äran.

65’ Närmre var det då 0-3 kring halvlekens mitt. Lennartsson vek in från höger och fann Blakstad på motsatt kant. Emma Westin som nyligen bytts in från höger fick halvträff på nicken i bortre ytan, pausinbytta Ellen Wangerheim slog volleyhål i luften och KDFF lyckades hålla emot framför mållinjen.

90+7’ Julia Roddar stod i vägen med sedvanliga bollvinster och skottblock – och det är väl symptomatiskt att målet hade blivit milt uttryckt omdiskuterat, ifall Kristianstad fått dit en reducering. Det enda hundraprocentiga läget, med fem kvar av ordinarie tid, uppstod efter ännu en Edrud-utrusning. Melodin var in i det sista studsande djupledsbollar och här var målvaktsaktionen vältajmad såtillvida att bollen rensades framför Tindell, men Nyström fick därefter en smäll mot huvudet. HIF-spelarna försökte påkalla domarens uppmärksamhet men spelet fortgick och på de 25 sekunderna hann Tindell träffa stolpen efter en tilltrasslad situation. Men tre i slutändan bergsäkra poäng kunde räknas hem – och firas.


Mattias Jansson

Foto: Bildbyrån och Henric Wauge

Nyheter

Dam